MIKLAVŽEVO DARILO: Danes pri nakupu nad 60 eurov brezplačen paket suhih ekoloških marelic!

Pomoč in tel. naročila
02 62 00 230
Vaša košarica Je trenutno prazna

Neizpodbitna dejstva o meditaciji

Neizpodbitna dejstva o meditaciji

Meditacija je pravzaprav celostni pristop, s katerim poskušamo preiti iz faze “vedno mislečega uma” v fazo popolne pozornosti in globoke umske sprostitve. Je način za doseganje umirjenosti, večje pozornosti, sprostitve stresa, celo razsvetljenja. A kljub vsemu namen meditacije ni odsotnost ali beg pred realnostjo, temveč način, kako uskladiti intuicijo in racionalno zavest. Naš um je vedno dejaven, še ko imamo občutek, da ne mislimo na nič, se nam v ozadju dogaja miselni tok in verjetno preskakujemo z misli na misel. Meditacija pa nam omogoči, da znamo te misli le opazovati. Obstajajo, ampak jim ne dajemo pozornosti. Počasi se nato zgodi preobrat, ko misli izginejo in nastane popolna umirjenost. Tako se naš um spremeni iz razburkanega morja v mirno morsko gladino. Takrat lahko nastopi pravi trenutek koncentracije, ko smo z vsem svojim bitjem navzoči tu in zdaj ter se zavemo lastne transcendence.

Fizični, psihični in duhovni aspekt vpliva meditacije so bili dokumentirani že več tisočletij nazaj. Znanstveniki, filozofi in duhovni mojstri so že od nekdaj poudarjali pomen prisotnosti, čuječnosti, molitve, meditacije in tudi enostavnega sproščanja, pri vseh pa je končni cilj vedno enak – odklopiti se od dejavnosti in zaplavati v neki svet brez misli … Seveda je definicij meditacije še mnogo več. V tem kontekstu niti ni važno, kako si jo razlagamo, temveč kakšni so učinki meditiranja na človekovo telo. 

Zakaj se je ohranila toliko časa in kako deluje? 

Neizpodbitna dejstva o meditaciji

 1. Vpliv na um, telo in duha 

Po nekaj tednih ali mesecih vsakodnevne meditacije se bo praksa prisotnosti/zavestnosti v trenutku prenesla tudi na druge aktivnosti. Vsekakor bo bolj zavestno opravljanje katerekoli dnevne aktivnosti povečalo moč intuitivnih zaznav, kar bo posledično prineslo širšo perspektivo videnja sveta, globlji smisel, mir, dvignjeno zavest, večjo ustvarjalnost, lahkotnost, odločitve bodo postale bolj spontane in pravilne, spoznali boste, da postajate bolj avtentični …

 1. Umirjenost in spokojnost 

Postopoma se bo občutek miru, ki ga dosegate med meditacijo, naselil v vsakodnevna opravila ter med interakcije z drugimi ljudmi – opazili boste, da reagirate bolj zavestno in manj dramatično, življenjske izkušnje bodo dobile večji smisel, jasneje boste razumeli sebe in svet, odprla se bodo marsikatera vrata v bolj spiritualne sfere, počutili se boste izpopolnjeni, veseli in brezskrbni, povečala se bo želja po tišini, preživljanju časa v naravi, kontemplaciji in razmišljanju o možnosti izven trenutnega dometa zavesti. 


 1. Razvoj možganov – znanstvene raziskave 

V zadnjih nekaj letih preiskovanja so prišli do zaključka, da redna meditacija poveča samozdravilne sposobnosti telesa. Meditacija je močan pripomoček pri težavah z anksioznostjo, soočanju s stresom, raznih bolečinah, nemirnem spanju, krepitvi kognitivnih sposobnosti ter zagotavljanju fizičnega zdravja in psihične stabilnosti. Meditacija dobesedno spreminja strukturo možganov.

 1. Vpliv na imunski sistem in zdravje fizičnega telesa

Med meditacijo pride do stimulacije tistih delov možganov, ki delujejo podobno kot glavni center imunskega sistema. Posledično učinkoviteje deluje tudi imunski sistem. Ljudje, ki prakticirajo čuječno meditacijo, izločajo večje količine protiteles, ki so potrebni za boj proti obolenjem (Študija Univerze Wisconsin Madison). Meditacija tudi zmanjšuje stres in nas naredi bolj odporne ter nam pomaga pri spopadanju s težkimi čustvenimi stanji. Znanstveniki z Univerze Harvard so s pilotsko študijo ugotovili, da lahko redno izvajanje meditacije lajša tudi simptome sindroma razdražljivega črevesja.

