Katera živila izboljšajo (in poslabšajo) vonj znoja?
Poletna nadloga – potenje – ga je zdravo zavirati? Zakaj v službi smrdimo, doma ne? Kako vplivati na količino in vonj znoja? Kakšno vlogo ima hrana in kateri organ je najverjetneje v škripcih, če vaš znoj zelo smrdi? Tako kot vsi telesni izločki tudi vonj potu pove veliko o tem, kaj smo jedli, koliko (in kaj) smo spili ter kako se počutimo. Kateri faktorji vplivajo na (povečano) znojenje, kako z izbiro prave hrane regulirati vonj znoja ter kako na “švicanje” vpliva izpostavljenost stresu?
V službi se močneje potimo (in prej in bolj zasmrdimo) zaradi več dejavnikov – več smo pod stresom, verjetno slabše jemo, če imamo na sebi neustrezna oblačila, pa je vse skupaj samo še slabše.
Zlasti stresni hormoni, ki jih telo izloča tudi skozi znoj, dobijo v stiku z zrakom neprijeten vonj. Čezmerno potenje in nepojasnjeni vročinski oblivi so lahko tudi posledica oslabljenih (zamaščenih) jeter. Jetra namreč sodelujejo tudi pri ohranjanju konstantne telesne temperature.
Drugi krivci pa so še menopavza, neravnovesje hormonov, neustrezna izbira oblačil, zdravila, slaba prebava itd.
Velja opozoriti, da potenja ni zdravo zavirati z močnimi deodoranti (antiperspiranti), saj s tem dobesedno omrtvičimo žleze znojnice in onemogočimo eno najpomembnejših telesnih funkcij − izločanje znoja, ki telo ne le hladi, temveč tako tudi izloča odpadne snovi, ki se tako kopičijo v telesu.
Ali lahko vplivamo na vonj potu z izbiro hrane?
Ja! Tako kot vsi telesni izločki tudi vonj potu pove veliko o tem, kaj smo jedli in pili. Kot prvo, poskrbite za hidracijo. Sprotno spiranje toksinov iz telesa (prek potu) zmanjša intenzivnost vonja. Saj veste – pot športnikov je skoraj brez vonja – njihovo telo se namreč nenehno spira. Podobno velja tudi za vonj ljudi, ki se redno savnajo. Seveda pa intenzivno potenje pomeni, da moramo izgubljene elektrolite in minerale sproti nadomeščati.
Po kateri hrani znoj ne bo ravno prijeten – po česnu, čebuli, alkoholu, ribah, mlečnih izdelkih, mesu in vseh živilih, ki zakisajo vonj našega potu.
In obratno – kakšna hrana bo izboljšala vonj potu? Najbolj klorofil (zelena živila, kot so trave, alge, kalčki, rukola, špinača, blitva, …) pa tudi vsa druga živila, ki delujejo bazično. Za izboljševalce vonja so se izkazali limona, paradižnik, kokosovo olje, žajbelj, cimet, ananas … Klorofil čisti jetra in črevesje ter pomaga pri zadahu in neprijetnem telesnem vonju, je tudi močan antioksidant, ki nevtralizira proste radikale, zaščiti telo pred strupi in izboljša slab zadah ter zmanjša vonj seča, blata in znoja. Dejansko klorofil uničuje bakterije, ki povzročajo slab zadah in ostale neprijetne telesne vonje.
Kaj pa materiali?
Prisegajte na naravne materiale, kot so BOMBAŽ, SVILA, LAN, KONOPLJA, VOLNA … Sintetični materiali namreč zadržujejo toploto, kar povzroča pregrevanje telesa, naravni materiali pa so bolj zračni – omogočajo boljše kroženje zraka (naravna termoregulacija, manj potenja, manj neprijeten vonj).
Naredite se domači deodorant
Čas priprave: skupno 4 ure
Za 30–90 nanosov.
SESTAVINE:
- ¼ posodice sode bikarbone
- ¼ posodice kokosovega olja
- ¼ posodice karitejevega masla
- ¼ posodice čebeljega voska (vegani: karnauba ali kandelila vosek)
- 3 žlice tapiokine moke
- Vsebina treh kapsul mikrobioloških kultur (probiotikov)
- 10 kapljic poljubnega eteričnega olja (pripročamo EO čajevca, poprove mete, limone, sivke ali rožmarina …; lahko tudi kombinacije).
- Prazna embalaža deodoranta ali poljubna steklenička
NAVODILA ZA PRIPRAVO:
Zmešajte sodo bikarbono, karitejevo maslo, tapiokino moko, probiotike in eterična olja. V ločenih posodicah stopite kokosovo olje in čebelji vosek. Popolnoma tekoča počasi vmešajte v posodo z ostalimi sestavinami.
Mešanico vlijte v prazno embalažo od deodoranta ali v poljubno stekleno posodico. Pred uporabo počakajte, da se pripravek strdi.
Komentarji