Vsak letni čas ima svoje zakonitosti in tisto, kar je dobro pozimi, ni nujno dobro poleti (in obratno). Po TKM je poletje čas srca, po ajurvedi pa obdobje pitta doše, ko bi se morali izogibati mrzli in težki hrani ter na svoj jedilnik umestiti več zelenolistnate zelenjave, grenkih živil in sladkega sadja. Ker je telo izpostavljeno višjim temperaturam, se hitreje potimo, izgubljeno vodo in minerale pa moramo seveda ustrezno nadomestiti.
Torej več mrzle vode z ledom? NIKAKOR! To je že prva velika poletna napaka. S tem ko mora telo mrzlo hrano in pijačo segrevati na temperaturo 37−42 ℃, porablja energijo in se zato še dodatno segreva.
Ostale napake, ki jih delamo poleti
-
Uživamo veliko pšenice, kruha in izdelkov iz bele moke, kar zasluzi telo in naredi kri bolj gosto (gosta kri pa lahko v skrajni fazi vodi do strdkov in kapi).
-
Preveč sladkorja (ne samo zaradi linije, temveč tudi zaradi dejstva, ker zakisa telo − če je v telesu preveč kislih odpadkov, kri dobi manj kisika − za pravilno delovanje srca je torej pomembno alkalno okolje).
-
Živila, pijača in začimbe, ki ogrejejo telo, kot so: pekoča, slana, kisla, vroča, oljnata in koncentrirana hrana. Uživajte raje naravno sladko, grenko, trpko, hladilno in lahko hrano, predvsem pa veliko zelenja. Klorofil je namreč odlična preventiva zoper kap in srčne bolezni, saj pospešuje kroženje krvi in zavira nastanek krvnih strdkov. Klorofil tudi pomaga pri uravnavanju krvnega pritiska in holesterola − dveh dejavnikov, ki sta močno povezana s kapjo in srčnimi boleznimi.
-
Sladkane pijače in alkohol. Ker alkohol dehidrira telo in nas ropa vitaminov, mineralov in antioksidantov, je zelo dobrodošlo, da po uživanju alkoholnih pijač spijemo kakšen dober izotonični napitek oz. vodo, v katero smo dodali mineralne kapljice.
-
Mastna hrana (piknik meni).
Komentarji