Pozor! 30% in 40% POPUST na hormonski program celičnega POMLAJEVANJA (ANTI AGE ADAPTO) z adaptogeni in hormonski program za obdobje menopavze (ADAPTO MENO)
Pomoč in tel. naročila
02 62 00 230
Vaša košarica Je trenutno prazna

Kako rdečo peso uporabiti v primeru bolečin v grlu, pri anginah in prehladih?

Kako rdečo peso uporabiti v primeru bolečin v grlu, pri anginah in prehladih?

Vemo, da je rdeča pesa polna železa, ima pa še več nezanemarljivih učinkov na telo, zaradi katerih jo je na poseben način dobro uživati v primeru vnetega grla. To sicer najbolj pomaga na začetku, ko torej začnete slutiti, da bi se znalo razviti vnetje. 

Kako se torej lotiti priprave naravnega pripravka iz rdeče pese pri problemih z grlom in pri prehladih? Bolj natančno, uporablja se sok sveže pese.

Za vneto grlo:

200 ml soka rdeče pese in z 1 žlico jabolčnega kisa. Dobljeno mešanico segrejte na pari ali zelo na kratko v mikrovalovni pečici (da ima tekočina temperaturo nekje 30–35 stopinj). S to mešanico si očistite grlo vsaj 6–7-krat na dan oz. dokler si popolnoma ne opomorete.

Pri prehladih sta receptura in način uporabe malo prilagojena: osnova je ista, torej sok rdeče pese, in v enakem razmerju voda. Se pravi razredčeno 1 : 1 (sok iz pese : voda). Način uporabe pa je nazalno, se pravi skozi nos: v vsako nosnico kanite 4 kapljice 4-krat na dan 5 dni.

Ostala naravna pomagala pri vnetem grlu in prehladih

Trpotec

Klinična raziskava, pri kateri je sodelovalo 593 bolnikov z akutnimi dihalnimi težavami (bronhitis in suh kašelj), kaže, da sirup trpotca (uporabili so 6,3 g posušene zeli trpotca) zmanjšal simptome, kot so pogostost in intenzivnost kašlja, bolečina v prsih, suh kašelj (skupno za 65 %), za 73, 3 % pa se je izboljšalo izkašljevanje in  za 66,4 % nastajanje gnojnega izmečka).

Slez 

Slez uporabljamo pri hripavosti, oslovskem kašlju, bronhitisu in bronhialni astmi. Pri suhem kašlju in vnetjih v grlu je najboljša uporaba peroralna ali nazalna. 

Navadni dihnik pripomore k povrnitvi glasu.

Propolis 

Je bogat z antioksidanti, aminokislinami in vitamini, zato uspešno premaguje okužbe. Ima namreč antimikrobne (protivirusne in protibakterijske), protivnetne in anestetične lastnosti.  Zavira razvoj bakterij, vpliva na določene viruse in pomaga pri lajšanju vnetij. Poleg tega krepi imunski sistem in pomaga očistiti ter razkužiti dihalne poti. Lahko pomaga pri vnetem grlu zaradi sposobnosti pospeševanja celjenja. 

Morska voda

Sol veže nase vodo in tako pomaga zmanjšati oteklino ter hkrati odpravi nekatere simptome vnetja grla ali prehlada. Deluje očiščevalno, saj sol uničuje določene bakterije oziroma preprečuje njihovo razmnoževanje.

Niauli − odpravi vnetje sluznic. Učinkuje balzamično, kar je dobro pri vnetju dihalnih poti. Uporabljamo ga pri vnetju oči, zamašenem nosu, razdraženi nosni sluznici. 

Koloidno srebro

Nedavna znanstvena objava iz leta 2018 (objavljena v Frontiers in Microbiology) poroča, da je uporaba koloidnega srebra* v obliki spreja za nos učinkovita tudi pri pacientih s kroničnimi vnetji sinusov. 22 testirancev s kroničnim sinusitisom je 10 dni 2-krat prejemalo bodisi koloidno srebro v obliki spreja bodisi antibiotike. Uporaba koloidnega srebra se je izkazala za varno, predvsem pa efektivno − rezultati so pokazali izboljšanje stanja pri kroničnem vnetju sinusov.

*Pri raziskavi so uporabljali čisto koloidno srebro. 

V klinični študiji iz leta 2011 so 100 otrok, starih manj kot 12 let in s pogostimi prehladi in vnetji sinusov, razdelili v dve skupini. Prva je dobivala mešanico koloidnega srebra in betaglukana, druga pa fiziološko raztopino. 90 % otrok, ki so prejemali koloidno srebro, si je stanje popolnoma izboljšalo. Naslednja študija, objavljena v Journal of Virological Methods, poroča, da koloidno srebro učinkuje na viruse, ki povzročajo gripo tipa A (učinek “anti-H1N1 influenza A”), sploh če gre za zgodnje faze pojava virusa. 

 

Trenutno še ni nobenega artikla.

Literatura in viri:

Kreft, S. in Kočevar Glavač, N. Sodobna fitoterapija. Z dokazi podprta uporaba zdravilnih rastlin.  Univerza v Ljubljani, fakulteta za farmacijo. Ljubljana, 2013.  

Dr. Axe (https://draxe.com

Sorodne objave

Izpadanje las in fotobiomodulacija ali rdeča svetlobna terapija (alopecija areata in androgenetska alopecija)

Tukaj boste našli zapis o resnem izpadanju las, ne samo o situaciji, kjer se ti zdi, da je morda na krtači malo preveč …

Tedenski jedilnik za manj kilogramov! Hujšanje, vitkanje in zdrava izguba telesne teže

Dolgoletna priporočila omejevanja kalorij z namenom izgube odvečnihkilogramov so zavedla mnoge in danes vemo, da so …

Kaj je pogoj, da ženska zanosi? Kaj potrebuje ženska, preden zanosi? Priprava na zanositev

Kengurujka je oplojena in proces brejosti lahko dobesedno zaustavi in zamrzne do 2 leti. To mi je osebno povedal …

Nazaj

Komentarji

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.