Možganska kap vsako leto prizadene vsaj 0,2 % populacije in več kot 1 % ljudi, starejših od 65 let. Po podatkih Inštituta za varovanje zdravja je v Sloveniji zaradi možganskožilnih bolezni letno zdravi približno 4400 ljudi, od katerih jih približno polovica umre. Od teh je pri 10 % vzrok smrti možganska kap, 15 % ljudi preživi možgansko kap brez posledic, 55 % jih postane lažjih invalidov, 10 % jih postane zmernih invalidov, 20 % bolnikov postane hudih invalidov.
Rizične skupine/dejavniki tveganja: povišan krvni tlak, debelost, diabetes tipa 2, kadilci, visok holesterol, moški, alkoholiki, tisti s cirozo jeter, narkomani, če ne spimo dobro, če imamo pomanjkanje vitamina D, umetna sladila ...
Kap − preventiva
-
Vlaknine (25 g topnih vlaknin in 47 g netopnih vlaknin dnevno!);
-
Popolnoma izločimo vsa predelana živila, sladkor v kakršnikoli obliki, zamenjave za sladkor, živila živalskega izvora in kakršnekoli tekoče ali trde maščobe, vključno z olji (tudi, če so hladno stiskana);
-
Polnovredni viri omega-3 (čija semena, lanena semena, konopljina semena, orehe, zelena listnata zelenjava, jagodičevje, malo avokada ter drugih semen in oreščkov oz. kvalitetno dopolnilo omega-3 iz mikroalge, ki je brez tveganja za vsebnost težkih kovin);
-
Veliko protivnetnih živil in antioksidantov (vlaknine, česen, kurkuma, ingver, čili, zeleni čaj, zelenolistnata zelenjava, klorofil …)
-
Živila, bogata s kalijem (paradižnik, avokado, buče, špinača, sladki in navadni krompir, rdeča pesa, pomaranče, suhe marelice, granatno jabolko, kokosova voda, beli fižol, banane …);
-
Meditacija, fizična aktivnost, spanje …
-
Zmanjšajte stres!
-
Izločite vsa predelana živila in alkohol.
Podpora/prehranska dopolnila: OMEGA-3 IZ ALG, Q10, VITAMIN D, VITAMINI C, E, K, B, CINK, MAGNEZIJ, KALIJ, EKO ZELENJE, FORMULA ZA ČREVESJE IN JETRA, PROBIOTIKI …
Komentarji