Rjave alge niso neuporabno sluzavo morsko rastlinje, ampak pomembno živilo z mnogo zdravstvenih koristi: razstrupljajo telo, pomagajo pri zaprtju, raku, anemiji, izgubi odvečnih kilogramov, zmanjševanju vnetij, izboljšanju imunskega sistema in kostne gostote, preprečevanju degenerativnih procesov. Zaradi težav z absorpcijo bi morali rjave alge redno uživati zlasti starejši, saj z njimi hitro pridobimo ključne hranilne snovi. Kako pridobiti najbolj ustrezne (pri tem je zelo pomemben vir!) in zakaj je to tako pomembno, nam je zaupala certificirana nutricionistka Jelena Dimitrijević.
Rjave alge imajo veliko zdravstvenih koristi na človeško telo. Rastejo v hladnih oceanih po vsem svetu, njihova rjava barva pa izhaja iz prevladujočega ksantofilnega pigmenta fukoksantina, ki maskira druge pigmente. Običajno so sestavljene iz kompleksnih polisaharidov in sladkorjev. Pravega škroba nimajo in zato se primerjajo z zelenimi algami. Stene rjavih alg so iz celuloze in alginske kisline.
Rjave alge vsebujejo veliko hranil, predvsem:
-
magnezij
-
železo
-
vitamine b-kompleksa
-
jod
-
antioksidante
-
cink
-
kalij
-
kalcij
-
baker
-
vlaknine
Fukoidan iz rjavih morskih alg ima širok spekter bioloških aktivnosti (vključno z delovanjem proti krvnim strdkom) ter antivirusne, antioksidantne in protivotivnetne lastnosti (članek iz revije Molecules, 2008), jod v algah pa zmanjšuje ovulacijske bolečine, preprečuje ciste na jajčnikih in spodbuja proizvodnjo progesterona. Menijo, da okolje, bogato z jodom, ne more gostiti škodljivih bakterij, virusov in glivic.
So zelo hranilno živilo in trenerka za hormone in ščitnico je rekla naslednje: “Če že ne uživate nobenih mineralov in vitaminov, jemljite vsaj fitokompleks rjavih alg, ki so ta ko rekoč popolno živilo.”
Komentarji