Pozor! 30% in 40% POPUST na hormonski program celičnega POMLAJEVANJA (ANTI AGE ADAPTO) z adaptogeni in hormonski program za obdobje menopavze (ADAPTO MENO)
Pomoč in tel. naročila
02 62 00 230
Vaša košarica Je trenutno prazna

Odvisnost od hrane: znate ločiti med pravo in emocionalno lakoto?

Odvisnost od hrane: znate ločiti med pravo in emocionalno lakoto?

Odvisen si lahko od alkohola, cukra, kajenja, pogosto tudi od hrane … Gre za fizično potrebo, ki ti zamegli razum in zaradi katere ješ, čeprav veš, da to ni okej … Če želite prenehati s prenajedanjem, se morate najprej odločiti, česa si bolj želite: shujšati ali ozdraveti. Ker če je cilj hujšanje, potem boste zavozili že v štartu Želja, da bi shujšali, nas pahne v začarani krog, ki se konča s prenajedanjem (saj poznate tisti nesrečen jojo efekt. Ko stradaš, nato pa na eni točki padeš iz ravnovesja, se prenajedaš in konec koncev dobiš še več kilogramov). 

Dejsto je, da možnost za prenajedanje povečujejo stres, čustvena praznina, neustrezno delovanje hormonov (zlasti leptina in grelina), izguba občutka kontrole (pretirana striktnost) itd. 

Kako vem, ali gre za pravo ali emocionalno lakoto? 

Kaj če hrepenim po točno določeni hrani? 

Kako si pomagati?

  1. Prva stvar je zagotovo, da uživaj v obroku (jej zavestno, zveči vsaj 30-krat, vizualno dekoriraj obrok, pred obrokom meditiraj, moli …).

  2. Zaužij več vlaknin (vsaj 40 g vlaknin na dan)!

  3. Upoštevaj delovanje hormonov. Za nadzor sitosti so odgovorne hormonske reakcije (še zlasti skupno delovanje grelina in leptina). Zaradi preveč leptina se lahko razvije leptinska odpornost. Možgani takrat “preslišijo” signale sitosti, zaradi česar smo “lačni” tudi po obroku. Izogibajte se hrani, ki spodbuja vnetje, in zagotovite zadosten vnos omega-3-maščobnih kislin. Poskrbite tudi za dovolj spanja! Več o delovanju leptina in grelina si lahko preberete TUKAJ. 

  4. Razstrupi jetra in črevesje. Za uspešno hujšanje je zelo pomembno, da razstrupimo telo ter okrepimo delovanje črevesja in jeter. Če so jetra polna toksinov, ne morejo dobro procesirati nutrientov in maščob. Več kot je v telesu toksinov, težje bomo izgubljali odvečno telesno težo. 

  5. Poskrbi za dovolj dobrih bakterij v črevesju. Tudi napačna kombinacija črevesnih bakterij lahko povzroča debelost. Študije kažejo, da je mikrobna sestava črevesja pri vitkih ljudeh drugačna kot pri prekomerno težkih posameznikih. Znanstveno je tudi dokazano, da črevesne bakterije vplivajo na občutek lakote (oz. sitosti). Več kot je slabih bakterij, večjo željo bomo čutili po “prepovedanih” živilih (sladkor, predelana hrana, sladke pijače …)

  6. Normaliziraj apetit in željo po sladkem z dodajanjem B-kompleksa. 

  7. Poišči, kaj te uresničuje, in prični to početi.

  8. Prični se poslušati, kaj ti govorita telo in srce.

  9. Prenehaj si odrekati hrano. 100-% izločanje npr. sladic bo privedlo do tega, da bomo v točki nemoči pojedli mnogo preveč. 

  10. Ne deli hrane na dobro in slabo. 

  11. Hrana naj bo užitek. Jej z vsemi čutili!

  12. Planiraj obroke vnaprej (za malico, za na pot …). V primerih ko ne najdeš nič hranilnega, je pametno imeti v torbici Eko zelenje. 

  13. Masiraj ušesne mešičke (malo nad mešički in pred ušesnim kanalom); To je točka za zaviranje apetita! 

  14. Pomagaj si s prehranskimi dopolnili: B-kompleks, Eko zelenje, Formula za jetra in črevesje, omega-3 iz alg, Biotiki … 

Bi si radi ogledali brezplačne strani iz priročnika Vitkanje → dobite ga TUKAJ. 

Omega 3 iz mikroalge + E vitamin (1+1)

Omega 3 in mikroalge

Izdelek je preverjene kakovosti, s certifikatom. Je rastlinskega izvora, primeren tudi za …

46,00
40,00
-6,00
PAKET VITKANJA

Paket vitkanje (holistični pristop hormonskega hujšanja) z mikrobiomom 30

DARILO: holistični e-priročnik VITKANJE

111,00
100,00
-11,00

Sorodne objave

Letos znova odhajamo na IŽ! 7 dni za dušo in telo v JULIJU!

Otok Iž, skriti dragulj v Jadranu, je destinacija, ki ponuja veliko več kot le čudovite plaže in kristalno čisto morje. …

Diabetes in fotobiomodulacija ali rdeča svetlobna terapija

Rdeča svetlobna terapija, znana tudi kot fotobiomodulacija, je postala precej raziskana metoda za različne zdravstvene …

Kaj bi morali jesti kronično utrujeni, izčrpani, izgoreli ljudje?

Srčno vam priporočamo ogled spodnjega posnetka, ki je poln modrosti, predvsem pa razumevanja in strategije, kaj narediti …

Nazaj

Komentarji

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.