Pozor! 30% in 40% POPUST na hormonski program celičnega POMLAJEVANJA (ANTI AGE ADAPTO) z adaptogeni in hormonski program za obdobje menopavze (ADAPTO MENO)
Pomoč in tel. naročila
02 62 00 230
Vaša košarica Je trenutno prazna

Kakšno darilo je menstruacija?

Kakšno darilo je menstruacija?

Enkrat sem opazila, da ženske zelo redko rečejo, da imajo menstruacijo. Rečejo, da imajo “tiste dneve”, da imajo “perilo”, da so “v ciklu”, da je “teta s Krvavca na obisku”, celo da so “bolne”, čeprav menstruacija NI bolezen, pa tudi podedovan greh in prekletstvo žensk ne!

Menstruacija je čudovita stvar, dar ženskam, zaradi katerega smo boginje, zaradi katerega rojevamo življenje in zaradi katerega življenje poteka v ritmu. Tako je tudi menstruacija neki naravni ženski ritem. 

Odnos, ki ga imaš do svoje menstruacije, pravzaprav govori o tvojem odnosu do lastnega telesa in ženstvenosti. 

Karmen Bezget, ki širi starodavno znanje taoizma, je zapisala zastrašujoč podatek, da je več kot 80 % žensk danes prepričanih, da je menstruacija prekletstvo in da je umazana. 

Prepričane, da je kri, ki se takrat izloči, umazana in da se tako telo čisti. Zato večina žensk skriva svojo menstruacijo, jo prekriva, želi narediti nevidno in jo celo še bolj kontrolira s tabletami, da te nadloge ne bi imela ravno takrat, ko gre na morje. 

Menstruacija je bila tudi zame kot najstnico velika travma. Mama mi ni nikoli razložila, kaj točno menstruacija je, zakaj in kako pride. Nekako je čakala, da se bo zgodila, in potem razložila … O tem mi je več zaupala sestra, ki je imela prav tako travmatično izkušnjo, ko je kot najstnica zagledala kri na svojih hlačkah, prepričana, da je z njo nekaj narobe. Prav nihče je na to izkušnjo ni pripravil in zgrožena je bila nad dejstvom, da jo bo ta packarija spremljala velik del življenja. 

Ko mi je pri kakšnih mojih 10 letih povedala za menstruacijo, ji najprej nisem verjela. Nikakor. Želela sem, da mi pokaže dokaze, da to res obstaja, da je nekaj na tem. In mi jih je – televizijske reklame za tampone in vložke (še danes sicer ne razumem, zakaj na reklamah za vložke uporabljajo modro tekočino, medtem ko krvavimo rdeče). 

Začela sem verjeti in začelo me je skrbeti. Strah me je bilo, kdaj jo bom dobila. Dejstvo, da sem se rodila kot punčka, se mi ni zdelo fer, saj se fantom s tem ni bilo treba ukvarjati. Nisem sprejemala svojega spola, strah me je bilo. Moja prva menstruacija tako sploh ni bila rdeče, ampak bolj rjave barve. In ko sem jo dobila, sem jo skrivala. Grozno mi je bilo, tako zelo sem se bala dneva, ko bo prišla. Povedala nisem nikomur. Niti sestri. Na skrivaj sem jima kradla vložke in se sramovala svoje krvavitve. Nisem si zapisovala in spremljala cikla, nisem ga poznala, tako sem bila v velikem strahu. 

Kakšnega pol leta je minilo, potem pa je prišel dan, ko mi je mami pripravila kopel. Nekje sem izvedela, da se takrat, ko krvaviš, ne kopaš … Počutila sem se ujeto. Hitro sem začela iskati strategijo in zgodbo, kot da sem ravnokar dobila menstruacijo. Celo hlačke sem si pripravila, jih čisto malo estetsko “okrvavila” in potožila mamici, da ne vem, kaj se dogaja. 

Njena lahkotna reakcija me je osvobodila in začela sem se spraševati, zakaj sem sama pri sebi zganjala tako paniko – saj bi ji pa vendarle lahko že prej povedala. In še vložkov mi ne bi bilo treba krasti. 

