Spoznaj MAGNETIČNO KOLEKCIJO NAKITA in praznuj ženstvenost skupaj z Jasmino. Kolekcijo VRNITEV ŽENSTVENOSTI sestavljajo tri zapestnice, biserni uhani in broška.

Pomoč in tel. naročila
02 62 00 230
Vaša košarica Je trenutno prazna

Pljuča in črevesje v jesenskem času + RECEPTI za jesenski detox

Pljuča in črevesje v jesenskem času + RECEPTI za jesenski detox

Jesen je čas, ko narava pripravlja svojo preobrazbo in se pripravlja na hladnejše mesece. Po tradicionalni kitajski medicini je jesen povezana z elementom kovine, ki je povezan s pljuči in črevesjem. Pljuča so ključna za naše dihanje in energijo, medtem ko črevesje igra pomembno vlogo pri prebavi in absorpciji hranil. V tem članku bomo raziskali, kako lahko po tradicionalni kitajski medicini poskrbimo za zdravje pljuč in črevesja v jesenskem času.

Pljuča v jesenskem času

Pljuča so organ, ki skrbi za vnos kisika in izločanje odpadnih plinov iz telesa. Po tradicionalni kitajski medicini so pljuča povezana z energijo, imenovano Qi, in z elementom kovine. Jesenski čas predstavlja izziv za pljuča, saj se temperature ohlajajo in zrak postaja bolj suh. To lahko vpliva na naše dihanje in povzroči simptome, kot so suha koža, suha usta, kašelj in težave z dihanjem.

Da bi ohranili zdravje pljuč v jesenskemčasu, je pomembno poskrbeti za ustrezno nego in podporo pljučem. Tukaj je nekaj koristnih nasvetov:

Prehrana za podporo zdravju pljuč v jesenskem času

 1. Vključite živila, ki vlažijo pljuča: Določena živila lahko pomagajo ohranjati vlažnost pljuč. To vključuje hruške, jabolka, slive, buče, koruzo, sojine izdelke in žita, kot je ječmen. Ta živila so bogata z vodo in vlakninami ter pomagajo vzdrževati optimalno hidracijo pljuč.
 2. Uživajte živila z visoko vsebnostjo antioksidantov: Antioksidanti pomagajo zaščititi pljuča pred prostimi radikali, ki lahko poškodujejo celice. Vključite hrano, kot so zeleni čaj, borovnice, brstični ohrovt, oreščki in semena, ki so bogata z antioksidanti.
 3. Pridobite dovolj vitamina D: Vitamin D je ključen za zdravje pljuč. Jesen je čas, ko se sončna svetloba zmanjšuje, zato je pomembno zagotoviti zadosten vnos vitamina D. V tem času ga iz sončnih žarkov ne dobimo več, zato je potrebno dodajanje preko prehranskega dopolnila. 
D3 in K2 v kapljicah – 100% organsko, ekološko, naravno

D3 in K2 v kapljicah

23,37
-20%

Vaje za krepitev pljuč v jesenskem času

 1. Globoko dihanje: Redno izvajanje vaj za globoko dihanje lahko okrepi pljuča in poveča kapaciteto pljučnega tkiva. Poskusite izvajati vaje kot so diafragmatično dihanje, kjer globoko vdihnete skozi nos, zadržite dih nekaj sekund, nato počasi izdihnete skozi usta.
 2. Joga in tai chi: Ti tradicionalni pristopi k telesni vadbi poudarjajo povezavo med dihanjem, gibanjem in umom. Redna praksa joge ali tai chija lahko pomaga izboljšati dihalno tehniko in spodbuja zdravje pljuč.

Črevesje v jesenskem času

Črevesje je odgovorno za prebavo, absorpcijo hranil in izločanje odpadkov iz telesa. Po tradicionalni kitajski medicini je črevesje povezano z elementom kovine, podobno kot pljuča. V jesenskem času se lahko pojavijo določeni izzivi za črevesje, ki jih je pomembno upoštevati.

