Pozor! 30% in 40% POPUST na hormonski program celičnega POMLAJEVANJA (ANTI AGE ADAPTO) z adaptogeni in hormonski program za obdobje menopavze (ADAPTO MENO)
Pomoč in tel. naročila
02 62 00 230
Vaša košarica Je trenutno prazna

Kako na zdravljenje z rastlinami gledajo slovenski zdravniki?

Kako na zdravljenje z rastlinami gledajo slovenski zdravniki?

Z dovoljenjem objavljamo članek prof. dr. Eldar M. Gadžijeva, dr.med., ki ima zagotovo svojevrsten pogled na rastline in nasploh fitomedicino, s katero si jo pomagal tudi sam. 

Hvaležna sem, da sem imela priložnost videti ta zdrav in spoštljiv odnos zdravnika do rastlin, ko sem na hrbtih konj obiskala Altaj (Sibirija) in neštetokrat opazila iskreno radost, ko je prof. dr. Eldar M. Gadžijev, dr. med. opazil neko zdravilno rastlino in vsej skupini povedal, zakaj se jo je uporabljajo včasih in kakšne vplive ima. 
Vsekakor je k takšnemu odnosu prispevala tudi njegova partnerka, Maria Ana Kolman, ki v oddaji "Klepet ob kavi" na Planet TV predaja znanja o sibirski fitomedicini in tudi svetuje ljudem o tem, kako si lahko pomagajo sami in dodatno podprejo svoje telo z uporabo rastlin.  

Uživajte v branju in podelite članek med prijatelje, ki jih tematika zanima.

 

KAJ PA FITOMEDICINA? 

»Phytomedicine is the science of illness and damage to plants, the causes thereof, their manifestations, their development, their dissemination, methods for maintaining plant health and also measures used to control plant diseases and their causes.«

 

Uvod 

Ob razpravah o integrativni medicini in ob razmišljanjih o pričakovanjih bolnikov povezanih s težavami zaradi stranskih učinkov številnih zdravil pa tudi ob problemih medikamentoznega zdravljenja kroničnih obolenj, se zdi smiselno napisati nekaj o fitomedicini.
Seveda ne o oni, ki jo opredeljuje osnovna definicija pod naslovom pač o tisti, ki je definirana kot »na zdravilnih rastlinah osnovana tradicionalna medicina, ki v preventivne in terapevtske namene uporablja razne rastlinske dele in modalitete.« Danes postaja fitomedicina znanstveno utemeljen način zdravljenja, še vedno tudi tradicionalna, ampak vse bolj podprta z dokazi o učinkovitosti.
Ugotovljeno je bilo, da ima cca. 20.000 rastlin medicinski učinek in1.200 vrst rastlin naj bi bilo uporabljanih v zdravljenjih, ob tem da je bilo do sedaj v taksonomični botaniki prepoznanih >270.000 rastlinskih vrst.
Fitoterapijo označujejo kot na znanstvenih izsledkih osnovano medicinsko prakso fitomedicine za razliko od  t.i. tradicionalnih pristopov, kot je medicinski herbalizem.
Zeliščarstvo ali herbalizem je veda o rastlinah in njihovih uporabnih lastnostih, osnovano na empirični uporabi zdravilnih zelišč, povezanih s tradicionalnim ljudskim zdravilskim znanjem. Obsega prepoznavanje in gojenje posameznih rastlin, njihove uporabne vrednosti, pridobivanje sestavin iz njih ter lekarništvo. V obseg herbalizma nekateri vključujejo tudi produkte gob in čebel.

Fitomedicina je v bistvu kot zeliščarstvo od nekdaj prisotna v tradicionalni ljudski medicini praktično po celem svetu.

Najzgodnejše naj bi bilo šamansko zeliščarstvo, sicer pa obstajajo zapisi na glinastih ploščicah izpred 5000 s področja Babilonije, ki opisujejo 250 rastlin in njihovo uporabo. Približno enako star je prvi zapis seznama zdravilnih rastlin iz Kitajske, kjer je bilo zeliščarstvo tako kot tudi v stari Indiji, Egiptu pa Mezopotamiji in Ameriki osnova zdravilstva.
Tudi stari Grki in Rimljani so gojili in pri zdravljenju uporabljali zeliščarstvo, ki se je z njihovimi osvajanji razširilo po vsej Evropi.
Znano je tudi, da so bili keltski druidi izredni poznavalci moči zelišč.
Arabci pa so izkoristili zeliščarsko znanje, pridobljeno med osvajalskimi pohodi v Egiptu, severni Afriki, srednji Aziji in južni Evropi. V 8. in 9. stoletju so v Bagdadu in Damasku nastale prve lekarne, v katerih so prodajali rastlinska zdravila iz vzhodne Azije. Izpopolnili so destilacijski postopek in izdelovali razne pripravke, na primer sirupe, eliksirje, smole in esence.
V srednjem veku je v Evropi zeliščarstvo pretežno živelo v samostanih. Tam so od nekdaj za zdravje skupnosti skrbeli redovniki poimenovani »infirmariji« ki so s svojim znanjem pogosto pomagali tudi ostalemu prebivalstvu. 

