Stanje v črevesju ne vpliva le na prebavljanje in izločanje hrane, ampak tudi na imunski sistem, mentalno zdravje, razstrupljanje in hormone. Vedno bolj pogosta težava sodobnega časa je prekomerna prepustnost črevesja, ki vodi v pomanjkanje pomembnih hranil, prekomerno zastrupljenost telesa ter posledično do avtoimunih obolenj in hormonskih neravnovesij … Pri sindromu prepustnega črevesja med celicami črevesne stene nastanejo večji prehodi, ki omogočajo, da v krvni obtok pridejo tudi bakterije, strupi, presežek hormonov in neprebavljena hrana. Tako se odpadne snovi, namesto da bi se izločile iz telesa, absorbirajo nazaj v krvni obtok in povzročajo vnetja, za katera vemo, da vodijo do različnih težav in bolezni.
Neravnovesje med dobrimi in slabimi bakterijami v črevesju (disbioza) je eden glavnih razlogov za nastanek prepuščajočega črevesja.
Izločite hrano, ki najpogosteje povzroča alergije ali vzdržuje nezdrave razmere v tankem črevesju (sladkor, mleko, jajca, gluten, procesirana hrana ...). Črevesje lahko dodatno podprete s prebavnimi encimi, ki pripomorejo k prebavljanju hrane in tako zmanjšajo možnost, da bi neprebavljena hrana poškodovala črevesne stene. Takšno zdravljenje črevesja lahko traja od 4 do 6 tednov oz. do pol leta za popolno obnovo. Vzemite si čas in preverite, katera živila razdražijo vaše črevesje in ustvarijo napihnjenost.
Ena izmed izjemno močnih, enostavnih, poceni in efektivnih tehnik razstrupljanja, ki je vedno pri roki, je žvrkljanje olja. Žvrkljanje olja izvajamo zjutraj (na tešče). V usta damo čajno žličko
olja in ga žvrkljamo oz. vlečemo med zobmi, vendar olja ne pogoltnemo. Po 20 minutah ga izpljunemo v papirnato brisačo. Brisačo vržemo v koš, usta pa večkrat speremo z vodo.
Za žvrkljanje lahko uporabimo katerokoli hladno stiskano rastlinsko olje – sončnično, arašidovo, olivno, kokosovo, sezamovo .
Komentarji