Ta mesec praznujejo Jasmina, Marko, Neja, Irma in Marija! Zato ti cel mesec častimo poštnino, praznuj z nami!
Pomoč in tel. naročila
02 62 00 230
Vaša košarica Je trenutno prazna

Naravni nootropik: levja griva

Naravni nootropik: levja griva

Če imate srečo, lahko med potepanjem po gozdu naletite na gobo “levja griva” (Lion’s mane ali resasti bradovec), ki velja za najbolj pametno gobo na svetu. Dobesedno! Klinične študije namreč kažejo, da uživanje te gobe izboljša delovanje kognitivnih funkcij. 

Holistični zdravniki in nutricionisti trdijo, da ima goba levja griva zdravilne lastnosti in da je super prehranski vir antioksidantov in beljakovin. 

Izvleček posušene gobe v tradicionalni kitajski medicini uporabljajo za izboljšanje prebave, splošnega počutja in več moči. Več raziskav potrjujeje njegove protitumorne in antimutagene učinke (aktivira celice ubijalke, ki uničijo rakave celice). Izvlečki levje grive spodbujajo izločanje živčnega rastnega dejavnika, izboljšajo kognitivne disfunkcije (slab spomin, koncentracija ...,), povečajo metabolizacijo lipidov, zmanjšajo pridobivanje telesne mase in raven trigliceridov. Klinične raziskave na ženskah so pokazale, da izboljša simptome depresije in anksioznosti, kar je verjetno povezano s sintezo živčnega rastnega dejavnika, in značilno izboljšanje kognitivnih funkcij. 
(Povzeto po Kreft, S. in Kočevar Glavač, N.: Sodobna fitoterapija) 

Zaradi izjemno pozitivnega učinka na kognitivne funkcije, kot sta spomin ali pozornost, jo uvrščamo v kategorijo nootropikov. Zanimiva je tudi študija, ki se je osredotočala na ženske v menopavzi – pokazala je, da so se simptomi depresije in anksioznosti zmanjšali po enem mesecu rednega uživanja. Druga študija ugotavlja, da bi lahko bila levja griva potencialna alternativa sintetičnemu zdravljenju depresije. 

Sorodne objave

RECEPTI: Omilite najrazličnejše težave s temi obroki!

Ko govorimo o ženskih težavah, imamo v mislih predvsem bolečine, ki spremljajo menstruacijo (mimogrede, več kot polovica …

RECEPTI: Pripravite te obroke s suhimi marelicami!

Marelice, ne glede na to ali so posušene ali sveže, vsebujejo veliko karotenoida, tako kot vso ostalo oranžno sadje in …

Nazaj

Komentarji

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.