Certificirana nutricionistka Jelena Dimitrijević in zdravnik tradicionalne kitajske medicine dr. Yao Junhao v tokratni oddaji zaupata pravila, katerim je dobro slediti poleti. Jelena se bo osredotočila na hrano − kaj uživati, da bomo lažje prenašali vročino, kako je s hladnimi jedmi in pijačami, ali uživati več surove in manj kuhane hrane ali obratno, zakaj se izogibati živilom, ki zvišujejo pitta došo (in kaj to pomeni), ter kdaj poskrbeti za aktivnost? Yao Junhao po drugi strani razkriva, kateri organ krepiti poleti ter s katerimii TKM-metodami ga varovati/negovati. Ne zamudite ogleda posnetka!
Kaj uživati poleti?
Sladko sadje (ananas, avokado, dateljne, sladke češnje, fige, granatno jabolko, sladko grozdje, hruške, lubenico, mango, marelice, melone itd.)
Zelenjavo (artičoke, beluše, brokoli, ohrovt, brstični ohrovt, buče, bučke, cvetačo, le kuhano čebulo, gobe, sladki krompir, kumare itd.)
Žitarice (ječmen, kuskus iz pire ali kamuta, kuhan oves, piro, kamut, riž, proso, tef, sirek.
Stročnice (vse stročnice, izogibajmo se edino miso pasti, sojini omaki, sojinim klobasam, arašidom in urad dalu)
Oreščke (kokos in namočene in olupljene mandeljne)
Semena (izogibajmo se le veliki količini chia in sezamovih semen)
Zeliščne čaje (izogibajmo se veliki količini ingverjevega, mate, metinega, žajbljevega, žafranovega in glogovega čaja)
Začimbe (svežo baziliko, cimet, svež ingver, janež, kardamom, koper, koriander, kumino, kurkumo, peteršilj, vanilijo)
Sladila (javorjev sirup, ječmenov slad, rižev sirup in turbinado sladkor)
V poletnem času uživajmo več surove in manj kuhane hrane. Tako se telo bolje hidrira in ohlaja. Poleti se izogibajmo živilom, ki zvišujejo pitta došo: pekoča, slana, kisla, vroča, oljnata in koncentrirana hrana. Uživajmo predvsem naravno sladko, grenko, trpko, hladilno in lahko hrano. Odlične rastline, ki nas lahko podprejo v tem letnem času, so shatavari, brahmi, guduchi, amalaki, neem, kurkuma (kurkumin), pegasti badelj.
Najbolje je, da telovadimo zgodaj zjutraj. Pred tuširanjem izvajajmo samomasažo s kokosovim oljem, da zmanjšamo notranjo toploto in pomirimo živčni sistem.
Poleti je treba po TKM-ju poskrbeti za srce. Srce skrbi za pretok krvi in qi energije po celem telesu. Če je pretok dober, je glava bistra, duh in mišljenje agilna, spanje pa “sladko”.
Komentarji