Pozor! 30% in 40% POPUST na hormonski program celičnega POMLAJEVANJA (ANTI AGE ADAPTO) z adaptogeni in hormonski program za obdobje menopavze (ADAPTO MENO)
Pomoč in tel. naročila
02 62 00 230
Vaša košarica Je trenutno prazna

Kirurški vsadki, implanti, srčni spodbujevalniki in rdeča svetlobna terapija

Kirurški vsadki, implanti, srčni spodbujevalniki in rdeča svetlobna terapija

Terapija z rdečo svetlobo ima izjemno velik potencial v zdravstveno zahtevnih časih za vse človeštvo. Njena vrednost gre predvsem zaradi širokega obsega kliničnih ali domačih zdravljenj. Obstaja neverjetno široka možnost za terapevtsko olajšanje, ker vpliva na osnovni gradnik človeškega telesa - na celico in njene mitohondrije.

Kaj pa, če ima človek kakšne kirurške vsadke, titanove ploščice, različno kovino, srčni spodbujevalnik, vijake, prsne vsadke in podobno? Kakšna je varnost uporabe rdeče svetlobne terapije pri vsadkih?

So kakšne kontraindikacije? 

Študije so dokazale, da imajo rdeče in bližnje infrardeče (NIR) valovne dolžine izjemne učinke na telo. Le del tega spektra je viden s prostim očesom, pri čemer je rdeča najbolj vidna (pri panelih se to kaže tako, da ena vrsta oddaja vidno rdečo svetlobo, druga pa ne). 

Te valovne dolžine svetlobe, od katerih jih je nekaj v sončni svetlobi, imajo pozitivne biokemične učinke na telo. Pomembno je vedeti, ali je varno izpostaviti kakršne koli kirurške vsadke ali naprave valovnim dolžinam, ki jih oddajajo naše luči.

Operacija, implanti in rdeča svetlobna terapija

Dobra novica je, da se je terapija z rdečo svetlobo, ki se uporablja na območjih s kirurškimi vsadki, izkazala za popolnoma varno. Pravzaprav se laserska terapija z nizkim nivojem, znana tudi kot terapija z rdečo svetlobo, uporablja pri rehabilitaciji zamenjave sklepov in za lajšanje pooperativnega nelagodja. Terapija z rdečo svetlobo, ki se pogosto uporablja za hkratno obravnavanje morebitnih zapletov po operaciji po vsaditvi, kot so pokirurške brazgotine in edemi, ne bo vplivala na same vsadke.

Naključna kontrolna študija z naslovom »Fotobiomodulacijska terapija (PBMT) pri akutni bolečini in vnetju pri bolnikih, ki so bili podvrženi totalni artroplastiki kolka je zaključila, da je fotobiomodulacija učinkovita pri zmanjševanju pooperativnega vnetja pri bolnikih, ki so imeli artroplastiko kolka (proteza kolka). z umetnimi vsadki) in ni navedel kontraindikacij za fotobiomodulacijo. 

Pregled iz leta 2021 z naslovom »Učinek fotobiomodulacijske terapije (rdeče svetlobne terapije) na stabilnost mini vsadka: sistematični pregled in metaanaliza« je zajel učinke fotobiomodulacije na »stabilnost mini vsadka«. Ta študija je zagotovila morebitne pomisleke glede varnosti v zvezi s kirurškimi vsadki, hkrati pa je ugotovila, da lahko šibka svetloba izboljša stabilnost mini vsadkov. Rdeča svetlobna terapija ali fotobiomodulacija izboljša stabilnost vsadka, hkrati pa izboljša celjenje na mestu operacije s povečanjem sinteze ATP in angiogeneze ter zmanjšanjem vnetja.

Prsni vsadki

Ne glede na to, ali imate vsadke iz fiziološke raztopine ali silikona, terapija z rdečo svetlobo ne bo vplivala na vsadke za povečanje prsi. Rdeča in bližnja infrardeča svetloba s standardno in razumno gostoto moči sta varni za uporabo na silikonskih prsnih vsadkih (Hamblin M, 2021). Tudi silikonske proteze za nos in ušesa veljajo za popolnoma varne. Na splošno lahko infrardeči žarki potencialno segrejejo silikon, a ker se silikon topi pri več kot 200 stopinjah Celzija, vsekakor ni škodljivih učinkov.

