Pomoč in tel. naročila
02 62 00 230
Vaša košarica Je trenutno prazna

Kako so včasih zdravili s krompirjem?

Kako so včasih zdravili s krompirjem?

Krompir je od nekdaj veljal za živilo revežev. Ampak v preteklosti so se zavedali, kako zelo zdrav in vsesplošno uporaben je v resnici …

Krompir vsebuje veliko vitaminov, med drugim vitamine A, B, C in F.  Kljub temu da ga lahko pripravimo na najrazličnejše načine, največ vitaminov ohrani, če ga skuhamo z olupkom. Vodo od kuhanja krompirja lahko potem porabite, na primer, za kuhanje juhe. Sicer pa so že v preteklosti vedeli, da je krompir super zadeva za razne zdravstvene tegobe: 

 

Recepture s krompirjem

Zaprtje: krompir skuhamo in zmečkamo + dodamo malo jabolčnega kisa. 
Driska: krompir v kosih + korenje skuhamo in pretlačimo v pire. 
Ozebline: zmečkan krompir položimo na prizadeto mesto.
Angina: krompir skuhamo in še vročega zmečkamo ter zavijemo v krpo/gazo. Skupaj s šalom ovijemo okoli vratu za 4−5 ur.
Bronhitis/pljučnica: krompir skuhamo in še vročega zmečkamo ter zavijemo v krpo/gazo. Položimo na prsni koš za 4−5 ur.
Bolečine v trebuhu: krompir skuhamo in še vročega zmečkamo ter zavijemo v krpo/gazo. Položimo na trebuh za 4−5 ur.
Glavobol: na rezine narezan surov krompir polagamo na čelo. 
Rane, bule, revma, razna vnetja, opekline: na prizadeta mesta polagamo nariban surov krompir.
Vnetje želodčne sluznice: sok iz surovega krompirja (pijemo zjutraj na tešče).
Vročina: krompir olupimo in narežemo na rezine ter položimo na stopala. Zavijemo s krpo (pustimo 15−20 minut).

 

Za zgornje težave obstajajo tudi druge naravne rešitve 

Za zaprtje in drisko

V idealnem svetu bi človek izločal enkrat dnevno, in sicer v času meridiana črevesja, ki je (od 5. do 7. ure zjutraj). Pri dolgotrajnih težavah z zaprtjem ni dobro čakati. Če odvajanje ni redno, najprej pomislimo na zadostno količino vode in dovolj vlaknin pa tudi na magnezij in probiotično-prebiotične kulture z dodanimi prebavnimi encimi. Če ne odvajamo več kot 3 dni, se dobesedno zastrupljamo, zato je takrat čas, da posežemo po pomoči narave ter užijemo rastline, ki nam bodo pomagale pri odvajanju (prebavne granule)

Če je iztrebek podoben driski, lahko govorimo o prisotnosti vnetja v črevesju. V tem primeru je treba odpraviti tiha vnetja, pri čemer vam lahko pomaga uživanje kurkumina. Pametno je, da preverite stanje svoje prebave s preprotim testom (najdete ga tukaj: https://klepetobkavi.si/brezplacno.html) ter urgirate pravočasno.

Pri pljučnici

Uživanje kakovostnih protivnetnih maščob. Kakovostne maščobe omega-3 in kakovostne srednjeverižne nasičene maščobe (surovo maslo, kokosova maščoba ...) bodo naredile celične ovojnice bolj kompaktne in virusi se ne bodo mogli kar tako prebiti mimo njih. In nasprotno – vnetne maščobe omega-6, ki jih najdemo v klasičnih margarinah, rafiniranih maščobah in industrijsko procesirani hrani, slabijo celične ovojnice in jih naredijo bolj ranljive za vdor virusov.

Pri glavobolu

Uživajte živila, bogata z magnezijem in vitaminom K:

  • špinača

  • oreščki

  • rjavi riž

  • avokado

  • polnozrnati kruh

  • zelišča: bazilika, koriander, peteršilj, majaron ...

  • zelenolistnata zelenjava: ohrovt, špinača, solata ...

  • brokoli, brstični ohrovt, zelje, cvetača ...

  • začimbe: kajenski poper, čili, kari ...

  • šparglji, por, kumarice, olivno olje, suho sadje ...

 

Pri vročini ali zastrupitvi

Vročina je odziv organizma na vnetja v telesu, ki so nastala zaradi nakopičenih celičnih odpadkov. Pravzaprav gre pri vročini za čiščenje telesa. Ko se strupi ali patogeni organizmi odstranijo iz telesa, vročina pade. Organizem se na taki način bori proti tujkom in jih “skuha”. Pogoj za to pa je seveda, da doseže ustrezno temperaturo. Včasih zadostuje 37,5 ℃, včasih šele 39 ℃. Zaviranje (zbijanje) vročine za vsako ceno ni okej, saj tako zaustavimo/utišamo proces borbe z vsiljivci in s tem izločanje strupov. Kako pa se izogniti vročini? Kot rečeno, če do vročine pride, je ne zaustavljajte, saj gre za prepotrebno čiščenje telesa. Seveda je dobro, da se strupov znebite na bolj mili način, z rednim čiščenjem jeter in črevesja, z zaustavljanjem tihih vnetij (skrb za prehrano, dodajanje protivnetnih dodatkov, npr. kurkume), s skrbjo za črevesje in zdravo prebavo ter detoksifikacijo težkih kovin, pri čemer je lahko zelo v pomoč uživanje rjavih morskih alg. 

D3 in K2 v kapljicah – 100% organsko, ekološko, naravno

D3 in K2 s kompleksom K vitaminov v kapljicah vsebuje najaktivnejšo in naravno, MK-7 …

23,37

Rastlinske granule - naravno odvajalo

Rastlinske granule sestavljene iz osmih rastlin, ki skupaj pospešijo prebavo in učinkovito …

21,70
rjave morske alge

Nočno popravilo: fitokompleks ekoloških rjavih morskih alg za 90 dni

Fitokompleks NOČNO POPRAVILO se pridobiva iz najbolj kvalitetnih rjavih morskih alg na …

68,00
47,25
-20,75

Kurkumin kompleks z Curcogreen (BCM-95)

Klasični izdelki iz kurkume zgolj povečajo metabolične nivoje kurkumina v krvnem obtoku, …

34,00

Omega 3 iz mikroalge + E vitamin (1+1)

Izdelek je preverjene kakovosti, s certifikatom. Je rastlinskega izvora, primeren tudi za …

46,00
37,00
-9,00

Biotiki - premium mikrobiota kompleks (+encimi, +eko prebiotiki)

Uravnovešena črevesna flora je steber naše obrambe, ravnovesja, našega zdravja.

38,00
33,00
-5,00

Sorodne objave

ZAJTRK ZA ZDRAVJE IN VITALNOST – POVEČAJMO NARAVNO ODPORNOST ORGANIZMA.

V časih prehladov in corone je bistveno, da pomagamo organizmu povečati naravno odpornost. To bomo dosegli preko …

Kako pravilno izmerimo pH-telesa (sami doma)?

Ker vase vseskozi vnašamo strupe in toksine, je za zdravje ključno, da poskrbimo za redno čiščenje in razkisanje telesa. …

Recepture za remont telesa + 4 domači lepotni pripravki

Lepota je posledica zdravja, ki ga pogojuje skrben odnos do telesa. Koliko formul, priporočil in protokolov poznamo …

Nazaj

Komentarji

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.