Pozor! 30% in 40% POPUST na hormonski program celičnega POMLAJEVANJA (ANTI AGE ADAPTO) z adaptogeni in hormonski program za obdobje menopavze (ADAPTO MENO)
Pomoč in tel. naročila
02 62 00 230
Vaša košarica Je trenutno prazna

Meditacija in dogajanje v možganih: nova spoznanja za preoblikovanje možgan

Meditacija in dogajanje v možganih: nova spoznanja za preoblikovanje možgan

Meditacija ni spiritualna tehnika za ljudi, ki se ukvarjajo z duhovnostjo.
Ni orodje optimizacije za ljudi, ki želijo biti boljši v službi, bolj produktivni.
Ni podpora za tiste, ki se soočajo s tesnobo, anksioznostjo, slabim razpoloženjem, brezvoljnostjo.
Meditacija je mnogo več kot to in navdušujoče je, kaj vse vidi v meditaciji guru, podjetnik, pa tudi nevroznanstvenik. Vsi se strinjajo, deluje in preoblikuje naše življenje, začenši z možgani.

 Nevroznanost preoblikovanja možganov za več trpežnosti, ustvarjalnosti in radosti je odlično opisana tudi v prevedeni knjigi avtorja Dawsona Churcha, sicer nevroznanstvenika. V Sloveniji so knjigi nadeli imeli BLAŽENI MOŽGANI, ki obsega skoraj 400 strani in vsakega kontroverznega znanstvenika prepriča v to, da si vzame vsaj 10 minut dnevno časa in meditira.

Izsledkov kaj se dogaja v možganih je kar nekaj, bi pa izpostavili nekaj najbolj navdihujočih in bistvenih, zakaj meditacija deluje in kako preoblikuje naše možgane.

Pa gremo k osnovam.
Obstaja zares nešteto načinov meditacije, zato tudi na samem meditacijskem vikendu osebno učim vsaj 10,15 različnih metod, da človek najde tisto, s katero najbolj zavibrira in lahko z njo živi. Velikokrat poudarim, da ni poanta, da poznaš različne tehnike meditacije, temveč da jih resnično prakticiraš v vsakdanjem življenju, redno. Osho velikokrat pravi, da je treba meditirati predvsem takrat, kadar si srečen, torej na meditacijo ne glejte kot na neko orodje ZA srečo, ampak kot stanje, ki ga prakticiraš ko si že srečen. Pa pustimo to.
Osebno menim, da je nekje na poti meditacijske poti končna postaja šunjata, ampak do tja moramo priti. Ampak v čem je smisel? Kaj je bistvo meditacije?

Tradicije meditacije so razvile najrazličnejše tehnike, da bi umirile, krotile, na vajeti spravile tavajoči um, našo opico, ki skače in razgraja. Spremljanje diha, osredotočanje na tretje oko, torzijsko polje, motrenje svetega predmeta, ponavljanje manter, petje manter, čuječnost, ponavljanje imena svetnika, počasna hoja .... vse to so prizadevanja za krotenje tavajočega uma.

Nekomu na začetku ustrezajo vodene meditacije, drugemu pa gredo že na živce in rabi nekaj drugega. In to je prav, to je ok. To je normalno, kot je normalno tudi, da bo tavajoči um prisoten kar nekaj časa, preden bomo opico umirili, jo ukrotili. Zavedanje tega je že pol poti do življenja z meditacijo.

Pa gremo pogledat podrobneje, kaj se dogaja v možganih. Zakaj? Ker ste nevroznanstvenik? Ne, zato ker razumevanje prinaša veliko korist, daje motivacijo in deluje kot gorivo, da vztrajamo dokler zadeva ne postane rutina, ne postane del našega vsakdanjega življenja.

TEMENSKI REŽENJ: most

Temenski reženj je na vrhu glave in mu pravijo, da je most zunanjega sveta. Tukaj se stekajo informacije naših čutil (temperatura, okus ... torej iz zunanjega sveta) in se spojijo z informacijami našega notranjega sveta.

Pri tibetanskih menihih (ki meditirajo na 10.000 ur) je delovanje tega dela med meditacijo ublaženo. Poraba energije možganov vsak dan namreč niha cca. 5 %, pri njih pa tudi za 40 %, ko vstopijo v premenjeno stanje zavesti.
Pri ljudeh, ki so sami in osamljeni, je učinek ravno nasproten, njihov temenski reženj je lahko izjemno dejaven.
Ko z meditacijo umirimo delovanje temenskega režnja doživimo občutek brezčasnosti, postanemo bolj potrpežljiviv, bolj pripravljeni, da pomagamo drugim, postanemo sočutni, sproščeni, povezanosti in celo hvaležni za tisto, kar imamo. Vse bolj cenimo. Izgine pa tudi občutek osamljenosti.