 

Moj prehod v čas menstruacije torej ni bil idealen. Če bom kdaj imela hčer, bo ta prehod zanjo takšen, kot ga po svetu pripravljajo ozaveščene ženske svojim hčeram – kot veliko praznovanje, žensko druženje v “rdečem šotoru”, vsekakor pa bo to veselo pričakovana prelomnica, o kateri bo hči že vse vedela prej in se je bo tudi sama veselila. 

 

Vem, da me je ta travma zaznamovala, in negativen odnos se je nadaljeval v 20. leta, dokler nisem ozavestila celotnega dogajanja in začela čutiti svoje maternice, dojemati svojo ženstvenost. 

 

A kasneje sem ugotovila, da ima negativen odnos pravzaprav izvor pri mojih prednicah. Spoznala sem, da negativen odnos izvira iz osebnih negativnih izkušenj v otroštvu, v času odraščanja, iz spolnih odnosov. V genih zasidranih strahovih, negativnih čustvih, prepričanjih, podedovanih od naših mam, prababic, prednic. 

Še globlje v DNK vgravirani vzorci, da je ženska kaznovana za svojo ženstvenost, izvirajo iz časa krščanstva in še nazaj. A to ni obsodba, to je priložnost za nov začetek.

 

Karmen Bezget je v oddaji “Klepet ob kavi” povedala, da je menstruacija pravzaprav vir plemenite, življenjske spolne energije. Ženskam spreminja odnos do svoje informacije, ko jim pove, da je to pravzaprav darilo telesa, najboljše življenjske energije in najbolj plemenitih telesnih substanc. 

 

S tabo delim nekaj najbolj zanimivih dejstev, ki so tudi meni osebno pomagala razumeti in začutiti darilo menstruacije. 

1) Žensko telo 450–500 tednov (od prve do zadnje menstruacije) vsak dan nameni 4050 % življenjske energije in najboljše, kar premore, za vzdrževanje spolnih centrov in pripravo telesa na najpomembnejši trenutek – kreacijo novega življenja. 

2) Najboljše od najboljšega, kar premore telo, je v jajčecu, v maternici, v prsih …

Polovico celotne življenjske energije porabi za pripravo popolne zibelke življenja.  

3) Spolna vitalnost oz. zdravi, močni spolni organi (maternica, nožnica, jajčniki, prsi, testisi, penis, prostata, spolne žleze in hormonski sistem) je primarni temelj našega življenja. 

4) Brez njih telo nima vira energije za obnovo, regeneracijo, delitev in delovanje celic. Zato bomo spoznali, kaj nas je ustvarilo, kaj nas ohranja pri življenju in kaj je tisto, kar nam daje gorivo – ne le za delovanje lastnih celic, pač pa predstavlja tudi hrano za duševni in duhovni razvoj. 

5) Ko se naši spolni centri obnovijo in postanejo dovolj vitalni, jih lahko uporabimo kot najmočnejše samozdravilno in pomlajevalno orodje. 

 

Vir: www.femalesacadamy.com 

 

Kaj početi, takrat ko imaš menstruacijo?

Sodobni ženski še na pamet ne pride, da bi zaradi menstruacije izostala iz službe, šole, zabave ali kakšnega druženja. Tudi tiste, ki zaradi bolečih menstrualnih krčev komaj stojijo pokonci, ne — kar pa je pravzaprav inteligenca telesa, ki nam sporoča, da si moramo vzeti čas zase in nameniti pozornost temu delu telesa. Tablete proti bolečini pravzaprav niso tablete proti bolečini, temveč proti čutenju bolečine. Krči še vedno so, samo čutimo jih ne več. In poglej to … Mi konzumiramo nekaj, kar nas pripelje v stanje, da ne čutimo! Ni čudno, da se tako odtujimo od svojega telesa … Potem pa se sprašujemo, zakaj ne deluje tako, da bi lahko sledil našemu tempu življenja. 

Nekatere moje prijateljice imajo lepo navado, da v času menstruacije nosijo samo krila, so raje doma, preživijo čas same s sabo, razmišljajo o sebi, o svojih občutkih, o dojemanju sebe, o svojih navadah in se pustijo razvajati. 

