Ledvice imajo v našem telesu pomembno funkcijo, saj filtrirajo kri, izločajo toksine, nevtralizirajo kislino, ustvarjajo urin, proizvajajo hormone in absorbirajo minerale. Vzrokov za nastanek kamnov je sicer več, med njimi pa prednjačita kislost urina in nepravilna prehrana. Ja, vzrok je povečini zakisanost telesa, in sicer v nekje 80 % Zakisajo predvsem mesni izdelki in predelani živalski izdelki.
Kaj pa jesti? Bazično in nevtralno hrano! Če ne veste, katera živila se uvrščajo kam, preverite seznam TUKAJ: https://klepetobkavi.si/
Brezplačen e-priročnik Zakisanje in alkalizacija: https://klepetobkavi.si/
Primer dobrega jedilnika za topljenje ledvičnih kamnov
Zajtrk: Prosena kaša z borovničevim nadevom (za 1 osebo)
50 g suhe prosene kaše
3 dl rastlinskega napitka (ovsenega ali mandljevega)
Za posip: sveže ali zamrznjene borovnice, maline in narezana banana
Proseno kašo skuhamo v napitku in nekaj vode, dodamo sadje.
Kosilo: Ohrovtovi zvitki (za 3–4 osebe)
250 g kuhane kvinoje
1 skuhana narezana rdeča pesa
1 šop narezanih špargljev
2 jž sesekljanega peteršilja
malo soli in popra
8 listov ohrovta
30 g pirine moke
250 ml sojinega ali sojine smetane za kuhanje
nariban muškatni orešček
250 ml zelenjavne jušne osnove
Pečico segrejemo na 200 stopinj (ventilatorsko na 180). Kvinojo zmešamo z narezano rdečo peso, šparglji, peteršiljem, soljo in poprom. Ohrovt od 3 do 4 minute blanširamo v vreli vodi. Liste dobro odcedimo in jim porežemo debela rebra. Na vsak list položimo malo nadeva in ga zvijemo (podobno kot sarmo). Zvitke povežemo s kuhinjsko vrvico in jih zložimo v globlji pekač, prilijemo jušno osnovo in jih približno 25 minut dušimo v pečici. Pečene zvitke poberemo iz pekača, tekočino pa precedimo. Ohrovtove zvitke lahko postrežemo z malo rastlinskega jogurta ali še dodatno naredimo bešamel omako iz moke, preostale jušne osnove in sojinega mleka ali smetane za kuhanje, ki ji dodamo še nariban muškatni orešček in malo soli, in s tem prelijemo zvitke. Moko popečemo na suho, počasi vlijemo sojino mleko in preostalo jušno osnovo ter dodamo sol in muškatni orešček ter kuhamo od 1 do 2 minuti.
Večerja: Mešana solata s (kaljeno) črno lečo (za dve osebi)
½ manjše zelnate glave
1 kumara, narezana na manjše trakce
1 nariban korenček
1 in pol skodelice kuhane kaljene črne leče
½ čž kumine
½ čž dimljene sladke paprike
ščepec morske ali himalajske soli
ščepec popra
1 jušna žlica tahinija (iz črnega ali navadnega sezama)
malo vode
limonin sok
V tahini dodamo malo vode in limonin sok in začimbe ter premešamo, da dobimo polivko za solato. Naribano in nasekljano zelenjavo premešamo skupaj, dodamo tahini z začimbami, rahlo pregnetimo, da se vse dobro poveže, in na koncu dodamo še črno lečo. Solato lahko potresemo s kvasnimi kosmiči, nasekljanim drobnjakom, mlado čebulo (zeleni del) ali peteršiljem.
Komentarji