PONOVNO NA ZALOGI ! Joni jajček okrepi mišice medeničnega dna in posledično prinaša vrsto ugodnih sprememb za žensko ... 

Pomoč in tel. naročila
02 62 00 230
Vaša košarica Je trenutno prazna

Naravna domača lekarna za mlade mamice in rešitve pri utrujenosti in poporodni depresiji

Naravna domača lekarna za mlade mamice in rešitve pri utrujenosti in poporodni depresiji

Rojstvo otroka je zagotovo ena najlepših stvari v življenju, vsekakor pa nova vloga prinaša številne izzive, ki si jih marsikdo ne prizna, jih celo skriva, saj bi morali biti vsi srečni in veseli … in temu so primerne tudi statistike, ki kažejo na zelo visoko stopnjo poporodne depresije ali velike izčrpanosti, utrujenosti, ki svoj davek zahteva tako na fizičnem telesu mamice, njenemu počutju, posledično na otroku in tudi v odnosu s partnerjem.

Velika utrujenost, nespečnost in podivjani hormoni lahko povzročijo celoten domino efekt, zato smo se po odgovore kako si pomagati pri utrujenosti in poporodni depresiji, že preventivno ali kurativno, povprašali Mario Ano Kolman, strokovnjakinjo za sibirsko fitomedicino in ljudsko medicino, ki s svojimi nasveti in protokoli pomaga številnim ljudem, tudi tistim z najbolj usodnimi diagnozami, saj dodobra pozna moč rastlin, ki bi se jim zagotovo lahko posluževale tudi mlade mamice.

Uživajte v branju in podelite objavo z drugimi mamicami, bo pa Maria Ana Kolman tudi gostja prihajajočih priprav na porod s Klepetom ob kavi, kjer bo predavala skupaj z babico Majo, ki bo ponudila nasvete za lažji porod ter Alenko Benedik (Rumino), ki bo zaupala vse o dojenju.

Maria Ana, hvaležni smo za znanje, ki ga boš podelila z gledalci in bralci ter obiskovalci prihajajočih priprav na porod in starševstvo. 

Sama prisegaš na dobro založeno domačo lekarno, ki pravzaprav izvira iz narave. 

Zakaj je pomembno, da ženska v času nosečnosti in tudi kasneje kot mlada mamica zase in za novorojenčka posega po rastlinah prej, kot po kakšnih sintetičnih pripravkih, celo zdravilih?

 

Kako učinkovite so lahko rastline pri stanjih izčrpanosti in utrujenosti? Katere rastline so to?

 Nosečnost in porod sta  naravno stanje ženske. Najboljšo podporo ženski zato lahko pričakujemo prav od narave. Zdravilne rastline na naraven način  pomagajo obremenjenemu organizmu z uravnavanjem in spodbujanjem delovanja srčno-žilnega sistema, dihal, prebavnega, urološkega in živčnega sistema, pa tudi endokrinih žlez.  Iz tradicionalnega zdravilstva je znano, da so v največjo pomoč ženskam prav tiste rastline, ki obnavljajo vitalne energije v telesu. S pomočjo rastlin narava materinsko nežno, učinkovito in neškodljivo vzpostavi stanje homeostaze. Posebno krepčilno in obenem blagodejno delujejo t.i. ženske rastline. Ena takih zdravilnih rastlin je kamilica  Latinsko ime matricaria izhaja iz imena mater, matrix,  kar pomeni maternica. Kamilični čaj zato pomirja maternico in odpravlja maternične krče po porodu in pri menstruaciji. Obenem pomirja črevesne krče pri novorojenčkih. 
Rastlina, ki je od nekdaj spremljala ženske pri porodu, je tudi pelin, artemisia vulgaris, rastlina posvečena boginji Afroditi, zaščitnici porodnic in doječih matere. Pelinov čaj so še ne dolgo tega uporabljali za pospešitev poroda in čiščenje maternice po porodu.
V času  nosečnosti, po porodu in v času dojenja je pomembna tudi pomoč adaptogenov, ki hitro vzpostavijo stanje homeostaze tako, da telesu pomagajo pri prilagajanju na novo nastale okoliščine. S tem biokemijske reakcije v organizmu (metabolizem, delovanje hormonov in encimov, celično dihanje) preidejo v meje normale.
Zlasti učinkoviti adaptogeni, ki rastejo tudi v našem okolju, so smrekovi vršički, trpotec in limona.  

