Pozor! 30% in 40% POPUST na hormonski program celičnega POMLAJEVANJA (ANTI AGE ADAPTO) z adaptogeni in hormonski program za obdobje menopavze (ADAPTO MENO)
Pomoč in tel. naročila
02 62 00 230
Vaša košarica Je trenutno prazna

Kako v vsakdan vnesti več miru?

Kako v vsakdan vnesti več miru?

Da v tem turbulentnem času ne bi padli z ritma, potem v svojo dnevno rutino uvedite šest preprostih navad za bolj mirno življenje − znižajte kortizol in sledite cirkadialnemu ritmu, privoščite (in izborite) si dovolj spanca, upoštevajte dejstvo, da je vse samo dogodek (in mu ne dajajte negativnih ali pozitivnih konotacij), izbirajte ustrezno hrano in pijte dovolj vode, izogibajte se drami ter redno meditirajte. 

Nasveti za bolj mirno življenje

1. Znižajte kortizol (sledenje cirkadialnemu ritmu)
Znanstvene raziskave potrjujejo, da imajo hormoni v telesu večjo vlogo, kot jim jo priznavamo. Za zdravo življenje je še posebno pomembna ustrezna raven treh: melatonina, rastnega hormona in kortizola. Melatonin igra vlogo najmočnejšega antioksidanta. Telo ga proizvaja samo ponoči, vsako prelaganje spanja pa znatno zmanjša oz. v kritičnem primeru ustavi njegovo izločanje. Podobno se samo ponoči izloča tudi rastni hormon, ki je zaslužen za mlado in napeto kožo, stresni hormon kortizol pa je po drugi strani tisti, ki bi se naj v idealnih razmerah izločal dopoldan. 
Kako uravnavati ustrezno raven kortizola? Vstajajte zgodaj zjutraj (okoli 6. ure), čim več aktivnosti opravite v dopoldanskem času, vse fizične in mentalne aktivnosti pa končajte do 20. ure.

Vikend za dušo − hormoni in pomlajevanje:
https://klepetobkavi.si/dogodki/podrobnosti/vikend-za-duso-hormoni-in-pomlajevanje-na-pokljuki.html 

2. Dovolj spanja
Ta točka je pravzaprav zelo povezana s prejšnjo o uravnavanju ravni kortizola. Zbudite se zgodaj zjutraj, okoli 6. in najkasneje 7. ure. Od 12. do najkasneje 14. si lahko privoščite uro počitka, vsekakor pa ne po 14. uri, saj boste sicer znova imeli težave s spanjem. Beljakovinsko večerjo pojejte vsaj 2 uri pred spanjem, v posteljo pa najkasneje do 22. ure. Pregovor, da je ena ura pred polnočjo vredna dve uri po polnoči, vsekakor drži! Upoštevajte to. Dve uri pred spanjem pa tudi nikakršnega gledanja v ekrane (raje berite knjigo)! Spite v popolni temi. 

3. Vse je samo dogodek (ni slab ali dober)
Nobenemu dogodku ne pripisujte pozitivne ali negativne konotacije. A dejansko vemo, kaj je pozitivno in kaj negativno? Težava je, da ne vidimo celotne slike. Ljudje preživimo padce, razočaranja, izgube, bolezni… In ravno ti "negativni" dogodki se na koncu lahko izkažejo za naše največje učiteljice. Če se določene situacije ne bi zgodile, ne bi nikoli imeli življenjske perspektive, kakršno imamo zdaj. Naslednjič, ko se vam zgodi nekaj "slabega", ohranite potrpežljivost in mirnost.

4. Redna meditacija
Številne študije so pokazale, da lahko meditacija možgane dobesedno reprogramira, saj zmanjšuje stres in povečuje produktivnost. Prav tako vas spodbuja, da se osredotočite na sedanjost in ne zapravljate energije s skrbjo za preteklost ali prihodnost. Če ste začetnik, potem sledite tem korakom: zaprite oči in poslušajte dihanje, osredotočite se na to, kako počasi vdihujete in izdihujete zrak. Če um začne tavati, ga umirite s koncentracijo na dihanje. Če meditacija postane del vaše vsakdanje rutine, stalni ritual, potem bo občutek miru stalnica, slabo razpoloženje pa zgodovina. 

Meditacija je res odlična veščina, ki bi se je moral naučiti vsak! V letu 2021 (predvidoma v začetku februarja) bomo organizirali meditacijski vikend za vse začetnike in tudi napredne meditante, kjer bomo prakticirali vsaj 13 načinov meditacije. Preverite info in se pravočasno prijavite: https://klepetobkavi.si/dogodki/podrobnosti/meditacijski-vikend-za-zacetnike-2269.html

Članek Učinki meditacije: 8 presenetljivih ugotovitev najdete tukaj: https://klepetobkavi.si/novice/podrobnosti/ucinki-meditacije-8-presenetljivih-ugotovitev-2607.html 

5. Ustrezna prehrana in dovolj vode

Prilagodite svojo prehrano in v svoje obroke vključite čimveč beljakovin, mineralov in vitaminov, pri čemer naj prednjačijo predvsem žitarice ter seveda ekološka sadje in zelenjava. Dobro je upoštevati tudi jedilnike za posnamezne konstitucijske tipe/doše po ajurvedi. 
Če ne veste, kateri konstitucijski tip ste, lahko to brezplačno preverite tukaj: https://klepetobkavi.si/brezplacno.html 

6. Stran od drame
Človek ima velik vpliv na to, koliko drame dopušča v svojem življenju − koliko je ustvari ali v njej sodeluje. Če želite v svojem življenju več miru, se drami na veliko izogibajte. Opuščati željo po drami je namreč modrost (in hkrati moč), da sprejmete, kar vas uči sedanjost.

Sorodne objave

Trenutno ni novic.

Nazaj

Komentarji

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.