Nov pogled v rabo zdravilnih zelišč, osnovan na izkušnjah z bolniki je uvedel Paracelsus, ki pa je še vedno verjel v signaturni nauk. Po tem nauku naj bi iz oblike, barve, vonja, okusa, časa in kraja rasti kakšne rastline sklepali o njenih možnih zdravilnih učinkih. Signatura (oznaka) določene rastline naj bi se ujemala s signaturo (naravo, značajem, mestom) bolezni. 

V začetka 19. stoletja se je uveljavljala znanstveno usmerjena medicina, ki je uporabljala izvlečke rastlinskih snovi in ne več celih rastlin. Te rastlinske snovi so ohranjale svojo kakovost in jih je bilo lažje odmerjati. Zeliščarstvo je dobilo s tem močno konkurenco. Naravni zdravilci in reformisti v medicini pa so se zavzemali za ohranitev zeliščnega zdravljenja; med najbolj znanimi sta bila Sebastian Kneipp, ki je uporabljal zdravilne rastline pretežno za kopeli in povitke, in Rudolf Steiner, utemeljitelj antropozofske medicine ( človeka obravnava v njegovi celoti ). 

Pri nas je bilo zeliščarstvo od nekdaj vezano na samostane. Samostani s tradicijo zeliščarstva pri nas so Olimje, Stična in Žiča. V Olimju je lekarna iz leta 1670 znana po freskah Antona Jožefa Lerchingerja s svetopisemskimi prizori, povezanimi z boleznimi, zdravilnimi zelišči in starodavnimi zdravitelji. To je bila hkrati prva samostanska lekarna, kjer so lahko zdravila dobili tudi okoliški prebivalci.
Cisterjanski pater Simon Ašič iz Stične je naš najbolj znan zeliščar, ki je s svojimi čaji in pripravki iz zelišč uspešno pomagal mnogim ljudem.
Danes pri nas zeliščarstvo živi pretežno na zeliščarskih kmetijah, katerih seznam je kar dolg in kjer tudi delujejo bolj ali manj poznane zeliščarice in zeliščarji. 

Kadar farmacija ob stranskih učinkih kakšnega zdravila ponudi zopet drugo zdravilo, to neredko ali ni zelo učinkovito, ali pa ima tudi ono svoje stranske učinke ali celo škodljivosti. Znano pa je, da številne rastline (kamor lahko prištevamo tudi gobe) ne le učinkovito pomagajo pri kroničnih težavah, ampak dobro blažijo nekatere težave povezane s kemoterapijo in obsevanjem.

Fitomedicina danes

Po spremembi v zakonodaji ZDA v letu 1994, ki je olajšala proizvodnjo in prodajo fitomedicinskih proizvodov,  je v Ameriki uporaba medicinskih rastlin od 1991 do 1998 porasla iz 3% na 37%.

V tistem obdobju oziroma v zadnjih dveh desetletjih 20. stoletja so znanstveniki opravili vrsto pomembnih raziskav na področju fitokemije,  farmakognozije in hortikulture zdravilnih zelišč.

  • Na področju fitokemije so zdravilne rastline opredeljevali upoštevajoč  vsebnosti bioaktivnih sestavin, ki so jih izolirali in strukturno analizirali.
  • Farmakognostične raziskave zdravilnih rastlin so vključevale poskuse bioaktivnih učinkov, identifikacijo in možen način delovanja ter tarčna mesta aktivnih fitomedicinskih spojin.
  • Hortikulturne raziskave pa so se osredotočale na razvoj možnosti za optimalno rast in kultiviranje zelišč. To je pomembno, saj se še vedno večina zdravilnih zelišč nabira v naravi, v divjini, kjer pa pogoji za rast in kultiviranje niso vedno optimalni. Divje nabiranje zelišč je lahko problematično tudi v smislu vpliva na biodiverziteto, na možne različice in spremembe v kakovosti zelišč. Občasno lahko pride celo do neprave prepoznave zelišča z možnimi tragičnimi posledicami.

