Pod zavihkom brezplačno preverite TEDENSKI JEDILNIK za zdravo izgubo telesne teže in e-revijo za Pomlad polno zdravja in vitalnosti!

Pomoč in tel. naročila
02 62 00 230
Vaša košarica Je trenutno prazna

Kako pospešiti okrevanje po kapi?

Kako pospešiti okrevanje po kapi?

Poletje je tu, s tem pa tudi čas, ko ljudje v večjem obsegu prizadene srčna oz. možganska kap. Možganska kap letno prizadene okoli 4000 Slovencev, še manj prizanesljiva pa je srčna, ki doleti več kot 5000 vseh prebivalcev. Ampak tokrat ne bomo govorili o tem, kako se obvarovati pred možgansko/srčno kapjo, temveč predvsem, kaj narediti, ko do kapi že pride. Obstaja namreč protokol, ki omili posledice oz. pospeši okrevanje. 

V primeru da je do kapi že prišlo, obstaja poseben protokol, ki omili posledice oz. pospeši okrevanje. Kot prvo – treba je ukrepati takoj – hitra odzivnost in čas rehabilitacije sta tu najpomembnejša. 

Pri kapi se zgodi to, da določene živčne celice propadejo. Zato je naš namen, da to kompenziramo tako, da ostale, nepoškodovane celice čim bolj prehranimo z minerali in kisikom! Glavno je torej povečati pretok kisika po telesu. 

Bolnika veliko masirajte, stimulirajte poškodovani del telesa (če je to desna stran, potem k postelji vedno pristopajte z nasprotne strani), pojte (posebej pomaga petje ali predvajanje glasbe iz bolnikove mladosti) in se pogovarjajte. 

Bolnika pa po nepotrebnem tudi ne obremenjujte z uživanjem težko prebavljivih živil – velikokrat lahko hrano in pijačo uživajo samo po slamici. 

S poslušanjem glasbe aktiviramo celotne možgane, torej levo in desno hemisfero, pri petju oz. ustvarjanju glasbe (pri čemer si melodijo lahko sproti izmišljujete ali pa je stalna) pa celotni možgani tudi aktivno sodelujejo in se razvijajo.

Naši možgani so NEVROPLASTIČNI, kar pomeni, da se z učenjem razvijajo in spreminjajo

Zaposlite bolnika na vse mogoče načine – uporaba lego kock, sestavljank, žogic, glasbil ... Igranje glasbil, kot je npr. kalimba, izboljša koordinacijo pri ljudeh po kapi.  

Vaje za hitrejše okrevanje

  1. vaja: Izmenično dvigovanje rok in nog na 90 stopinj

Bolniku dvignemo vzglavje in mu pomagamo, da z vdihom dvigne levo roko ter jo z izdihom spusti. Enako naj naredi z desno roko ter obema nogama. To je en sklop. Takšnih sklopov naredimo vsaj 5 (zaporedoma, večkrat na dan).

  1. vaja: Nežna masaža po vsem telesu

Nežno masirajte bolnika po vsem telesu, da se vzpostavi pretok energije, da se odpravijo blokade. Pomembno je izboljšati mišični tonus.

       3vaja: Zaposlitev rok

Bolnika zaposlimo z delom, npr. da prelaga kocke, iz ene strani na drugo, se žogamo, dvigujemo in spuščamo palico, z nogami korakamo, tudi ko bolnik sedi, mu pomagamo igrati glasbila ...

  1. vaja: Spodbujanje k izražanju

Zaradi prizadetosti govora, bolnika čim bolj spodbujamo, da začne govoriti, se izražati – tako kot pač zmore. Za delo z bolniki si je potrebno vzeti čas in biti moramo potrpežljivi.

Kaj pa dopolnila? 

Obnovitev spomina po možganski kapi je težaven in dolgotrajen postopek. Da bi bil čim bolj uspešen, redno izvajajte vaje, lahko pa si pomagajte tudi  z naravnimi sredstvi, kot sta mumija in čaga. Tako mumija kot čaga pomagata obnoviti celice, poškodovane zaradi možganske ali srčne kapi. 

Za hitrejše okrevanje po kapi se priporoča tudi uživanje čim več zelenolistnate zelenjave (klorofila), ki izboljša pretok kisika po telesu ter tako poveča aktivnost možganskih celic. 

Predvsem pa naj tisti, ki oskrbujejo bolnika, ne pozabijo na sebe.

Mumija ali Altajska skalna smola

Mumija smola (altajska gorska smola)

Mumija je kot zdravilno sredstvo poznana že tisočletja.

50,00
Eko zelenje (28 vrečk) z zelenjem, algami in kalčki

Eko zelenje (28 vrečk) z zelenjem, algami in kalčki

Najbolj primerno za ljudi, ki imajo veliko obveznosti, malo časa za zdrav obrok, so veliko …

40,00
ConcenTrace; popolni spekter ionskih mineralov v sledeh

Mineralne kapljice (popoln spekter ionskih mineralov v sledovih)

Popolni spekter ionskih mineralov v sledovih za naravno ravnovesje telesa.

38,00

Sorodne objave

Izpadanje las in fotobiomodulacija ali rdeča svetlobna terapija (alopecija areata in androgenetska alopecija)

Tukaj boste našli zapis o resnem izpadanju las, ne samo o situaciji, kjer se ti zdi, da je morda na krtači malo preveč …

Tedenski jedilnik za manj kilogramov! Hujšanje, vitkanje in zdrava izguba telesne teže

Dolgoletna priporočila omejevanja kalorij z namenom izgube odvečnihkilogramov so zavedla mnoge in danes vemo, da so …

Kaj je pogoj, da ženska zanosi? Kaj potrebuje ženska, preden zanosi? Priprava na zanositev

Kengurujka je oplojena in proces brejosti lahko dobesedno zaustavi in zamrzne do 2 leti. To mi je osebno povedal …

Nazaj

Komentarji

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.