Koristi dezaktivacije temenskega režnja

ZVIŠA:
občutek enosti
fokus na tukaj in zdaj
sočutje
empatija
samozavest
doživljanje sreče

 ZNIŽA:
osamljenost
socialno anksioznost
občutek hitenja (ves čas se mudi)
tesnoba, anksioznost
nepotrpežljivost

 

KALOZNI KORPUS: vez med levo in desno možgansko polovico

Ko meditiramo se kalozni korpus izrazito aktivira. In to si želimo. Kalozni korpus je namreč prečnik med obema možganskima poloblama, ki so zaradi sodobnega sveta in načina življenja malo izven ravnovesja

... imamo kreativnega umetnika, ki čuti svet ... ampak je ves čas brez denarja, nima za najemnino, ne ve kje bi in kako. Desna možganska polovica je dominantna.
... imamo brezčutnega podjetnika, ki se odloča logično, strateško, statistično, brez čustev. Takim rečemo, da bi "prodal svojo mamo". Ima veliko denarja in si je ustvaril materialno bogastvo, a nima sreče v odnosih, nima prijateljev, hobijev, ni kreativen, je pa logičen. Leva možganska polovica je dominantna.

Kaj pa si vsi želimo? Biti v ravnovesju. Biti oboje, kajne?
Včasih so to vedeli ... celo Hitler je bil izjemen slikar, Churchill se je ukvarjal tudi z glasbo ... skratka, vedeli so, da potrebujejo ravnovesje med levo in desno. Zato na svojih delavnicah, vikendih za dušo, meditacijskih vikend redno spodbujam računovodje k umetniškem izražanju ;) (nekako imam na delavnicah vedno veliko računovodij, pravnikov, zdravstvenih delavcev).

Ko meditiramo se ustvari večja prostornina med desno in levo možgansko polovico in to je povezano z več intuicije, ustvarjalnostjo , osredotočenostjo, spominom, sposobnostjo reševanja težav, tudi s koordinacijo.
Še en zanimiv podatek: levičarji in obojeročni ljudje imajo 11 % več tkiva v prečniku kot desničarji.

Koristi aktiviranja kaloznega korpusa

ZVIŠA:
osredotočenost
spomin
ustvarjalnost
komunikacija med poloblama
intuicija
jasno zaznavanje
sreča
glasbena nadarjenost
koordinacija
spajanje informacij
obojeročnost
vid

ZNIŽA:
dislekcijo
slabo koordinacijo

HIPOKAMPUS: grožnje in spomini

V osrčju limbičnega sistema hipokampus spominja na morskega konjička. Njegova primarna naloga je primerjanje vhodnih informacij s spomini na pretekle grožnje. Če naleti na ujemanje, sproži alarm - AKTIVIRA AMIGDALO, ta pa nato celoten sistem "boj ali beg ali otrplost" (naš preživetveni nagon, v katerem se zataknemo in zato izgorimo "burn-out".

Hipokampus se torej odloči ali bo drama ali ne. Ali javi amigdali ali ohrani mir, ker ni groženj.

Ljudje, ki imajo dejaven, aktiven hipokampus ... učinkovito nadzorujejo svoja čustva.
Ljudje, ki nimajo dejavnega, aktivnega hipokampusa ... že ob najmanjšem dražljaju postanejo jezni, prestrašeni, tesnobni in doživljajo konkreten stres, "boj ali beg", dobesedno aktivirajo mehanizem preživetja.

Kaj si torej želimo?

Aktiven, dejaven hipokampus, da si ne delajo drame po nepotrebnem. Da nismo kot prestrašene miške, polni skrbi.
In to nam uspe z meditacijo.

Koristi aktiviranja hipokampusa z meditacijo:

ZVIŠA:
spomin
učenje
nadzor nad čustvovanjem
pridobivanje veščin
prostorska navigacija
občutek za smer
serotonin
usklajevanje predelov možganov 

ZNIŽA:
depresija
hiperaktivnost
amnezija
Alzheimerjeva bolezen (možnosti)

 

AMIGDALA: "požarni alarm"

Amigdali pravijo požarni alarm možganov, ki ga prižge prej omenjeni hipokampus, naš morski konjiček, ki torej ne sme zaspati, sicer sproža amigdali lažne alarme.
Amigdalo moramo torej deaktivirati, da po nepotrebnem (kadar pa je treba, pa seveda to naredi) ne sproža preživetvenega nagona (boj ali beg).
Živci iz amigdale so speljani v dele možganskega debla, kjer prebiva ta naš preživetveni nagon, od tam pa pride v vse organe v telesu: v srce, pljuča, mišice, prebavila, imunski sistem in kožo.
Zato je naša koža lepša, kadar smo sproščeni. Zato naše srce, naša pljuča delajo, kadar smo umirjeni, zato smo tudi bolj zdravi. In kadar smo pod stresom (zataknjeni), kadar smo v aktivnem nagonu boja ali bega (zataknjeni, ne samo takrat, kadar je realna grožnja), potem je naš imunski sistem slap, srce peše, prebava se ustavi in podobno.