Vse rastline imajo sicer splošne skupne primarne produkte: ogljikove hidrate, klorofil, hem, nukleinske kisline, maščobe in beljakovine, vključene v  osnovne presnovne procese ter v izgradnjo rastlin.

V rastlinah pa so tudi kombinacije številnih sekundarnih produktov presnove, ki imajo koristne zdravilne učinke. Sekundarni produkti naj sicer za rastline ne bi imeli življenjsko pomembne vloge, imajo pa vendarle ključno vlogo v ekofiziologiji rastlin: obrambno vlogo pred rastlinojedi, pred patogeni in pri med-rastlinskem rivalstvu. Imajo pa tudi privlačnostno vlogo za koristne organizme, kot so simbionti in opraševalci.

Poleg tega imajo rastlinski sekundarni produkti zaščitno funkcijo v odnosu to abiotičnih stresov, kot so spremembe v temperaturi, količini vode v rastlini, ravni svetlobe, izpostavljenosti UV žarkom ter v mineralni vsebnosti.
Na celični ravni naj bi imeli sekundarni produkti vlogo regulatorjev rasti, modulatorjev ekspresije genov in transdukcije signalov.
In zakaj imajo rastline tako številne bioaktivne metabolite. Preprost odgovor je v dejstvu, da rastline ne morejo bežati, niti uporabljati orožja za zaščito pred različnimi rastlinojedi. Za razliko od ljudi in živali, rastline nimajo razvitega kakšnega podobnega imunskega sistema, zato pa so v dolgi zgodovini svojega življenja na zemlji razvile tisoče strukturno različnih sekundarnih metabolitov, ki jim služijo za obrambo pred rastlinojedi, bakterijami, gobami in virusi.
Sekundarni rastlinski produkti imajo veliko koristnih funkcij za samo rastlino. Ob tem pa se je izkazalo, da imajo tudi določen potencial zdravilnih učinkov za ljudi. Tako so na primer sekundarni produkti, ki jih rastlina uporablja za samozaščito in so citotoksični za patogene mikrobe, lahko koristni in uporabni kot antimikrobna sredstva pri ljudeh. Podobno so tudi snovi, ki jih izdeluje rastlina za zaščito pred rastlinojedci ( antidepresivi, sedativi, relaksansi, anestetiki) uporabni pri človeku zaradi njihovega učinka na živčni sistem.
V začetnem obdobju frakcioniranja zeliščnih ekstraktov je bil namen izolirati tako imenovani »aktivni princip«. Takrat je bilo mišljeno, da je v rastlinah aktivna le ena aktivna snov, morda dve. Kasneje pa se je izkazalo, na osnovi holističnega pristopa povezanega z več-tarčnim zdravljenjem, da je bolj učinkovito zdravljenje z multi-komponentnimi ekstrakti zelišč. Novejše metode ovrednotenja  sinergističnih in antagonističnih interakcij v rastlinah so pripomogle k razumevanju mehanizma delovanja zeliščnih zdravil in njihovega kliničnega učinka.
Prav z več-tarčno aktivnostjo številnih sekundarnih produktov zdravilnih rastlin si lahko razložimo medicinsko uporabnost kompleksnih ekstraktov zdravilnih zelišč za številne zdravstvene probleme.
Za razliko od sintetičnih farmacevtskih proizvodov, ki vsebujejo pretežno posamezno kemikalijo, so mnogi fitofarmacevtski proizvodi dokazali učinkovitost v aditivnem oziroma sinergističnem učinkovanju več kemičnih sestavin, ki delujejo na posamezno ali tudi na več tarč v povezavi s fiziološkimi procesi. Verjetno je ta učinek koristen in blagodejen, ker odpravi problematične stranske učinke, ki so lahko vezani s prevlado ene xenobiotične sestavine v telesu. In prav sinergistične interakcije omogočajo učinkovitost cele vrste fitomedicinskih preparatov. To, da delujejo skupaj pri dodatnem in sinergističnem delovanju številne kemikalije, ima svoj izvor v že opisani funkciji sekundarnih produktov rastlin pri njihovem preživetju.  Te kemikalije zagotavljajo namreč učinkovito obrambo pred vrsto rastlinojedov in patogenov, poleg tega pa zmanjšujejo možnost, da bi ti organizmi razvili rezistenco ali prilagoditven odgovor.  

