Pod zavihkom brezplačno preverite TEDENSKI JEDILNIK za zdravo izgubo telesne teže in e-revijo za Pomlad polno zdravja in vitalnosti!

Pomoč in tel. naročila
02 62 00 230
Vaša košarica Je trenutno prazna

O postenju je učil tudi Jezus!

O postenju je učil tudi Jezus!

Postenje je tisočletja stara praksa čiščenja fizičnega in duhovnega telesa, ki jo je izvajal in učil tudi Jezus. 

Za mnoge od nas je post ena redkih duhovnih disciplin, ki smo jih povsem zanemarili. Konec koncev, kako lahko nekajdnevna opustitev hrane sploh kaj spremeni? Občudujemo ljudi, ki se postijo, ne da bi pomislili, da bi se lahko postili tudi sami. Morda celo vprašamo – ali je post povezan z religijo? 

Post ni povezan z religijo, je pa res, da se veliko vernikov odloči za post. Če se osredotočimo na krščanstvo – v Svetem pismu je kar nekaj zgodb, ki opisujejo postenje. 

Spodaj povzemamo 7 duhovnih vidikov/namenov posta, ki jih najdemo v Svetem pismu. 

 

Dolgi post za srečanje z Bogom

Sveto pismo pripoveduje zgodbe o postih, ki so trajali 40 dni in 40 noči, npr. o postenju Mojzesa, ki sreča Boga na gori Sinaj, in Jezusa, ki preživi nekaj časa v puščavi takoj po svojem krstu. Obe situaciji zaznamujeta pomembne trenutke v zgodovini odrešenja. 40 postnih dni deloma temelji na teh zgodbah o intenzivnih, podaljšanih srečanjih z Bogom.

Post v času velike krize

Esther in Daniel sta se postila v času velike krize. Danielov post je bil oseben, medtem ko je Esterin post vključeval širšo skupnost ljudstva. V pričakovanju velike grožnje so ljudje iskali božjo pomoč. Podobna tematika je opisana tudi v psalmih 35 in 109. 

Post kot oblika obžalovanja/kesanja

Zaradi obžalovanja osebnih grehov – posilstva Batšebe in umora Urija – se David posti in prosi, da bi Bog prizanesel njegovemu novorojenemu sinu.

Post kot oblika zlorabe za manipulacijo ljudstva

Zgodbe o kraljici Jezabeli in kralju Ahabu, ki sta ukradla Nabotov vinograd, in o Jojakimu, ki noče verjeti Božji besedi, kažejo, kako lahko hudobni voditelji zlorabijo čas posta in z njim manipulirajo.

Post kot oblika kolektivnega kesanja 

Prerok Joel v Svetem pismu poziva ljudstvo h kesanju zaradi nejevere v Božje sporočilo po Jonovem in Savlovem spreobrnjenju. Po srečanju z Jezusom na poti v Damask se zato več dni posti. 

Jezusov neposreden nauk o postu

Jezus v Svetem pismu neposredno uči o postu ter poziva svoje privržence, naj se postijo za Boga in ne za javno pozornost ali odobravanje.

Čakanje na božjo odrešitev

Jezusovi rojstni pripovedi sledi Anina zgodba, ki je čakala na božjo odrešitev. Njeno čakanje je vključuje več desetletja neprestane molitve in postenja v templju.

Kako razumeti zgornje nauke in jih preizprašati v vsakdanjem življenju? 

  • Kako nas verske prakse ovirajo pri odzivanju na trpljenje drugih? Kako bi nam lahko post pomagal uvideti, da smo vsi povezani in da je vse ljubezen?
  • Kako je lahko post primeren odziv v času velike krize? 
  • Na kakšen način bi lahko redno postenje v nas oblikovalo in poglobilo vseživljenjsko željo po odrešenju?
  • Kako lahko čas skupne molitve in posta oblikuje naše zaupanje v božje vodstvo pri izbiri voditeljev? 
  • Zakaj menite, da priznanje lastnih napak in velike spremembe v miselnosti pogosto vključujejo post? 
  • Kako lahko v pandemiji, času vojne ali v času velikih nesreč, praksa posta pomaga razumeti širši pomen trpljenja? 

PRIPROČAMO: 

Članek: Zdravilna moč postenja – vpliv postenja na telo in duha

Članek: Top zelenjava in sadje za post s sokovi 

Če se posta lotevate prvič, vas vabimo, da z nami preživite celosten očiščevalni Vikend tekoči post in samonegovanje ob mlaju na eko kmetiji; post bo vključeval juhe, zeliščne napitke, čaje, zelenjavne sokove pa tudi rituale samonegovanja meditacijo …

Več o dogodku TUKAJ.

 

Sorodne objave

Letos znova odhajamo na IŽ! 7 dni za dušo in telo v JULIJU!

Otok Iž, skriti dragulj v Jadranu, je destinacija, ki ponuja veliko več kot le čudovite plaže in kristalno čisto morje. …

Diabetes in fotobiomodulacija ali rdeča svetlobna terapija

Rdeča svetlobna terapija, znana tudi kot fotobiomodulacija, je postala precej raziskana metoda za različne zdravstvene …

Kaj bi morali jesti kronično utrujeni, izčrpani, izgoreli ljudje?

Srčno vam priporočamo ogled spodnjega posnetka, ki je poln modrosti, predvsem pa razumevanja in strategije, kaj narediti …

Nazaj

Komentarji

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.