Pozor! 30% in 40% POPUST na hormonski program celičnega POMLAJEVANJA (ANTI AGE ADAPTO) z adaptogeni in hormonski program za obdobje menopavze (ADAPTO MENO)
Pomoč in tel. naročila
02 62 00 230
Vaša košarica Je trenutno prazna

Naravna in ekološka zaščita pred soncem in mrčesom

Naravna in ekološka zaščita pred soncem in mrčesom

Zakaj se zaščiti pred soncem?

Brez sonca ni življenja in tudi za zdravje človeka je sonce izredno pomembno. S pomočjo sončnih žarkov tvorimo D vitamin, ki je temelj za zdravo okostje, zobe, kožo, imunski sistem, ipd. 

Vendar ima sončenje tudi drugo plat. Pred kratim sem pri znancih opazil snežno belo mačko brez ušes. Izgubila jih je zaradi sončnih opeklin in menda je to precej pogosto pri belih živalih, ki so na prostem. Bele mačke v naravi ne obstajajo. In tudi polarni medvedi z razlogom ne živijo v Afriki. 

Kadar po izpostavljanju soncu naša koža pordeči ali je opečena je to že jasen znak kožnih poškodb. Zato je dobro biti s sončenjem zmeren in hkrati poskrbeti za ustrezno zaščito pred soncem.

 

Kaj pomenijo SPF, UVA in UVB?

Na sončnih kremah lahko opazimo različne oznake. Najpomembnejši je faktor zaščite ali SPF. Vendar ta zaščita ne raste proporcialno s SPF. Npr. faktor SPF 2 odbije kar 50 % sončnih žarkov, SPF 10 pa odbije že 90% žarkov. Višji kot je faktor, manjša je razlika v odstotku odbitih sončnih žarkov. Tako na primer SPF 30 odbije 97% žarkov, SPF 50 pa 98% žarkov, kar je minimalna razlika.

UVA žarki, ki lahko potujejo skozi steklo, nas opečejo kasneje, vendar prodrejo globje v kožo. Raziskave potrjujejo razširjenost raka na koži rok ravno pri voznikih tovornih vozil, ki so izpostavljeni UVA žarkom skozi okno vozila. UVB žarki, ki skozi steklo ne morejo, pa nas v primernih količinah ščitijo pred opeklinami. Omogočajo tvorbo vitamina D, ki je najbolj naravna zaščita proti soncu.

 

Kako se zaščitimo pred soncem na naraven način?

Obstajata dve vrsti naravne zaščite pred soncem. Prva je z uporabo olj in masel. Ta ima blago zaščito, ki ni dolgotrajna, saj olja hitro izgubijo svojo učinkovitost odbijanja UV žarkov na soncu. 

Druga zaščita je zelo učinkovita in temelji na naravnih mineralnih filtrih, ponavadi je to cinkov oksid. Cink je izkopan iz zemlje in prečiščen morebitnih težkih kovin. V kombinaciji z olji in masli predstavlja najbolj učinkovito zaščito pred soncem. Majhni delci cinka na površju kože odbijajo UV žarke kot majhna ogledalca. Cinkov oksid nudi poleg učinkovite UVB zaščite tudi UVA zaščito najširšega spektra. Po 75 letih uporabe ostaja še vedno najboljša zaščita pred UVA in UVB žarki.

 

Kaj naj pazimo pri izbiri sončne kreme? 

Ko kupujemo naravne sončne kreme z mineralnimi filtri (cinkov oksid) bodimo pozorni, da ne vsebujejo nano delcev. Nano delci so še zelo neraziskano in kontroverzno področje, zato je boljše da se jim izogibamo. Cinkov oksid brez nano delcev bo kožo obarval rahlo belkasto. 

Preglejmo sestavine v sončni kremi in se prepričajmo, da ne vsebujejo umetnih sončnih filtrov, kemikalij, barvil, parafinov, konzervansov, umetnih dišav, itd. Raje se odločimo za sončno kremo z ekološkimi olji, masli in eteričnimi olji, podprto z ekološkim certifikatom s čimvišjim % deležem ekoloških sestavin. Tako bo naše telo prosto vseh toksičnih „primesi“, koža pa bo učinkovito zaščitena pred soncem. 