Srčni spodbujevalnik

Uporaba terapije z rdečo svetlobo je lahko koristna za tiste, ki imajo srčni spodbujevalnik, saj so učinki zdravljenja z rdečo svetlobo primerljivi z učinki izpostavljenosti soncu na človeško telo, kar je lahko dobro za srčne bolezni. Ugotovljeno je bilo, da uporaba te terapije koristi različnim vrstam bolnikov, vključno s tistimi, ki trpijo zaradi miokardnega infarkta (srčnega napada) in prirojene srčne bolezni. To je zato, ker se lahko terapija z rdečo svetlobo uporablja za zdravljenje teh stanj in nudi prepotrebno udobje. V citirani raziskavi ni bilo nobenih pomembnih študij, ki bi predstavile negativne učinke teh luči. Večina terapevtskih plošč z rdečo svetlobo je bila uporabljena pri ljudeh s srčnimi spodbujevalniki. Zaključimo lahko, da je terapija z rdečo svetlobo z valovnimi dolžinami od 660 nm do 850 nm popolnoma varna za ljudi s srčnimi spodbujevalniki.

Fotobiomodulacija in zobni implantati

Fotobiomodulacija je postala običajno učinkovito zdravljenje v številnih zobozdravstvenih ordinacijah in dokazano vpliva na celjenje tkiv. Številne študije so preučevale učinke "laserske terapije pri izboljšanju pritrditve človeških oralnih fibroblastov na titanove površine." 

Glede na to je nekaj potrjenih za uporabo laserske terapije z nizko stopnjo in njeno uporabo za pritrditev titanovih vsadkov na biološko meso. Ta posebna študija je uporabila živalske modele za pomoč pri odkrivanju varnih in učinkovitih obnovitvenih praks za ljudi.

Zdravo delovanje celic

Glede na to, da morda uporabljate terapijo z rdečo svetlobo za globoko lajšanje mišičnega nelagodja, pomlajevanje las, energiziranje vaših mitohondrijev, izboljšanje teksture in tonusa kože, vedite, da splošni cilj vedno povzroči bolj zdravo celično delovanje. Predvsem obstajajo močne pozitivne povratne informacije, da lahko rdeča svetloba ublaži nelagodje zaradi otekline ali izboljša brazgotine, ki so bile posledica kirurških vsadkov.

Reference:

Langella LG, Casalechi HL, Tomazoni SS, Johnson DS, Albertini R, Pallotta RC, Marcos RL, de Carvalho PTC, Leal-Junior ECP. Fotobiomodulacijska terapija (PBMT) pri akutni bolečini in vnetju pri bolnikih, ki so bili podvrženi totalni artroplastiki kolka - randomizirano, trojno slepo, s placebom nadzorovano klinično preskušanje. Lasers Med Sci. 2018 december;33(9):1933-1940. doi: 10.1007/s10103-018-2558-x. Epub 2018, 16. junij. PMID: 29909435.

Tang E, Arany P. Fotobiomodulacija in vsadki: posledice za zobozdravstvo. J Parodontal Implant Sci. 2013;43(6):262-268. doi:10.5051/jpis.2013.43.6.262

Palhares A, Schellini SA, Pellizzon CH, Padovani CR, Dorsa P. Vrednotenje delovanja laserja nizke intenzivnosti na psevdokapsule silikonskega mlečnega vsadka pri podganah. Modrčki Acta Cir. 2009 Jan-Feb;24(1):7-12. doi: 10.1590/s0102-86502009000100003. PMID: 19169535.

Zhang B, Huang X, Huo S, Zhang C, Cen X, Zhao Z. Vpliv fotobiomodulacijske terapije na stabilnost mini vsadkov: sistematični pregled in meta-analiza. Lasers Med Sci. Oktober 2021;36(8):1557-1566. doi: 10.1007/s10103-021-03281-6. Epub, 4. marec 2021. PMID: 33660109.

Tuner J, Hode L. Priročnik za lasersko terapijo. Prima knjige. Švedska. 2007. str. 292.

Hamblin M, Agrawal T, Sousa M. Priročnik za lasersko terapijo nizke ravni. Založba Jenny Standford. Massachusetts. 2021

Sorodne objave

Izpadanje las in fotobiomodulacija ali rdeča svetlobna terapija (alopecija areata in androgenetska alopecija)

Tukaj boste našli zapis o resnem izpadanju las, ne samo o situaciji, kjer se ti zdi, da je morda na krtači malo preveč …

Tedenski jedilnik za manj kilogramov! Hujšanje, vitkanje in zdrava izguba telesne teže

Dolgoletna priporočila omejevanja kalorij z namenom izgube odvečnihkilogramov so zavedla mnoge in danes vemo, da so …

Kaj je pogoj, da ženska zanosi? Kaj potrebuje ženska, preden zanosi? Priprava na zanositev

Kengurujka je oplojena in proces brejosti lahko dobesedno zaustavi in zamrzne do 2 leti. To mi je osebno povedal …

Nazaj

Komentarji

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.