Pozor! 30% in 40% POPUST na hormonski program celičnega POMLAJEVANJA (ANTI AGE ADAPTO) z adaptogeni in hormonski program za obdobje menopavze (ADAPTO MENO)
Pomoč in tel. naročila
02 62 00 230
Vaša košarica Je trenutno prazna

Ne morem se zrediti ...

Ne morem se zrediti ...

Tako kot je problem hujšanje, je problem, da se ne moremo zrediti. Zakaj bi se nekdo želel zrediti? Je prenizka teža znak za alarm? Je prenizka teža nezdrava? 
Ja, vzdrževanje zdrave teže je bistvenega pomena za splošno počutje in kvaliteto življenja. Ne samo debelost, tudi premajhna teža je lahko izredno nezdrava! Pogosto namreč vodi v šibkejši imunski sistem, krhke kosti in izčrpanost. Zdrava teža nam torej lahko pomaga pri preprečevanju in obvladovanju bolezni, ki jih šibkejše telo morda ne bo moglo vzdrževati. 
Prenizka teža lahko tudi vpliva na obrambno sposobnost telesa, lažje prihaja do vnetij, zmanjša se sposobnost za zanositev, večja je možnost za nastanek osteoporoze in demence ter nastanek sarkopenije (izguba mišične mase). 

Tako kot zmanjšanje vnosa hrane in zmanjšanje kalorij pomagata pri izgubi teže, bo tudi povečanje vnosa kalorij pripomoglo k povečanju telesne mase. To pa je treba storiti postopoma, saj bo nenadzorovano povečanje telesne mase zaradi uživanja praznih kalorij zelo škodljivo za naše zdravje. Ko povečamo vnos hrane in energije, se moramo osredotočiti na kakovost, ne le na količino. Ne jejmo procesirane hrane, kot so hamburgerji, čips, različni sokovi in gazirane pijače. Namesto tega se osredotočimo na živila, bogata s hranili iz vseh skupin živil, da zagotovimo uravnotežen obrok. To pomeni, da porabimo več polnozrnatih izdelkov, sadja, zelenjave, stročnic in zdravih maščob.

Velik dejavnik je stres. Nekateri v stresnih epizodah jedo, drugi stradajo (nimajo apetita). Dolgotrajno stresno obdobje pa vodi v pretirano stimulacijo nadledvičnih žlez in posledično v nihanje ravni kortizola (stresnega hormona) v krvnem obtoku in pomanjkanje hormona DHEA. Pomembno je, da uskladite delovanje nadledvičnih žlez, ki so neposredno povezana s proizvodnjo hormonov in posledično z vsemi težavami, ki izvirajo iz horomnskega neravnovesja (med drugim tudi debelost, premajhna telesna teža itd.). Vprašalnik TEST: DHEA (hormonska zaščita pred stresom) najdete TUKAJ.

TEST: V kakšnem stanju so moje adrenalne žleze? najdete TUKAJ.

Kako si lahko pomagamo in adrenalne žleze uredimo na naraven način? Pomembno je urediti spalni ritem in ritem hormonov, DHEA ter izboljšati stresni odziv. Pri tem vam lahko pomagajo adaptogeni, ki uredijo, kar je v telesu za urediti … Kdor mora izgubiti kg, jih bo izgubil, kdor jih mora pridobiti, jih bo pridobil … Več o delovanju adaptogenov najdete v brezplačnem priročniku, ki g dobite s klikom TUKAJ.

Pri premajhni telesni teži je treba jesti pogosteje. Nikoli ne smemo preskakovati obrokov, ampak si med glavnimi obroki zagotovimo zdrave prigrizke in dodatne kalorije. Prigrizek je najlažji način za povečanje vnosa kalorij in povečanje vnosa hrane. To je najbolje doseči z zdravimi prigrizki, ki so hranilno gosti in visokokalorični, pri čemer so oreščki, semena in suho sadje nekaj najboljšega. Zaradi sušilnega učinka jih je treba zmerno uživati. Izjemno uporabni so lahko tudi zdravi domači napitki in sveži sadni sokovi. Pri pripravi prigrizkov vedno izberimo sveže in cele sestavine in dajemo prednost hrani, ki pomirja vato. Dobra izbira sadja za motnje vate so mango, breskev, melona, avokado, fige, papaja itd.

Ko gre za povečanje zdrave telesne teže so izjemna tudi zelišča, začimbe in prehranska dopolnila. Zelišča in začimbe imajo dvojno vlogo, pomagajo uravnotežiti vato in ponujajo terapevtske koristi. Primerna izbira bi bili: ingver, kardamom, cimet, koriander, česen, kurkuma in ašvaganda, saj na splošno segrevajo in lahko pomagajo pri preprečevanju poslabšanja vate. S svojimi imunomodulacijskimi učinki zagotavljajo terapevtske koristi, kar je ključnega pomena, saj je imunost pogosto zmanjšana pri premajhni teži. Vse, kar podpira imunski in prebavni sistem bo tudi pomagalo. 