Prehrana za podporo zdravju črevesja v jesenskem času

 1. Uživajte vlaknine: Vlaknine so ključne za zdravje črevesja, saj pomagajo ohranjati redno prebavo in uravnavajo delovanje črevesja. Vključite živila, kot so polnozrnata žita, sveže sadje in zelenjava, stročnice ter oreščki in semena. Te hrane so bogate z vlakninami in spodbujajo zdravo črevesno delovanje. Zelo priporočljiva je izvedba kure s formulo za jetra in črevesje, ki vsebuje ekološka zelišča in začimbe ter ogromno vlaknin. Kombinacija je podrobneje opisana spodaj. 
 1. Probiotiki: Probiotiki so koristne bakterije, ki pomagajo ohranjati ravnovesje črevesne flore. Vključite probiotična živila, kot so jogurt, kefir, kislo zelje in kimchi, v svojo prehrano. Probiotiki lahko podpirajo zdravo prebavo in okrepijo imunski sistem. Dnevno lahko zaužijete tudi kapsulo BIOTIKOV s probiotiki in prebiotiki ali pa Mikrobiom 30, ki je fermentacijski napitek.

Mikrobiom 30 (ferment)

Moč 30-ih vrst sadja, zelenjave, oreščkov, ki so dolgotrajno fermentirani brez segrevanja.

42,00
NOVO V SLOVENIJI
 1. Izogibajte se preveč predelani hrani: V jesenskem času se pogosto poveča uživanje težke, predelane hrane, kot so hitra hrana, sladkarije in slani prigrizki. Te vrste hrane lahko negativno vplivajo na črevesje in povzročijo težave, kot so zaprtje in disbioza. Poskusite se osredotočiti na sveže, naravne sestavine in zmanjšajte vnos predelane hrane.

Vaje za krepitev črevesja v jesenskem času

 1. Jogging ali tek: Redna aerobna vadba, kot je tek ali jogging, lahko izboljša črevesno gibljivost in spodbuja prebavo. Poskusite se ukvarjati z vsaj 30 minutami teka ali hoje na dan.
 2. Joga za prebavo: Nekatere jogijske poze, kot je "Paschimottanasana" (poza sedeža z iztegnjenimi nogami) in "Pavanamuktasana" (poza za sprostitev črevesja), lahko spodbujajo prebavo in izboljšajo črevesno zdravje.

Povezava med pljuči in črevesjem

V tradicionalni kitajski medicini se verjame, da so pljuča in črevesje tesno povezana organa. Pljuča so odgovorna za vnos čistega Qi-ja (življenjske energije) in izločanje odpadkov, medtem ko črevesje skrbi za absorpcijo hranil in izločanje nepotrebnih snovi. Harmonično delovanje obeh organov je ključno za ohranjanje ravnovesja v telesu.

Pljuča vplivajo na črevesje tako energetsko kot fizično. Slaba kakovost dihanja ali težave s pljuči lahko vplivajo na črevesno delovanje, kar lahko privede do prebavnih težav, kot so napenjanje, zaprtje ali driska. Prav tako neravnovesje v črevesju lahko negativno vpliva na pljuča in lahko povzroči težave pri dihanju, kot so kašelj, astma ali težave z zrakom.

Zato je pomembno skrbeti za harmonijo med pljuči in črevesjem v jesenskem času. S prehrano, telesno vadbo in skrbjo za celostno zdravje lahko podpremo oba organa hkrati.

Priporočila za ohranjanje zdravja pljuč in črevesja

 1. Spremljajte svojo prehrano: Poskrbite, da boste vključili hranila, ki podpirajo tako pljuča kot črevesje. Izogibajte se predelani hrani in se osredotočite na sveže, naravne sestavine. Poudarek naj bo na sadju, zelenjavi, polnozrnatih žitih, stročnicah in zdravih maščobah.
 2. Redno se gibajte: Telesna aktivnost je ključna za splošno zdravje in dobro delovanje organov. Redno vadite aerobne vaje, kot je tek, plavanje ali kolesarjenje, ter vključite tudi vaje za krepitev mišic, kot je joga ali pilates.
 3. Skrbite za svoje dihanje: Izvajajte globoko dihanje in dihalne tehnike, ki podpirajo zdravje pljuč. Redno prezračujte svoj dom, da zagotovite svež zrak, in se izogibajte izpostavljanju onesnaženemu zraku in cigaretnemu dimu.
 4. Zmanjšajte stres: Stres lahko negativno vpliva na celotno telo, vključno s pljuči in črevesjem. Poskrbite za učinkovite metode sprostitve, kot so meditacija, joga, masaža ali sprehodi v naravi.
 5. Posvetujte se s strokovnjakom: Če imate težave s pljuči ali črevesjem, se posvetujte z zdravnikom ali tradicionalnim kitajskim zdravilcem. Pravilna diagnoza in individualizirano zdravljenje vam lahko pomagata ohraniti zdravje in ravnovesje organov.

