Kot vemo, koronavirus napada predvsem pljuča in pri približno 10 % ljudi sproža zaplete z dihanjem. To pomeni, da se moramo osredotočiti na načine, kako okrepiti pljuča in jih ohranjati v dobri kondiciji. Obstajajo številni načini, da okrepimo pljuča in tako preprečimo, da bi respiratorni virusi (vključno s COVID-19) povzročili zaplete.
Dolžine poteka bolezni še ne poznamo, vendar po trenutni praksi 90 % ljudi okužbo prestane brez večjih zapletov, kar pomeni, da bi v domačih pogojih okužbo koronavirus predelali v predvidoma enem tednu.
O pomenu pitja vode s soljo, čiščenja dihalnih poti in skrbi za čist zrak smo že pisali (klik na novico: https://klepetobkavi.si/
1. Pekoče začimbe
Hren, vasabi, ingver, čili in podobne pekoče začimbe dokazano delujejo na razprševanje sluzi. Dodatno pa tudi redčijo kri in pospešujejo limfo, kar izboljša delovanje »komunalnih« služb v telesu. Tudi za letošnjo veliko noč, čeprav bo zagotovo zelo drugačna kot po navadi, ne pozabite na oster HREN!
2. Dodajte dobre maščobe (OMEGA-3 in srednjeverižne nasičene maščobe)
Iz preteklosti poznamo ljudsko uporabo obkladkov s svinjsko mastjo ali lojem. Uporabljali so jih pri pljučnicah. Seveda pa je koristno tudi uživanje kakovostnih protivnetnih maščob. Kakovostne maščobe omega-3 in kakovostne srednjeverižne nasičene maščobe (surovo maslo, kokosova maščoba ...) bodo naredile celične ovojnice bolj kompaktne in virusi se ne bodo mogli kar tako prebiti mimo njih. In nasprotno – vnetne maščobe omega-6, ki jih najdemo v klasičnih margarinah, rafiniranih maščobah in industrijsko procesirani hrani, slabijo celične ovojnice in jih naredijo bolj ranljive za vdor virusov.
3. Previdno s topljenjem sluzi!
Topljenje sluzi ne sme biti prehitro! Pri mnogo okužbah pljuč pride do zapletov, ko začnejo z močnimi sredstvi (pre)hitro topiti sluz. Ta se potem ne izloči in na nek način zaliva pljuča.
Posebno slaba kombinacija: sočasno topljenje sluzi in hkratno blaženje kašlja.
Klinično najbolj preizkušena sredstva za naravno topljenje sluzi in njeno olajšano izločanje (v obliki kašlja) so sirupi in pripravki iz bršljana. Dobro je tudi uživanje sirupov iz borovih ali smrekovih vršičkov, trpotca ali ingverja v medu itd.
4. Redno na vece!
Pomembno je, da odpravite zaprtje. Če je blato predolgo v črevesju, lahko postane trdo in se stežka premika. Lena in počasna prebava povzroči nabiranje oblog na črevesju, ki zastrupljajo telo in hkrati preprečujejo absorpcijo hranljivih snovi. To posledično vodi v porušeno ravnovesje in z njim seveda slabo počutje. Večdnevno zaprtje namreč povečuje zakisanost telesa in neposredno vpliva na večjo dovzetnost za okužbe. Mogoče je ravno to razlog, da so starejši ljudje, ki so pogosto zaprti, tudi bolj dovzetni za pljučnice in druge težave s spodnjimi dihali.
Zakisanost telesa lahko zmanjšate z uživanjem ustrezne bazične prehrane (zelenolistnata zelenjava, čemaž, začimbe, alge, ječmenova trava, koprive …). Poskrbite torej za vnos zelene zelenjave. Klorofil je namreč tisti, ki je znan po svoji visoki bazičnosti (in posledično skrbi za zmanjšanje kislosti v telesu).
Dodajte tudi več dragocenih sluzi (npr. luščine trpotca, laneno seme, čija semena), ki bodo blagodejno pospeševale prehod hrane skozi debelo črevo. Koristno je še povečati vnos sirotke, kisave, drugih fermentiranih koncentratov ali probiotikov, ki pospešujejo gibanje črevesja in preprečujejo razraščanje patogenov v debelem črevesu.
(Prirejeno po: zazdraje.net)
Komentarji