PONOVNO NA ZALOGI ! Joni jajček okrepi mišice medeničnega dna in posledično prinaša vrsto ugodnih sprememb za žensko ... 

Pomoč in tel. naročila
02 62 00 230
Vaša košarica Je trenutno prazna

Ne dopustite, da vas stres položi v posteljo za več mesecev!

Ne dopustite, da vas stres položi v posteljo za več mesecev!

Včasih smo res preobremenjeni, naložili smo si preveč dela, poskušamo izpolnjevati pričakovanja, ki mislimo, da jih okolica pričakuje od nas … Včasih tudi sami preveč pričakujemo od sebe, vse to pa ima opraviti z nizko samopodobo. 

Utrujenost je po TKM povezana s šibkostjo vranice in ledvic ter oslabljeno nadledvično žlezo, kjer je po ajurvedi sedež energije (či ali prana). 

Vzroki za utrujenost so različni, med njimi pa zagotovo najpogostejši: previsoka pričakovanja, nezmožnost obvladovanja stresa, pomanjkanje kakovostnega sproščanja, hormonsko neravnovesje (ščitnica, preveč kortizola ...) in neurejeno prehranjevanje - stihijsko, prehitro, le da napolnimo želodec. 

Kaj narediti? Kot prvo velja premisliti, katera opravila nas res veselijo in jih radi opravljamo ter kaj dejansko lahko izgubimo, če ne opravimo vsega tistega, česar ne maramo in nas bremeni. 

 


Stres kot glavni krivec ...

Stres zmanjša sposobnost telesa za okrevanjem po fizičnem, mentalnem in psihičnem naporu, kar nas pelje v adrenalno utrujenost. Če smo nenehno v stanju stresa (naravni odziv boj − beg), prihaja do blokiranja  imunskega sistema. Telo namreč ne more delovati na regeneraciji in obrambi in se istočasno odzivati na stres. V večini primerov je adrenalna utrujenost povezana s kroničnim stresom, ki traja predolgo in ne dovoli telesu, da bi se povrnilo v normalno stanje. V tem času pride do pretirane stimulacije nadledvičnih žlez in posledično do nihanja ravni kortizola (stresni hormon) v krvnem obtoku. To ponavadi povzroča tudi pomanjkanje hormona DHEA, ki je odgovoren za nastanek mnogih hormonov v telesu.

 

Kaj pa, če je za utrujenost kriva nespečnost?

Nespečnost je bolj pogosta pri ženskah, posebej v času menopavze in pri starejših. Pri nespečnosti pomagajo pravilna temperatura v sobi (med 16 in 22 stopinj) ter druge navade, kot so: da ne uživamo kave po 12 h, da uživamo prehranska dopolnila (posebej redno uživanje vitaminov B-kompleksa (B12), pomagajo tudi rožni koren, ašvaganda, magnezij, l-teanin z meliso, triptofan, 5-htp, tinktura baldrijana, maka, čeladnice, CBD-olje, morello višnja …), da pred spanjem ne jemo nič sladkega in izdelkov iz žit (uživamo polnovredne OH), da ne uporabljamo elektronskih naprav vsaj 1 uro pred spanjem, da telovadimo le zjutraj, da zaspimo dovolj zgodaj (najkasneje ob 22. uri), da pijemo kakšne čaje za pomiritev, uživamo hrano, bogato z magnezijem, in takšno, ki stimulira proizvodnjo melatonina (banane, češnje, ovsena kaša, riž, ingver, paradižnik, redkvice, oreščki, kaljena žita in stročnice, sezam …). Nujno je tudi, da se redno se sončimo (D-vitamin), lahko si privoščimo tople kopeli pred spanjem, meditiramo, se sproščamo, nabavimo si zelo kakovosten jogi itd. 

Ne pustite, da kronična utrujenost ne pride do skrajne točke!

Največkrat se sindrom kronične utrujenosti stopnjuje dlje časa, lahko več let. V drugih primerih pa je nastop sindroma nenaden. Lahko je sprožen z drugo boleznijo, kot sta, npr., bronhitis ali gripa, včasih pa se sindrom pojavi po transfuziji ali cepljenju. Po nekaterih podatkih je 75 % obolelih popolnoma onemogočenih, 25 % od njih pa več let preleži v postelji.  

D3 in K2 v kapljicah – 100% organsko, ekološko, naravno

D3 in K2 v kapljicah

23,37
-20%
Čaga z rožnim korenom

Čaga z rožnim korenom

KREPČILNO SREDSTVO kot podpora pri zdravljenju ali močna preventiva.

62,00
Naravni B kompleks (iz kaljene ajde) z eko acerolo (60 kapsul)

Naravni B kompleks iz kaljene ajde

Idealna kombinacija za vse preobremenjene mame, poslovneže, študente, vse ki včasih živijo …

25,00
Količinski popust
ConcenTrace; popolni spekter ionskih mineralov v sledeh

Mineralne kapljice (popoln spekter ionskih mineralov v sledovih)

Popolni spekter ionskih mineralov v sledovih za naravno ravnovesje telesa.

38,00

Sorodne objave

Nas zdravstveni sistem na koncu zdravi ali nam škoduje? Nas medicina ubija?

Več kot desetletje ustvarjam oddajo Klepet ob kavi. Lotila sem se različnih tem, kjer bi lahko dobila po glavi, pa sem …

Zlom kolka in pomoč svetlobe za hitrejšo regeneracijo

Rdeča svetlobna terapija, znana tudi kot fotobiomodulacija ali fotobiostimulacija, ima številne aplikacije pri …

Domača naloga zate za to pomlad … se splača! Za zdravje in mladost.

Čas pomladi je tukaj …  s hčerko vsak dan hodiva na gozdno malico. Kar v gozdu in na jasi se najeva trobetnic, …

Nazaj

Komentarji

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.