Sklepi

V jesenskem času je pomembno poskrbeti za zdravje pljuč in črevesja, saj sta ti organi ključni za naše dobro počutje in vitalnost. S prehrano, telesno vadbo, dihalnimi tehnikami in skrbjo za celostno zdravje lahko ohranimo harmonijo med pljuči in črevesjem ter dosežemo ravnovesje v telesu.

 

 

Pogosta vprašanja o zdravju pljuč in črevesja v jesenskem času

 1. Kako pogosto naj izvajam dihalne vaje za pljuča?
  • Priporočljivo je, da dihalne vaje izvajate vsak dan. Lahko jih vključite v svojo jutranjo rutino ali pa si vzamete nekaj minut zvečer za globoko dihanje in sprostitev.
 1. Ali lahko s prehrano popravim neravnovesje v črevesju?
  • Da, prehrana ima pomembno vlogo pri uravnavanju črevesja. Posvetujte se s strokovnjakom za prehrano, ki vam bo pomagal sestaviti prehranski načrt, prilagojen vašim potrebam.
 1. Katere vaje so najboljše za krepitev pljuč v jesenskem času?
  • Poleg globokih dihalnih vaj so vaje, kot je tek, plavanje, kolesarjenje in joga, odlične za krepitev pljuč in izboljšanje splošnega dihalnega sistema.
 1. Kako lahko zmanjšam stres, ki vpliva na pljuča in črevesje?
  • Sprostitvene tehnike, kot so meditacija, joga, masaža in sprehodi v naravi, so odličen način za zmanjšanje stresa. Poskusite najti aktivnosti, ki vam prinašajo sprostitev in notranji mir.
 1. Ali lahko tradicionalna kitajska medicina pomaga pri težavah s pljuči in črevesjem?
  • Da, tradicionalna kitajska medicina lahko ponuja holističen pristop k zdravljenju težav s pljuči in črevesjem. Akupunktura, zeliščna terapija in druge terapevtske metode se lahko uporabljajo za vzpostavitev ravnotežja v telesu.

Na koncu je pomembno posvetiti pozornost zdravju pljuč in črevesja v jesenskem času, saj nam pomagajo ohranjati energijo in dobro počutje. Z ustrezno prehrano, vadbo, dihalnimi tehnikami in celostnim pristopom lahko poskrbimo za njihovo zdravje in ohranjamo harmonijo v telesu.

 

Zakaj detoks jeseni?

Jesen je idealen čas za izvajanje detoksa, ki je namenjen čiščenju in obnovi telesa. Detoksikacija v tem letnem času je še posebej pomembna za naša pljuča in črevesje, saj ju osvobaja od nakopičenih toksinov ter spodbuja njuno zdravje in delovanje. V tem članku bomo raziskali moč jesenskega detoksa za črevesje in pljuča ter predstavili nekaj učinkovitih praks.

Zakaj je jesenski detoks pomemben za črevesje in pljuča?

 1. Čiščenje črevesja: Črevesje je ključno za zdravje celotnega telesa. Med detoksikacijo se osredotočite na čiščenje in obnovo črevesja. To bo pomagalo odstraniti nakopičene toksine, odpadne snovi in izboljšalo absorpcijo hranil. S tem boste podprli zdravo prebavo ter vzpostavili ravnovesje v črevesni flori.
 2. Razstrupljanje pljuč: Pljuča so izpostavljena številnim onesnaževalcem v okolju, kot so onesnažen zrak, cigaretni dim in kemikalije. Jesenski detoks lahko pomaga pri razstrupljanju pljuč ter odstranjevanju nabranih škodljivih snovi. To bo pripomoglo k izboljšanju kapacitete pljuč, dihalnemu procesu in kakovosti dihanja.

