Spoznaj MAGNETIČNO KOLEKCIJO NAKITA in praznuj ženstvenost skupaj z Jasmino. Kolekcijo VRNITEV ŽENSTVENOSTI sestavljajo tri zapestnice, biserni uhani in broška.

Pomoč in tel. naročila
02 62 00 230
Vaša košarica Je trenutno prazna

NOVO ODKRITJE O VZROKU PREKOMERNE TEŽE V STAROSTI

NOVO ODKRITJE O VZROKU PREKOMERNE TEŽE V STAROSTI

S starostjo (po 50.letu) se skoraj vsi ljudje zredijo. Srečneži pridobijo le kakšen kilogram, večina pa se občutno zredi in pri tem priznava, da je izgubiti odvečne kilograme vsako leto težje. Do nedavnega so kot glavni razlogi za ta pojav veljale starostne hormonske spremembe, premalo gibanja in pojav kroničnih bolezni. Poleg teh znanih dejavnikov pa po nedavnih ugotovitvah imunofarmakologov obstaja še en zelo vpliven dejavnik: interlevkin-6 (IL-6).  

Kitajski znanstveniki z univerze Xiamen v provinci Fujian so v mednarodni medicinski reviji International Immunopharmacology objavili rezultate svoje raziskave o vplivu interlevkina-6 (IL-6), ene ključnih in najbolj skrivnostnih molekul imunskega sistema, na različne procese v telesu. Znano je, da IL-6 v mišicah poveča sproščanje hormonov, zaradi česar se glukoza bolje izkoristi, kar je seveda dobro. Toda v jetrih IL-6, nasprotno, povzroča škodo s spodbujanjem vnetja. Poleg tega se je pri proučevanju stanja ljudi z rakom izkazalo, da IL-6 spodbuja kaheksijo, to je nevarno hujšanje in izčrpanost. To se zgodi zaradi prekomerne stimulacije razgradnje maščobnega tkiva. Ugotovitve študije pa so presenetile tudi z ugotovitvijo, da pri starejših ljudeh ta skrivnostna molekula zavira izgorevanje maščob in s tem prispeva k prekomerni telesni teži. 

Študija hospitaliziranih bolnikov s sladkorno boleznijo tipa 2, starih 65 let in več je pokazala, da ima večina teh bolnikov najvišjo raven IL-6 in veliko količino tako imenovane visceralne maščobe, ki obdaja notranje organe in jim onemogoča normalno delovanje, povečuje pa tudi tveganje za srčno-žilne zaplete in na splošno skrajšuje življenje. Znano je, da lahko maščobno tkivo samo izzove vnetje. IL-6 je aktivno vključen v vnetne procese.   Glede na sporen vpliv skrivnostne molekule na različne procese so bila izvedena testiranja, ki so dokazala, da se s staranjem koncentracija IL-6 v telesu povečuje in da IL-6 resnično zavira izgorevanje maščob ter prispeva k njihovemu kopičenju.  

Študija je tudi potrdila že znano hipotezo, da je staranje povezano z razvojem posebne imunske reakcije – t.i. tlečega sistemskega vnetja. Gerontologi temu pravijo " inflamm aging " (vnetje + staranje). IL-6, ki so ga preučevali v novi študiji, je eden od ključnih udeležencev tega dogajanja.

Seveda sta v vsaki starosti razumna vadba in zdrava prehrana nujni za ohranjanje normalne teže. Poleg tega pa je pomembno sprejeti ukrepe za zmanjšanje sistemskega vnetja, povezanega s starostjo.

Za zmanjšanje proizvodnje IL-6, normalizacijo presnove, razgradnjo maščobnih celic in preprečevanje vnetij iz programa fitoterapije svetujem 2 x letno 3 mesečni protokol:   

  • agarikus ali macesnova goba: 2 x dnevno 1 kapsula
  • ALFIT 16 za hujšanje: 2 x dnevno 1 briket v 2 dcl vroče vode
  • ALFIT 3 za jetra: 2 x dnevno 1 briket v 2 dcl vroče vode 

 Maria Ana Kolman

Sorodne objave

Kaj početi ob solsticiju, kako ga pravilno izkoristiti?

Solsticij označuje premik v nagibu Zemlje, vpliva na dnevno svetlobo in cirkadiane ritme, razpoloženje in raven energije …

Razveselimo se dežja in njegov vpliv izkoristimo za trenutek introspekcije

Ne bodimo jezni na dež, ampak se raje razveselimo njegovega zvoka, olajšanja, ki ga prinaša žejnim rastlinam in se …

Letos izkoristite poletje za naravno pomlajevanje in samozdravljenje

Mesec junij predstavlja most med pomladjo in poletjem, med šolskimi obveznostmi in počitnicami, med zmerno in izredno …

Nazaj

Komentarji

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.