Človeško telo je neverjetno kompleksen in dodelan “namakalni” sistem. Sestavljeno je iz približno 40 bilijonov celic in da bi te lahko normalno delovale, je treba v vsaki od njih vzdrževati harmonično razmerje med tekočino znotraj celice in tekočino, ki jo obdaja. Tako je tekočina v celotnem organizmu v ravnovesju. Toda ravnovesje je zelo nestabilno in v telesu pogosto prihaja do stagnacije …
Oteklina, ki je posledica zastajanja vode, se lahko pojavi kjerkoli v telesa, po navadi pa prizadene noge, roke, trebuh, prsni koš ali obraz. Sočasno z zastajanjem vode se v telesu pojavijo utrujenost, melanholičnost in občutek teže.
Pogosto otekanje je lahko znak slabega delovanja limfnega sistema, ledvic ali jeter. Po drugi strani pa je neravnovesje tekočin v telesu lahko preprosto posledica nezadostnega vnosa vode in elektrolitov, kot sta magnezij in kalij. Magnezij je med drugim izjemno pomemben pri uravnavanju telesnih tekočin, ker je ključni mineral za delovanje srca in krčenje mišic. Največ magnezija najdemo v zeleni listnati zelenjavi, ki jo je treba jesti v izobilju. Toda glede na to, da so tla skorajda oropana mineralov, zelenjava pa se goji vedno bolj umetno, je količina magnezija v njih vprašljiva. Modra je dobro pomisliti na vnos v obliki kvalitetnega dopolnila.
Vzrok pa je lahko tudi drugje, in sicer v zakisanosti. Na žalost slabe prehranjevalne navade in sodobni življenjski stil terjata svoj davek in povzročata vse večje kopičenje kislin, preobremenitev s kislinami pa povzroči krčenje limfnih žil in s tem zmanjšanje zmožnosti limfnega sistema. To pa ima seveda velike posledice na zdravje, če pomislimo, da se skozi limfno tekočino čistijo celice našega telesa!
Ustrezen pH in zdrava limfa sta torej pogoj za zdravje človeškega telesa ... Vedno več ljudi je namreč zakisanih, delovanje limfe pa vedno bolj oteženo. Optimalen pH telesa se giblje med 7,1 in 7,5, medtem ko ima povprečna odrasla oseba danes pH urina malo več kot 6,5.
Najbolj značilni simptomi zakisanosti so: utrujenost, zamorjenost, slaba koncentracija, nervoza, slaba tolerantnost na stresne dogodke, zatekanje, napihnjenost, motena prebava, zaprtje, glavobol, slaba odpornost, težave z mišicami in sklepi, spremembe na koži, laseh in nohtih, različne bolezni (avtoimunske bolezni, rak, revmatoidni artritis, osteoporoza itd.).
Prehranska dopolnila, ki nam lahko pomagajo pri razkisanju:
KLOROFIL
Klorofil je znan po svoji visoki bazičnosti, zaradi česar pomaga alkalizirati telo, očistiti kri in proizvajati nove rdeče krvne celice. Poleg tega klorofil pripomore k večji celični produkciji glutationa. Višje ravni celičnega glutationa omogočajo, da se telo lažje razstruplja in bolj učinkovito zdravi.
PODPORA JETROM
Pri razkisanju je zelo pomembno, da podpremo jetra, ki so (poleg ledvic) najbolj obremenjen organ pri procesu razkisanja.
MIKROBIOLOŠKE KULTURE
Če črevesna flora ni stabilna in uravnotežena, nepredelane molekule hrane preidejo v kri, zaradi česar se hranila ne absorbirajo, zaužita hrana fermentira in gnije, odpadne snovi se ne izločajo in zamaši se portalna vena (vena, ki tudi povezuje črevesje in jetra) → posledično nastanejo težave z zakisanostjo telesa. V kislem okolju se tudi hitro razmnožujejo patogeni organizmi.
Komentarji