Koraki za izvedbo jesenskega detoksa za črevesje in pljuča

 1. Prehrana: Med detoksikacijo se osredotočite na sveže, hranljive in naravne sestavine. Izogibajte se predelani hrani, sladkorju, alkoholu, kofeinu in prekomerni soli. Povečajte vnos zelenjave, sadja, polnozrnatih žitaric, stročnic ter pijte zadostne količine vode.
 2. Zelišča in čaji: Nekatera zelišča imajo čistilne lastnosti in spodbujajo zdravje črevesja ter pljuč. Posvetujte se s strokovnjakom za zeliščno terapijo, ki vam bo priporočil primerna zelišča in čaje, kot so kopriva, regrat, korenina sladkega korena in evkaliptus.
 3. Dihalne vaje: Globoko dihanje je izjemno koristno za pljuča. Izvajajte dihalne vaje, kot je diafragmatično dihanje, ki omogoča globoko vpihovanje svežega zraka v pljuča. Vdihnite skozi nos, občutite, kako se vaš trebuh širi, nato počasi izdihnite skozi usta. Ponavljajte ta proces večkrat na dan, da spodbudite pretok kisika v pljuča in izboljšate njihovo delovanje.
 4. Telesna vadba: Redna telesna aktivnost je ključna za spodbujanje cirkulacije, krepitev dihalnih mišic ter izboljšanje delovanja črevesja. Izberite vadbo, ki vam ustreza, kot so tek, hoja, joga ali plavanje, in jo izvajajte redno.
 5. Vlaženje zraka: V jesenskem času se zrak pogosto izsuši, kar lahko negativno vpliva na pljuča. Uporabljajte vlažilce zraka ali postavite posode z vodo v prostorih, kjer preživite večino časa. To bo pripomoglo k ohranjanju vlage v zraku in vlaženju dihalnih poti.
 6. Sprostitev in spanje: Dovolj spanja in sprostitve sta ključna za obnovo telesa. Poskrbite za dovolj ur kakovostnega spanja ter si vzemite čas za sprostitvene tehnike, kot je meditacija ali joga. To bo podprlo naravne procese čiščenja in obnavljanja v telesu.

Jesenski detoks za črevesje in pljuča je odličen način za izboljšanje njunega zdravja, čiščenje in obnovo telesa ter spodbujanje splošnega počutja. S prilagajanjem prehrane, izvajanjem dihalnih vaj, telesno vadbo in ustvarjanjem sproščujočega okolja, boste podprli naravne procese razstrupljanja in ohranili zdrave pljuča ter črevesje.

 

Recept za jesenski detoks

Če želite izvesti učinkovit jesenski detoks za črevesje in pljuča, lahko v svojo prehrano vključite naslednji recept za zdrav in osvežujoč napitek:

Sestavine:

 • 1 sveža rdeča pesa
 • 1 zrela hruška
 • 1 manjše korenje
 • 1 sveža limona
 • 1 pest sveže mete
 • 1 skodelica filtrirane vode

Navodila:

 1. Rdečo peso, hruško in korenje dobro operite in olupite.
 2. Narežite jih na manjše koščke, da jih lažje obdelate.
 3. Iztisnite sok iz sveže limone.
 4. V mešalniku zmešajte rdečo peso, hruško, korenje, svežo limonin sok in pest sveže mete.
 5. Dodajte skodelico filtrirane vode.
 6. Mešajte vse sestavine na visoki hitrosti, dokler ne dobite gladkega napitka.
 7. Po potrebi dodajte več vode, če želite napitek redkejši.

Ta napitek je poln hranil, vlaknin in antioksidantov, ki bodo pomagali očistiti vaše črevesje in spodbuditi delovanje pljuč. Redno uživanje tega napitka med jesenskim detoksom vam bo pomagalo obnoviti vaše telo ter povečati vašo vitalnost in dobro počutje.