Pri povečanju telesne teže se pogosto spregleda telesna aktivnost, saj jo imamo za bistveno le za hujšanje. Nekaj telesne aktivnosti pa je bistvenega pomena za dobro počutje in je ključnega pomena tudi za izgradnjo mišične mase. Povečan vnos hrane in prehrana brez telesne aktivnosti bosta povzročila le nezdravo povečanje telesne mase. Hkrati bi se morali osredotočiti na vadbo z nizko ali zmerno intenzivnostjo in vaje za moč, saj bo prekomerna vadba z visoko intenzivno kardio vajo kontraproduktivna za potrebe pridobitve telesne teže. Meditacija in pranajame so prav tako bistvene prakse, saj bodo pomagale umiriti um in preprečiti hiperaktivnost motnje vata. Za dosego tega cilja boste morali zagotoviti tudi ustrezen spanec in redne počitke za sprostitev in pomlajevanje.

Po ajurvedi je prenizka telesna teža povezana z vata neravnovesjem, kjer gre za karakteristično pretirano stimulacijo in miselno hiperaktivnost ter nenehno stanje stresa, zaskrbljenosti in stiske. V tem stanju telo težko sprejema hrano in hranilne snovi. Ko smo v takšnem stanju, tudi ne pazimo na prehranjevalne navade in velikokrat pojemo premalo in preskakujemo obroke. Pri omenjeni težavi ajurveda svetuje vata pomirjajočo prehrano.

Večina posameznikov s premajhno telesno težo se bi torej morala držati tudi vata prehrane, ki vključuje živila in prehranjevalne navade, ki podpirajo pomirjanje vate. Zato morajo jesti živila z nasprotnimi lastnostmi te doše (tiste s toplimi, oljnatimi in stabilizacijskimi učinki). Te lastnosti je mogoče najti v živilih sladkega, kislega in slanega okusa in jih je treba vključiti v prehrano. Iz istega razloga je treba hrano in pijačo uživati toplo ali vročo, hladni hrani in pijačam pa se je treba izogibati. Za boj proti učinku sušenja in lahkotnosti vate moramo povečati hidratacijo ne le s porabo vode, ampak tudi z vlažno in mastno hrano. Težja hrana in hrana, ki vsebuje več kakovostnih maščob lahko uravnoteži lahkotnost vate, vendar jo je treba jemati previdno, da se izognemo obremenitvi prebavnega sistema. 

Rastlinska vata živila, ki se najbolj priporočajo:

 

Sadje: jabolko (kuhano), jabolčna čežana, marelice, zrele banane, jagodičevje, melone, češnje, kokos, sveži datlji, sveže fige, grozdje, kivi, grenivka, limone, limete, mango, pomaranče, papaja, breskve, ananas, slive, suhe slive in rozine (namočene in kuhane)

Zelenjava: šparglji, avokado, rdeča pesa, kuhano korenje, koriander, kumare, česen in čebula (kuhana), stročjii fižol, por, okra, črne olive, buče, bučke, kuhana špinača, sladki krompir

Žita: amarant, kvinoja, oves, riž, kruh iz kaljenih semen, pšenica, pira, kamut, enozrnica

Stročnice: soja, sojino mleko (toplo), sojin sir, rdeča leča, mung fižol, mung dal, urad dal, tofu (topel), miso

Semena in oreščki: mandlji, brazilski in indijski oreščki, kokos, lešniki, makadamije, arašidi, pekan oreščki, pinjole, pistacije, bučna semena, sezam, sončnična semena, orehi, mak

Olja: mandljevo, avokadovo, kokosovo, olivno, arašidovo, sezamovo, sončnično, repično

Sladila: ječmenov in rižev slad, datljev sirup, zgoščen sadni sok, javorjev sirup, melasa, rjavi sladkor (turbinado, mascovado)

Začimbe: bazilika, janež, lovor, črni poper, kardamom, cimet, klinčki, koriandrovo seme, kumina, koper, česen in čebula v prahu, ingver, asafoetida, majaron, meta, gorčična semena, origano, paprika, peteršilj, rožmarin, žafran, sol, pehtran, timijan, kurkuma, vanilija

Bi radi ugotovili, katera je vaša ajurvedska konstitucija? Preverite TUKAJ.

 

Sorodne objave

Izpadanje las in fotobiomodulacija ali rdeča svetlobna terapija (alopecija areata in androgenetska alopecija)

Tukaj boste našli zapis o resnem izpadanju las, ne samo o situaciji, kjer se ti zdi, da je morda na krtači malo preveč …

Tedenski jedilnik za manj kilogramov! Hujšanje, vitkanje in zdrava izguba telesne teže

Dolgoletna priporočila omejevanja kalorij z namenom izgube odvečnihkilogramov so zavedla mnoge in danes vemo, da so …

Kaj je pogoj, da ženska zanosi? Kaj potrebuje ženska, preden zanosi? Priprava na zanositev

Kengurujka je oplojena in proces brejosti lahko dobesedno zaustavi in zamrzne do 2 leti. To mi je osebno povedal …

Nazaj

Komentarji

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.