 1. Krvna slika 

V krvi se zmanjša količina laktatov, ki so pokazatelji preobremenitve in stresa. V telesu poteka zdrava biokemija, ki je osnova za telesno zdravje in dobro počutje. Meditacija koristi tudi srčnim bolnikom in tistim s povišanim krvnim pritiskom. Med meditacijo se znatno zmanjša tudi poraba kisika.

 1. Prisotnost 

Med meditacijo pride do kemičnih sprememb v telesu. Za razliko od siceršnjih občutkov, ki jih doživljamo v običajnih situacijah (boj – beg, ego odzivi …), se v telesu vzpostavi ravnovesje: uredi se srčni ritem, telo sprošča manj stresnih hormonov ter več rastnega hormona in hormona sreče, okrepi se imunski sistem … To stanje “urejanja telesnih procesov” lahko traja nekaj trenutkov ali celoten čas meditacije pa tudi čas po meditaciji. Pri dnevni meditaciji se postopoma začnejo mehanizmi avtomatsko naravnavati na zgoraj opisano stanje “popravljanja”. Sčasoma bo postala zavestnost del naravnega stanja telesa, njeni učinki pa se bodo kazali tudi v doživljanju sveta – lažje boste odpuščali, vsakdan bo postal manj stresen in bolj lahkoten, pojavili se bodo jasnost, fokusiranost, spokojna milina, umirjenost, udobnost … Manj boste zavzemali položaj defenzivnosti/ofenzivnosti, težje vas bo vreči iz tira … Z meditacijo se spremeni dojemanje sveta! 


 1. Kreativnost in intuicija

S tem ko postajamo vedno bolj zavestni, se povečajo tudi kreativnost, intuitivnost in sproščenost. In, saj veste, da so izbire, ki jih naredimo v stanju neobremenjenosti, ponavadi vedno najboljše izbire! Z rednim izvajanjem meditacije bodo odločitve bolj intuitivne in zato tudi “bolj pravilne”. Tudi dnevi, ki se zdijo naporni in stresni, pa bodo šli čez bolj gladko. 

 1. Spiritualni/duhovni učinki meditacije

Skorajda ni človeka, ki ne bi namensko ali vsaj podzavestno iskal neko povezavo, neki stik z božjim (stvarstvom, vesoljem, univerzumom …).  Meditacija nas poveže z duhovnim delom naše biti in na subtilnih nivojih vzpostavi prefinjeno komunikacijo, skozi katero se začnejo zdraviti mnogi aspekti. Obstaja veliko pričevanj ljudi, ki so prek meditacije doživeli stanje enosti, morebiti celo razsvetljenje. 

Zelo praktični in vidni učinki meditacije:

 • umirjenost

 • sprostitev napetosti

 • nižji srčni utrip

 • manj glavobolov

 • manj težav z želodcem

 • manj stresa

 • več koncentracije 

 • boljši stik s samim seboj 

 • izboljšuje delovanje imunskega sistema

 • boljši spomin

Če se z meditacijo srečujete prvič in ne veste, kako začeti, ali pa bi radi poglobili svoje znanje o meditaciji in spoznali še kako novo tehniko, vabljeni na Meditacijski vikend na off. Več info o dogodku lahko preberete TUKAJ. 

Sorodne objave

Blagoslov in priklic energijske podpore za 2023

Leto 2022 je mojstrsko leto. In nas je izmojstrilo v marsičemu,predvsem so bile na udaru naša čustva. Močno čustvovanje …

Pot iz Aurovilla ga je vrnila nazaj v Slovenijo, da nam tukaj omogoči POLET ...

Pred kratkim smo gostili izjemnega gosta, ki nas je presenetil s svojo življenjsko potjo. Kot inženir strojništva si …

So joni jajčka skrivnost do boljšega seksa?

Imamo dobro novico. Boljši seks je mogoč. Do njega si lahko pomagate z joni jajčki. Poleg joni jajčk priporočamo tudi …

Nazaj

Komentarji

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.