Taka sončna krema bo tudi najprimernejša za ljudi z občutljivo kožo, kožnimi težavami, predvsem pa bo dobra izbira za naše najmlajše.

 

Koliko sončne kreme nanesti?

Ponavadi proizvajalci na deklaracijah sončnih krem napišejo primerno doziranje, ki bo zagotovo zaščitilo pred soncem kogarkoli. Tako tiste z bolj bledo kožo, ki hitro pordečijo, kot tudi tiste s temnejšim tenom polti, ki so bolj prilagojeni sončnim žarkom. 

Zato je zelo pomembno, da se opazujemo, kako se naša koža odziva na sonce in da začnemo s postopnim izpostavljanjem soncu. Na tak način bomo najlažje našli optimalen nanos sončne kreme, da nas ne bo opeklo. Pri naravnih sončnih kremah s cinkovim oksidom bodimo pozorni, da nam pusti vsaj nekaj bele barve na koži, da bomo zaščiteni. Nanose je dobro ponavljati, še posebej po kopanju, brisanju z brisačo, ipd.



Nega kože po sončenju in naravna zaščita pred mrčesom 

Ker vsaka naravna sprememba telesu povzroča stres, tudi s sončenjem ni drugače. Po sončenju je za kožo zelo blagodejna nega z naravnimi olji, masli, hidrolati in eteričnimi olji. 

Za bolj suho kožo lahko npr. posežemo po karitejevem maslu, olivnem olju in eteričnim oljem za suho kožo, kot npr. vrtnica. Medtem ko bo za učinkovito nego za vse tipe kože poskrbelo hladno stiskano mandljevo olje. Če je bila naša koža opečena. nam bo blažilo opekline šentjanževo olje, hidrolat sivke ali dodatek eteričnega olja sivke.  

Za nego kože po sončenju lahko uporabimo tudi zeliščna olja, ki so močneje obogatena z eteričnimi olji in hkrati odganjajo mrčes. Še posebej bodo učinkovita eterična olja limonskega evkaliptusa, pelargonije, citronele, cedre, limonine trave, mačje mete, sivke, itd. 

Tudi tukaj bodimo pozorni, da so sestavine brez kemičnih primesi in pesticidov, z ekološkim certifikatom s čimvišjim % deležem ekoloških sestavin.
Sonce je nujno potrebno za življenje, vendar je lahko tudi škodljivo. Prevzemite odgovornost za svoje zdravje in bodite zmerni ter se ravnajte po zdravi pameti. Četudi se vam čez dan zdi, da vam sonce ne more do živega, je občutek dostikrat varljiv. Poskrbite tudi za ustrezno nego kože po sončenju.

 

Pisal: Amon, raziskovalec naravnega življenja, ustanovitelj Amon & Anis ekološke kozmetike

www.amonanis.si , 051-848-666 , info@amonanis.si

Posnetek gostovanja v oddaji

Sorodne objave

Izpadanje las in fotobiomodulacija ali rdeča svetlobna terapija (alopecija areata in androgenetska alopecija)

Tukaj boste našli zapis o resnem izpadanju las, ne samo o situaciji, kjer se ti zdi, da je morda na krtači malo preveč …

Tedenski jedilnik za manj kilogramov! Hujšanje, vitkanje in zdrava izguba telesne teže

Dolgoletna priporočila omejevanja kalorij z namenom izgube odvečnihkilogramov so zavedla mnoge in danes vemo, da so …

Kaj je pogoj, da ženska zanosi? Kaj potrebuje ženska, preden zanosi? Priprava na zanositev

Kengurujka je oplojena in proces brejosti lahko dobesedno zaustavi in zamrzne do 2 leti. To mi je osebno povedal …

Nazaj

Komentarji

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.