PONOVNO NA ZALOGI ! Joni jajček okrepi mišice medeničnega dna in posledično prinaša vrsto ugodnih sprememb za žensko ... 

Pomoč in tel. naročila
02 62 00 230
Vaša košarica Je trenutno prazna

Nevzgojeni otroci? To je najbolj učinkovito vzgojno orodje!

Nevzgojeni otroci? To je najbolj učinkovito vzgojno orodje!

Otrokovo obnašanje je samo simptom in vzroki za neprimerno obnašanje so največkrat nezadovoljene potrebe po varnosti, povezanosti, slišanosti in sprejetosti. Na to pomislite naslednjič, ko se vam otrok meče po tleh v trgovini. Glavno in najbolj učinkovito vzgojno orodje je namreč grajenje odnosa in otroci, ki se v sebi počutijo dobro, se tudi obnašajo lepo. 

Kako sploh zgraditi odnos, kako starši delujemo kot zgled, kdaj in kje postaviti meje, kaj je še dovoljeno in kdaj je treba poseči vmes, kako odreagirati v primeru kuhanja mule, je humor dobra ali slaba rešitev? 

Kako ravnati ob čustvenem izbruhu?

Otroku ne govorimo, naj neha jokati, se jeziti, cepetati, se tako grdo obnašati (ne zahtevamo od njega, da čustva potlači), me grozimo mu s kaznijo ali ga (fizično) kaznujemo, se ne zgražamo, ga ne osamimo/izoliramo (kot, stolček) in mu ne govorimo, da pretirava. Absolutno ga ne zasmehujemo ali zasramujemo (fantje ne jokajo, punce se ne jezijo …), sicer bo razvil občutek, da je z njim nekaj narobe (slaba samopodoba). 
Ko se otrok pomiri, pride ponavadi k nam po objem. Otroka  takrat pocrkljamo, pomirimo, smo tam zanj. Tudi humor pomaga :) 

 

Kaj pa če se izbruh zgodi v javnosti? 
Še najbolje je, da otroka odnesemo v mirnejši del trgovine/na parkirišče/v avto, da se lažje pomiri (nikakor pa ne za kazen) ter “držimo prostor”. Kaj to pomeni? Otroka ne ignoriramo, ampak smo ob izbruhu čustveno prisotni, topli in pripravljeni na čustveno povezovanje.

Še več vsebin za nosečnice in novopečene starše najdete na spletni šoli za zavestne starše — Gaja akademiji. Več na: www.gaja-akademija.si 

Sorodne objave

Otroci in alergije: vodnik po prehrani, navadah in dopolnilih

Alergije so 'nenormalen' odziv našega telesa na snovi iz zraka (v naše telo pridejo z dihanjem), hrane, materialov s …

Ničesar ne naredim zase, vse dam za otroke in družino. Kaj pa jaz?

Ko postanemo starši, se pogosto zavemo, da smo pripravljeni storiti vse za svoje otroke. Nesebično se žrtvujemo za …

Kaj je pogoj, da ženska zanosi? Kaj potrebuje ženska, preden zanosi? Priprava na zanositev

Kengurujka je oplojena in proces brejosti lahko dobesedno zaustavi in zamrzne do 2 leti. Ko je Jasmina obiskala …

Nazaj

Komentarji

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.