 

Kaj imeti v svoji domači lekarni pripravljeno, še preden se nam rodi otročiček?

Že pred porodom naj bo domača lekarna pripravljena za mamico in otroka. Priporočilo, katera zelišča sodijo v domačo lekarno  za pomoč v času nosečnosti in po porodu,  je plod izkušenj ljudskega zdravilstva in zagotovo je učinkovitost tisti kriterij, ki je tem zeliščem zagotovil mesto v domači lekarni vse do danes. V domači lekarni nosečnice naj bodo zato kopriva, regrat, listi maline, poprova meta in kamilica; za porodnico: listi maline, pelin in kamilica; za novorojenčka pa  kamilica, komarček, janež in kumina. V knjižnici Laurenziana v Firencah je ohranjen medicinski rokopis iz začetka 12. stoletja v grščini z naslovom Alimma ( mazilo). Avtorica je vnukinja ruskega carja Vladimirja Monomaha Dobrodeja. Dobrodeja, ki se so jo po poroki z bizantinskim cesarjem Aleksejem Kominom preimenovali v Zojo in po krstitvi v Evpraksijo, je bila v Kijevu poznana kot odlična zdravilka. V rokopisu je podala vrsto nasvetov ženskam pred nosečnostjo, v času nosečnosti in poroda, priporočil doječim materam, nasvetov za zdravljenje otroških in ženskih bolezni.  


Kako si lahko z rastilnami pomaga mamica med samim porodom in tik po samemu porodu?

S katerimi?

Naše babice so vedele,  da listje rdeče maline pomaga okrepiti maternico in ji doda tonus ter tako pomaga telesu, da se pripravi na lažji porod.  Za pospešitev poroda  in čiščenje maternice po porodu se priporoča čaj iz pelina in kamilični čaj.
Po porodu pa priporočam čago v svečkah za vaginalno uporabo, da se zaceli in okrepi tkivo v maternici. Čaga v svečkah je nepogrešljiva tudi v primeru, da se po porodu pojavijo hemeroidi, pri čemer je svečke potrebno uporabljati rektalno in po nekaj dneh je problem odpravljen.

 

Kaj bi priporočala mamicam za dobro laktacijo, da bo mleka dovolj?

Zadostna količina mleka je pogojena s pravilnim delovanjem endokrinih žlez in hormonskih ravnovesjem. Med nosečnostjo in po porodu pride pogosto do porušenega hormonskega ravnovesja, zato v tem obdobju priporočam uživanje olja Altajska princesa. Kombinacija sestavin v tem olju zagotavlja namreč popolno podporo vsem žlezam z notranjim izločanjem in posledično vzpostavlja tudi hormonsko ravnovesje.  To pa pomeni, da bo mleka dovolj.

 

Kako lahko hitro začnemo krepiti dojenčkov imunski sistem? 

Dojenčkov imunski sistem je odvisen od materinega imunskega sistema.  Dolžnost matere je, da skrbi za svoj imunski sistem. Le močan imunski bo njo in otroka zaščitil pred okužbami. V ta namen priporočam dovolj visok vnos naravnega C vitamina (največ ga je v smrekovih vršičkih) in zaščito dojenčka z živico ali smolo sibirske cedre – kapljico mu je potrebno nanesti pod nosek oz. v nosnice. Fitoncidi, ki so v živici, so učinkovita zaščita pred patogenimi klicami.   

 

Pri katerih zdravstvenih izzivih dojenčka bi si lahko najprej pomagali z rastlinami (kakšnimi in na kakšen način), še preden posežemo po zdravniški pomoči ter antibiotikih, ki naredijo veliko škodo črevesju in imunskemu sistemu novorojenčka?

