Pomoč in tel. naročila
02 62 00 230
Vaša košarica Je trenutno prazna

Pomislite na to, preden naslednjič naročite ribe

Pomislite na to, preden naslednjič naročite ribe

Morska hrana je bogata z jodom, omega-3, minerali in proteini … Ampak potem vidimo plastiko v morjih, vidimo ribe, ki mrtve plavajo v rekah in podobno … Poraja se smiselno vprašanje – kakšna je sploh kvaliteta morske hrane (če pustimo etični in okoljski vidik na strani)? Koliko je resnice o vsebnosti težkih kovin in zdravil v morski hrani in kako zaradi tega deluje na človeško telo? Veliko substanc v morski hrani (iz oporečnega okolja) je namreč kemično podobnih hormonom in delujejo kot endokrini oz. hormonski motilci. Kaj lahko naredimo, če smo veliko te hrane že zaužili, in bi se radi lotili razstrupljanja? Toksične snovi so namreč problematične na daljši rok, saj se kopičijo v telesu, ta biokoncentracija pa lahko povzroči fiziološke spremembe šele po par letih izpostavljenosti … Kaj prevlada – hranilna vrednost morske hrane ali zaužitje težkih kovin in ostalih toksinov, ki ga tvegamo z uživanjem take hrane? 

Znano je, da se težke kovine kopičijo v telesu. Od ene ribe nas seveda ne bo pobralo, če pa morsko hrano iz oporečnih območij jemo dlje časa, je pa zadeva lahko problematična. Toksične snovi pokažejo zobe na daljši rok, saj se kopičijo v telesu. Ta biokoncentracija lahko povzroči fiziološke spremembe šele po več letih izpostavljenosti in povzroči toksemijo (zastajanje strupov v organizmu − ko proces izločanja ni več optimalen). Praktično to pomeni, da se bodo strupi nabirali v tkivih in v krvi. Seveda pa za nabiranje kemikalij v telesu niso krive le ribe. Omeniti velja še kozmetične izdelke, kot so parfumi in filtri ultravijolične svetlobe, plastika, kemikalije v tekstilu itd. (Več o tem lahko preberete v tem članku: https://klepetobkavi.si/novice/podrobnosti/ste-vedeli-da-vsak-teden-pojemo-5-g-plastike-1-plasticno-kartico.html). 

 

Ampak kaj pa hranila? 
Dejansko imajo ribe veliko hranil, med katerimi prevladujeta omega-3 in jod.
Omega-3-maščobne kisline zmanjšajo vnetja v telesu, skrbijo za nastajanje novih celic in preprečujejo nastajanje degenerativnih poškodb ter imajo pomembno vlogo pri delovanju srca, možganov in ohranjanju vida. Obenem so bistvenega pomena pri delovanju možganov in lahko upočasnijo upad kognitivnih sposobnosti. Za jod pa vemo, da je nepogrešljiv za delovanje (ščitničnih) hormonov. 

Torej, ja, je res, da imajo ribe veliko teh hranil, ampak vprašajmo se, kaj tvegamo z uživanjem rib iz kontaminiranih območij in kje lahko enaka hranila dobimo od drugod. 

 
Kaj torej narediti? 
Veliko lahko naredimo s sprotnim odstranjevanjem toksinov (ko so ti še v obtoku). Vsekakor so koristen pripomoček za detoks rjave morske alge, ki iz telesa odstranjujejo težke kovine in kemikalije, nekaj pa pomaga tudi priprava. Konkretno za morsko hrano Sanja Lončar priporoča, da jo pripravite tako (glej video spodaj).
rjave morske alge

Nočno popravilo: fitokompleks ekoloških rjavih morskih alg za 90 dni

Fitokompleks NOČNO POPRAVILO se pridobiva iz najbolj kvalitetnih rjavih morskih alg na …

68,00
47,25
-20,75

Omega 3 iz mikroalge + E vitamin (1+1)

Izdelek je preverjene kakovosti, s certifikatom. Je rastlinskega izvora, primeren tudi za …

46,00
37,00
-9,00

paket HORMONSKI DETOX

89,15
75,78
-15%

Sorodne objave

Resnice in zmote o kandidi: je problem v zakisanosti?

Glivica kandida živi v človeškem telesu in je v določenem obsegu prisotna pri vseh ljudeh, težava pa nastane, ko se …

Hrana, ki se ji zvečer izognite! + 5 predlogov za zdravo večerjo (RECEPTI)

Vsi se strinjamo — sadje je zdravo. Ampak če sadje pojemo po kosilu, si ne naredimo nič dobrega. Povzročimo …

Preventiva pred gripo in prehladi (primeri jedilnikov)

Kaj je najboljše jesti, ko nas lovita prehlad in gripa? Vsakakor v tem času posegajte po bolj lahkotni hrani, hrani, ki …

Nazaj

Komentarji

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.