Spomnite pa se, da je pomembno, da se pred izvajanjem detoksa posvetujete s strokovnjakom za prehrano ali zdravnikom, še posebej, če imate posebne zdravstvene pogoje ali jemljete zdravila.

 

Detoks jesenska juha

Jesenska juha je odlična izbira za osvežitev telesa in podporo detoksikaciji črevesja in pljuč. Ta recept vsebuje sveža, naravna živila, ki bodo pomagala očistiti telo in okrepiti zdravje. Tukaj je recept za okusno in hranljivo detoks jesensko juho:

Sestavine:

 • 1 srednje velika čebula, sesekljana
 • 2 stroka česna, sesekljana
 • 2 korenčka, narezana na kolute
 • 2 stebli zelene, narezani na kolobarje
 • 1 manjša bučka, narezana na kocke
 • 1 skodelica svežih špinačnih listov
 • 1 skodelica narezane cvetače
 • 1 skodelica narezanega brokolija
 • 4 skodelice zelenjavne jušne osnove
 • 1 žlica olivnega olja
 • Sol in poper po okusu
 • Sveža zelišča po želji (npr. peteršilj ali koriander) za okras

Navodila:

 1. V večji posodi segrejte olivno olje na srednji temperaturi.
 2. Dodajte sesekljano čebulo in česen ter pražite, dokler se ne zmehčata in postaneta dišeča.
 3. Dodajte korenček, zeleno, bučko, cvetačo in brokoli v posodo. Pražite nekaj minut, da se zelenjava malo zmehča.
 4. Nato dodajte zelenjavno jušno osnovo in zavrite juho.
 5. Zmanjšajte temperaturo na nizko in kuhajte juho približno 15-20 minut, da se zelenjava kuha, vendar ostane hrustljava.
 6. Dodajte špinačo in kuhajte še nekaj minut, da se špinača zmehča.
 7. Začinite juho s soljo in poprom po okusu.
 8. Postrezite vročo juho in po želji okrasite s svežimi zelišči.

Ta detoks jesenska juha je polna vitaminov, mineralov in vlaknin, ki bodo podprli vaše telo pri detoksikaciji in ohranjali zdravje črevesja ter pljuč. Uživajte v tej okusni in hranljivi juhi med jesenskim obdobjem za občutek svežine in dobrega počutja.

 

Razstrupljevalni čaj za jesen

Razstrupljevalni čaj je odličen način za podporo čiščenju telesa in spodbujanje zdravja v jesenskem času. Ta čaj vsebuje zelišča in začimbe, ki imajo čistilne lastnosti ter pomagajo odstraniti toksine iz telesa. Tu je preprost recept za okusen in učinkovit razstrupljevalni čaj za jesen:

Sestavine:

 • 1 žlička sveže naribanega ingverja
 • 1 čajna žlička svežega limoninega soka
 • 1/2 čajne žličke kurkume
 • 1/2 čajne žličke cimeta
 • 1/4 čajne žličke kardamoma
 • 1 skodelica vode
 • 1 čajna žlička medu (neobvezno)

Navodila:

 1. V majhnem lončku zavrite skodelico vode.
 2. Dodajte nariban ingver, kurkumo, cimet in kardamom v vrelo vodo.
 3. Kuhajte mešanico na nizki temperaturi približno 5 minut, da se okusi in hranila dobro sprostijo v vodi.
 4. Odstranite čaj iz toplote in ga precedite v skodelico.
 5. Po želji dodajte čajni žlički limoninega soka za osvežujoč okus.
 6. Dodajte med po okusu, če želite slajši čaj.
 7. Dobro premešajte in uživajte v toplem razstrupljevalnem čaju.

Ta razstrupljevalni čaj za jesen je bogat z antioksidanti in protivnetnimi spojinami, ki bodo pomagali pri čiščenju telesa ter spodbujanju zdravja. Uživajte v tem čaju skozi jesensko obdobje, da podprete svoje telo pri razstrupljanju in ohranjate vitalnost.