Drobcene kapilarne vene in arterije, ki prenašajo kri prebavilom, se skrčijo do 80%, ko telo odvzame dragocene vire neključnim sistemom. Tukaj ni heca! In zaradi tega, ker smo v tem stanju zataknjeni, mnogokrat dobimo zdravila, ki povzročajo stranske učinke, medtem ko bi lahko samo z meditacijo umirili svoje možganske odzive.

Meditacija nam pomaga, da se amigdala ne prižiga po nepotrebnem.

Koristi dezaktiviranja amigdale

ZVIŠA:
umirjenost
imunost
sproščenost
dolgoživost

ZNIŽA:
strah
stres
preživetveni nagon
tesnobo
depresijo
povišan neuravnovešen kortizol
zaskrbljenost
jezo
zasvojenost
živčnost
fobije
nihanje razpoloženja

 

Zdaj razumete kako meditacija preoblikuje naše možgane? Kako bistvena je?
In to je samo začetek, mnogo bi lahko še napisali o sočutni povezovalki - INSULI, ki spodbudi empatijo, o poveljniku - prefrontalnem korteksu, dušilcu čustev - STRIATUMU, krotilcu zveri - PONSU.

Meditacija v začetku za nekoga ni lahka. Za to nimaš talenta ali nadarjenosti, da ti kar uspe in si 15 minut v blaženem stanju, ko te obiskujejo vodniki in se pogovarjaš z Bogom.
Na začetku je izziv, a naj vam bo v motivacijo tudi tole ...

Izmed 1120 meditantov, zajetih v pregledu izsledkov raziskav, jih je:
56% poročalo o izkušnjah jasnovidnosti ali telepatije;
82 % jih je poročalo o okrepljeni sinhroniciteti;
86 % o spremenjenem zaznavanju časa,
89 % pa o prebliskih, značilnih za gama možgansko valovanje.

Več kot polovica jih je imela več stikov z bitjem, ki so ga opisaovali kot vodnika, angela, Boga. Lokalni um meditanta se spoji z nelokalnim umom stvarstva.

Zdaj razumete, da meditacija lahko resnično spremeni vaše življenje?
Obstaja pe še en nivo, ki ga moramo prav tako razumeti, ker je del delovanja našega izjemnega, inteligentnega telesa in to so jetra.
Ko govorimo o meditaciji resda velikokrat pomislimo na možgane, v resnici pa bi morali najprej pomisliti na jetra?
Možgani se bodo preoblikovali, ko bomo začeli meditirati, vendar pa je to največji izziv "začeti meditirati", sploh kadar je um preobremenjen, preveč aktiven, telo nervozno in tukaj moramo spoznati delovanje jeter, ki nam jih je čudovito približal tudi Medicinski medij William v svoji knjigi "Reševanje jeter".
Človek, ki ima jetra zasičena, prenatrpana, preveč zastrupljenja, preveč obremenjena, bo imel še bolj podivjan um, težko se bo umiril in težje se bo prepričal k temu, da vztraja pri meditaciji.
Pomlad je najbolj podpirujoča za čiščenje jeter, saj tudi v naravi najdemo hrano, ki bo pomagala pri razstrupljanju jeter. Čemaž, regrat, vsa divja in grenka hrana bo pregnala grenkobo iz našega življenja, pa tudi jezo, nestrpnost, nepotrpežljivost.
Pomagamo pa si seveda lahko tudi s kuro, ki jo naredimo z ekološko zeliščno formulo za jetra in črevesje ter ekološkim izvlečkom kurkumina (Curco green BCM95). Oba izdelka sta na našem seznamu priporočenih s strani Klepetovih strokovnjakov in jih v dvojčku Pomladnega paketa najdete na spodnji povezavi. Mimogrede, pomlad se po tradicionalni kitajski medicini začenja zdaj v februarju, vsekakor pa je neprimeren čas v januarju, ko bi morali počivati in krepiti ledvica s črno hrano, krepiti dodajati minerale.

Preverite pa tudi naslednji dogodek, kjer spoznate trike, se naučite različnih metod, da najdete svoj način meditiranja, s katerim lahko živite. Dobite uvide, doživite "AHA" momente in začnete živeti v harmoniji in ravnovesju s sabo, z novimi možgani.
Pa še tole ... ne boste potrebovali tisoče ur, kajti že po 10 urah kumulativnega meditiranja boste dosegli preoblikovanje možganov, ki bi ga zaznali na slikanju možganov!

Meditiramo pa tudi na drugih dogodkih, na počitnicah na Sardiniji in v Egiptu bomo namreč dnevno izvajali meditacije in skozi celoten teden nadgrajevali in poglabljali naša znanja, doživljanja meditacije

https://klepetobkavi.si/dogodki.html

Pomladni paket razstrupljanja

Za detoks in regeneracijo jeter in črevesja

81,50
64,80
-16,70

Sorodne objave

Trenutno ni novic.

Nazaj

Komentarji

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.