Tudi svoje moške učijo, da morajo biti takrat ekstra nežni in ji ugoditi s kakšnim dejanjem, ki ga postorijo namesto nje. To spoštujem. V celoti in globini tega še ne izvajam, je pa res, da sem zelo napredovala — od bolečih menstruacij sem prišla do tega, da so moje menstruacije neboleče in na neki način “ozaveščene”. 

Ko sem bila na potovanju v Sibiriji, sem v divjini celo prakticirala ritual, pri katerem sem “kri vrnila Zemlji”. Gre za posebno izkušnjo, ko menstrualno kri pustiš v naravi, namesto da bi krvave vložke zavrgla v prvi koš.

Vsekakor na tem mestu ne smem pozabiti na pomembno priporočilo. Uporabljajte ekološke vložke, ne uporabljajte tamponov. Tamponi povzročajo mnoge resne posledice, med drugim tudi mikropoškodbe vaginalnih sten, in kljub njihovi praktičnosti jih sama zelo zelo zelo redko uporabim. Tudi pri vložkih je pomembno, da izberemo takšne, ki so prijazni do naše sluznice. Večina vložkov je namreč beljenih, celo odišavljenih, kar za naša rodila vsekakor ni dobro. Sama imam rada blagovno znamko Masmi.

Vir: Knjiga "Darilo teme" avtorice Jasmine Kandorfer. 

V knjigi so opisani različna čustvena stanja, življenjske okoliščine in dogodki, ki se jih bojimo, se jim skušamo izogniti, jih potlačiti ali zanikati. 

Knjiga “Darilo teme” prinaša razumevanje, zakaj se nam to dogaja, ter nam pomaga videti višji namen − resnično darilo izza celofana bolečine, ki prinaša rast, razvoj, napredek. 

 

 

Knjiga ni na voljo v knjigarnah in knjižnicah. V knjigi najdeš:

 

DARILA ZAZNAVANJA

Darilo strahu 

Darilo skrbi, zaskrbljenosti

Darilo preanaliziranja

Darilo pričakovanja in razočaranja

Darilo obžalovanja

Darilo jeze

Darilo egoizma

Darilo zavisti

Darilo zamere

Darilo žalovanja

Darilo depresije

Darilo nespoštovanja

Darilo “čudnosti”

 

 

DARILA TELESA

Darilo človeštvu – samozdravilni sistem

Darilo utrujenosti

Darilo bolečine 

Darilo bolezni

Darilo debelosti

Darilo težav s srcem

Darilo ranjenosti

Darilo ranljivosti

Darilo opozoril telesa

Darilo menstruacije

 

DARILO ŽIVLJENJSKIH SITUACIJ

Darilo kraje

Darilo izgubljene priložnosti

Darilo “bedne” službe

Darilo izgube službe

Darilo žrtve

Darilo izbire

Darilo ostudnega, grdega

Darilo splava

 

 

DARILA NARAVE

Rituali zdravja in lepote

 

DARILA, KI NAM JIH PONUJA VSAKDAN

Darilo teme

Darilo glasbe

Darilo ženskega orgazma

Darilo pravljic

Darilo ironizacije

Darilo hvaležnosti

 

KLJUČ DO OBVLADOVANJA VSEH ŽIVLJENJSKIH SITUACIJ

 

Preverite vsebino tukaj: 

Darilo teme; Jasmina Kandorfer

Darilo teme; Jasmina Kandorfer

V knjigi so opisani različna čustvena stanja, življenjske okoliščine in dogodki, ki se jih …

27,60
22,08
-20%

Sorodne objave

Jasminino osebno sporočilo vsem ženskam v marcu + darilo: ZLATI LOTUS

Draga ženska, rada bi ti priznala, da sem bila toliko let izjemno stroga, povsem neizprosna do sebe. Preganjala sem sebe …

Jasmina osebno: Kako sem dojela kaj pomeni dom in ... roža življenje kot ključ, ki je lahko tvoj obesek za ključ! Darilo zate ...

Začel se je naš mesec. Mesec MAJ, ko pri nas praznujemo številni v ekipi, sama pa ga zaključim na zadnjega maja, ko bom …

Nazaj

Komentarji

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.