 

Razstrupljanje z ekološkimi semeni in zelišči

Razstrupljanje telesa je pomemben korak pri ohranjanju zdravja jeter in črevesja. Uporaba ekoloških semen in zelišč lahko učinkovito podpre ta proces. Tu je nekaj ekoloških semen in zelišč, ki so znani po svojih razstrupljevalnih lastnostih:

 1. Ekološka lanena semena (Linum usitatissimum): Lanena semena vsebujejo vlaknine, omega-3 maščobne kisline in fitokemikalije, ki pomagajo očistiti črevesje in spodbujajo zdravo prebavo. Lahko jih dodate v smutije, jogurte ali pekovske izdelke.
 2. Ekološki indijski trpotec (Plantago ovata): Indijski trpotec je zelišče, ki je bogato s topnimi vlakninami. Vlaknine v indijskem trpotcu lahko pomagajo izboljšati črevesno gibljivost, spodbujajo redno odvajanje in odstranjevanje toksinov iz telesa. Lahko ga uživate kot dodatek v smoothijih ali ga uporabite kot naravni prehranski dodatek.
 3. Ekološka kumina (Carum carvi): Kumina je začimba, ki ima izrazite razstrupljevalne lastnosti. Pomaga pri spodbujanju prebave, zmanjšanju napihnjenosti in odstranjevanju toksinov iz telesa. Dodajte jo v juhe, enolončnice ali uporabite kot začimbo za pripravo jedi.
 4. Ekološki koriander (Coriandrum sativum): Koriander je zelišče, ki pomaga spodbujati zdravo delovanje jeter. Ima antioksidativne lastnosti in lahko pomaga pri izločanju škodljivih snovi iz telesa. Dodajte sveže liste koriandra v solate, juhe ali jih uporabite kot začimbo za različne jedi.
 5. Ekološki origano (Origanum vulgare): Origano je začimba, ki vsebuje antioksidante, ki pomagajo pri zaščiti jeter pred poškodbami prostih radikalov. Poleg tega lahko origano pomaga tudi pri spodbujanju zdrave prebave. Uporabite ga kot začimbo za pripravo jedi ali ga dodajte v omake in juhe.
 6. Ekološki peteršilj (Petroselinum crispum): Peteršilj je zelišče, ki je bogato z vitaminom C, vlakninami in antioksidanti. Pomaga pri čiščenju jeter in spodbuja izločanje toksinov iz telesa. Dodajte sveže nasekljan peteršilj v solate, juhe ali uporabite kot okras za jedi.

 

Za razstrupljanje telesa s temi ekološkimi semeni in zelišči, lahko pripravite okusne in zdrave recepte. Na primer, lahko pripravite razstrupljevalni napitek s kombinacijo lanenih semen, indijskega trpotca, kumine, koriandra, origana in peteršilja.

Prav ta kombinacija pa je tudi del pripravljenega izdelka, formule za jetra in črevesje, ki se priporoča za uživanje v tem letnem času. 

Izvedete lahko posamezno ali kot del protokola še s kurkuminom. 

 

Ekološka podpora - formula ČREVESJE in JETRA

Ekološka podpora - formula ČREVESJE in JETRA

Izdelek začnite uživati v manjših količinah, ena merilna žlica na dna, po treh do štirih …

44,00

Pomladni paket razstrupljanja

Za detoks in regeneracijo jeter in črevesja

81,50
64,80
-16,70

Sorodne objave

To je Larimar – kamen delfinov ter spontane in igrive energije

»V nebeško modrih vodah Karibov je mlada ženska po imenu Mina našla uteho in pobeg od svojega napornega življenja. Dneve …

Ženski hormoni bodo zacveteli, če boste …

Kako doseči stanje, ko bodo vsi naši ženski hormoni delovali dobro in bo njihova količina v ravnovesju z našimi …

Energije meseca julija - mesec sproščenega vzdušja in romantične igrivosti

Julij 2024 prinaša živahno atmosfero z vplivom Venere, ki prehaja iz Raka v Leva, in Marsa v Biku, ki skupaj oblikujeta …

Nazaj

Komentarji

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.