Nepogrešljive v domači lekarni so rastline, ki krepijo imunski sistem: lipa, šipek, ribez, borovnice, materina dušica itd… Naravna antiflogistika in analgetika, ki nimata stranskih učinkov sta brestovolistni oslad in skorja vrbe. Nepogrešljiva v domači lekarni je tudi smola sibirske cedre ali živica: pri raspiratornih boleznih, gripi, prehladu in krčih pomaga masaža s tem oljem, odlično deluje kot zaščita sluznice nosu, njeno celiteljsko delovanje pa je nepogrešljivo tudi pri vnetih ritkah pri dojenčku in vnetih bradavicah pri mamici.  


Sama prisegaš na fungoterapijo. Katere gobe in kombinacije je vredno uživati med nosečnostjo in po nosečnosti pri doječih mamah?

Najpogostejše zdravstvene težave pri dojenčkih so povezane z okužbami – le te pa so posledica slabega imunskega sistema. Problem obolevanja dojenčkov je zato potrebno reševati pri vzrokih, ne pri simptomih oz. posledicah. Zelo pomembno je, da je mati že v nosečnosti razparazitena, saj se sicer paraziti lahko prenesejo na otroka in mu znatno oslabijo imunski sistem. Razparazititi je potrebno tudi otroka, ko dopolni 5 mesecev. Za naraven način odpravljanja parazitov priporočam fungoterapijo dr.Korepanova – proizvod iz lisičk, skorje trepetlike in nageljnovih žbic.

 

Kako postopiti pri poporodni depresiji? Kaj nam lahko pomaga?

Eden izmed najbolj pogostih vzrokov poporodne depresije je porušeno hormonsko ravnovesje. Klinične študije so potrdile domnevo, da se poporodna depresija pojavlja predvsem pri ženskah, katerih delovanje endokrinih žlez že pred nosečnostjo ni bilo optimalno. Pa vendar le redko katera bodoča mamica razmišlja tako daleč naprej, da bi že pri pripravah na nosečnost izključila najbolj pogost vzrok za poporodno depresijo – neusklajeno delovanje endokrinih žlez. Pred nosečnostjo je za to priporočljivo uživati adaptogene kot sta elevterokok in rožni koren, ki delujeta na ščitnico, timus, nadledvični žlezi, na centralni, periferni in vegetativni živčni sistem. Pomembno pa je tudi uživanje olja Altajska princesa pred nosečnostjo, v času nosečnosti in po porodu. Od rastlin, ki uspešno delujejo proti depresiji, pa priporočam čaj šentjanževke in čaj materine dušice, sladkana  z akacijevim medom.

 

Odlično! Vsekakor pa se vidimo tudi na prihajajočem dogodku s Klepetom ob kavi v februarju!

Več o dogodku si lahko preberete TUKAJ

Vse mamice pa vabimo tudi, da si preberejo ostale novice v kategoriji MAMA in OTROK ter preverijo tudi v spletni trgovini varne in ekološke izdelke, ki jih priporočamo s strokovnjaki. Kategorija v spletni trgovini se prav tako imenuje MAMA In OTROK.

 https://klepetobkavi.si/mama-otrok.html

Sorodne objave

Otroci in alergije: vodnik po prehrani, navadah in dopolnilih

Alergije so 'nenormalen' odziv našega telesa na snovi iz zraka (v naše telo pridejo z dihanjem), hrane, materialov s …

Ničesar ne naredim zase, vse dam za otroke in družino. Kaj pa jaz?

Ko postanemo starši, se pogosto zavemo, da smo pripravljeni storiti vse za svoje otroke. Nesebično se žrtvujemo za …

Kaj je pogoj, da ženska zanosi? Kaj potrebuje ženska, preden zanosi? Priprava na zanositev

Kengurujka je oplojena in proces brejosti lahko dobesedno zaustavi in zamrzne do 2 leti. Ko je Jasmina obiskala …

Nazaj

Komentarji

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.