Napihnjenost je pogosta težava, s katero se vsaj občasno srečamo vsi ljudje, kar 47 % pa se počutijo napihnjeni vsaj enkrat mesečno. Napihnjenost povzroči vidno raztezanje trebuha, ki ga lahko zamenjamo za debelost, saj se obseg trebuha lahko med jutrom in večerom poveča tudi za deset centimetrov.
Kaj potem – sem napihnjena ali debela?
Če se telesna teža skoncentrirana le na področju trebuha in se po spremembi prehrane oz. izločanju problematičnih živil obseg trebuha zmanjša, potem govorimo o napihnjenosti in ne o odvečnih kilogramih.
Kateri so glavni vzroki za napihnjenost?
Napihnjenost je posledica povečane produkcije plinov, ki jih proizvajajo bakterije v črevesju oz. jih ustvarimo s požiranjem ob hranjenju in pitju tekočin. Napihnjenost je tudi pogosta posledica zakisanosti telesa, ki jo lahko zmanjšate z uživanjem ustrezne bazične prehrane (KLOROFIL! zelenolistnata zelenjava, čemaž, začimbe, alge, ječmenova trava, koprive …) in dovolj mineralov v sledovih (magnezija, cinka, bora, klorida, natrija, kalija, sulfata, litija). Za napihnjenost so lahko krivi tudi neravnovesje hormonov, intolerance, kandida, vnetja v telesu itd.
Kakšna hrana bo zmanjšala napihnjenost in katera živila nujno stran?
Preverite, katera živila vam povzročajo težave. Če sumite, da gre za gluten, naredite krajšo brezglutensko dieto in opazujte odziv telesa. Enako velja za laktozo in ostale alergene. Omejite tudi vnos živil, ki naravno napenjajo (enostavni OH, belo in rdeče zelje, ohrovt, brstični ohrovt, cvetača, brokoli, šparglji), ali jih pred zaužitjem namočite (fižol, čičerika, leča, grah). Omejite vnos sladkorja in alkohola. Blagodejno pa bodo deli kumina, kardamom, koriander, peteršilj, janež, lovor, bazilika.
Katere kombinacije hrane nam ne delajo usluge (čeprav so samostojno super)? Osnovni napotki pri kombiniranju živil
-
Sadje uživamo samostojno.
-
Paradižnika ne kombinirajmo z žiti in stročnicami.
-
Škrobno zelenjavo lahko kombiniramo z neškrobno zelenjavo.
-
Stročnice kombiniramo z neškrobno zelenjavo.
-
Oreščke jemo samostojno ali z zelenjavo, ki ne vsebuje veliko škroba.
-
Surovo hrano jemo ločeno od kuhane.
Kako na debelost in napihnjenost vpliva stanje črevesne flore?
Črevesne bakterije spreminjajo način, kako skladiščimo maščobo, kako uravnotežimo raven glukoze v krvi in kako se odzivamo na hormone, ki dajejo občutek sitosti oz. lakote. Tudi sicer slabe bakterije spodbujanje nastajanje plinov, ki povzročajo napihnjenost.
Mikrobna sestava in njena funkcionalnost je pri vitkih ljudeh drugačna kot pri prekomerno težkih posameznikih. Pri vitkih je pestrost mikroflore podobna tropskemu gozdu.
V današnjem svetu mikrobioto uničujejo antibiotiki v vodi in hrani, agresivna čistila in podobno. In da bi bila naša črevesna mikrobiota raznolika, dovolj velika in zdrava, bi morali jesti še probiotike, ki pa se nahajajo v fermentirani hrani. To so kefir, kislo zelje, kisla repa. Samo jogurti (četudi na njih piše, da so probiotični), bodo premalo. Strokovnjaki danes vsaj enkrat na leto ali ob menjavi letnega časa priporočajo uživanje probiotikov, vsekakor pa vedno tudi po antibiotičnih kurah. Probiotiki pomagajo prebavilom pri presnavljanju hrane, ki jo zaužijemo, sintetizirajo vitamine (predvsem B), aminokisline, kratkoverižne maščobne kisline ter pomagajo pri gibanju črevesja (peristaltiki).
Je treba vzrok iskati tudi v jetrih?
Ja, če se želite znebiti napihnjenosti, očistite jetra in črevesje. Odpadni material, ki se zadržuje v črevesju, namreč povzroča gnitje in vrsto drugih problemov, npr. slabo prebavo, napihnjenost in posledično povečano telesno težo. Za uspešno hujšanje je torej zelo pomembno, da razstrupimo telo ter okrepimo delovanje črevesja in jeter. Ker če so jetra polna toksinov, ne morejo dobro procesirati nutrientov in maščob … In več kot je v telesu toksinov, težje bomo izgubljali odvečno telesno težo.
Zakaj so tako pomembni prebavni encimi?
Komentarji