Pri uporabi fitomedicine je sedaj največje zanimanje za vzdrževanje stalne in enakomerne zdravilne kakovosti pri zdravilnih rastlinah. Pri tem je pomemben dejavnik učinek okolja na sekundarni metabolizem rastlin s posledičnimi spremembami fitomedicinske vsebnosti. S primernim kultiviranjem zelišč ob optimiziranju pogojev okolja naj bi dosegali čim boljšo in stalno kakovost teh rastlin.

Načrtuje se tudi uporaba metabolskega inženiringa za modifikacijo ali pospešitev sinteze uporabnih terapevtskih sestavin, ki so prisotne v zdravilnih rastlinah. 

Kaj lahko pričakujemo od fitomedicine.

Povsem jasno je, da je danes fitomedicina ne le področje številnih raziskav, ampak da v okviru integrativne medicine vstopa v smiselno in koristno uporabo pri zdravljenju kroničnih bolezni in pri lajšanju težav povzročenih z agresivnimi zdravili, predvsem v onkologiji. Vsekakor je na tem področju potrebno pridobiti znanje s poznavanjem sestave in delovanja zelišč in njihovih pripravkov. Smiselno in potrebno pa bi bilo tudi še nadaljnje izvajanje kliničnih študij za  opredeljevanje uporabnosti in koristnosti fitomedicine v povezavi s klasično medicino. Zelo verjetno je, da bi bilo za bolnike prijazno in tudi uspešno, ko bi se ob svojih težavah z zdravnikom lahko dogovarjali o možnosti uporabe fitomedicinskih pripravkov. Iz do sedaj proučevanega in ugotovljenega o učinkovitosti fitoterapije, ko so razjasnjeni številni učinki rastlinskih sekundarnih produktov, je povsem upravičeno pričakovati korist in dober učinek pri zdravljenju številnih bolezenskih stanj.

 

Sklepno razmišljanje 

Tradicionalno zeliščarsko znanje lahko gledamo kot darilo iz preteklosti za tiste v bodočnosti, ki pa naj bi oplemenitili stara znanja z uporabo »state of the art« metod. Fitoterpija je bila in je še v uporabi v mnogih deželah sveta. Za prenekateri zdravstveni problem ali okužbo zagotavlja ne rizično in glede na ceno učinkovito alternativo sintetičnim zdravilom, ki imajo pogosto širok seznam tudi resnih stranskih učinkov. Obstaja izrazita težnja, da se zdravilna zelišča temeljito raziščejo in proučijo v skladu s prevladujočo usmeritvijo nadaljnjega razvoja in napredka medicine. Nova  odkritja, ki jih obeta področje moderne fitomedicine so danes pomemben izziv in ob uporabi novih orodji molekularne celične biologije, genetike in imunologije se lahko raziskuje delovanje sekundarnih rastlinskih metabolitov še bolj detajlno in natančno.  Bodočnost fitomedicine v modernem razvoju zdravil je zelo obetavna ob tem, da bi znanstveniki ostali radovednega in objektivnegan duha, brez predsodkov do konceptov »herbalizma«. In končno zdravljenje z zelišči ni placebo medicina ampak racionalna medicina, pri čemer so že za mnoga zelišča klinične raziskave dokazale njihovo učinkovitost.

 

Pa še nekaj bolj osebnega v zvezi s fitomedicino.

Ko sem bil še aktiven, klasično izobražen in usmerjen zdravnik, kirurg, nisem kazal praktično nobene naklonjenosti in tudi ne zanimanja do drugačnih načinov zdravljenja in tako tudi ne do fitomedicine.
Bolezen in težave povezane z njo, predvsem zaradi stranskih učinkov zdravil pa me je s časoma pripeljala v stik tudi s fitomedicino. Ko sem spoznal, da ta »deluje«  sem celo sam začel nabirati domača zelišča jih sušil in shranjeval, prebral sem nekaj knjig in celo dobil na posodo zanimivo knjigo naših farmacevtov o fitomedicini.
Rad imam naravo in verjamem, da je v njej nek smiseln red pa tudi, da nam nudi marsikaj, kar nam je koristno in tudi zdravilno.
Danes lahko rečem predvsem to, da si želim, da naši kolegi ne bi bili »a priori« odklonilni do fitoterapije. Bolniki že veliko vedo o njej in kot sem opisal v prispevku je tudi resna znanost prepoznala pomen in vrednost fitomedicine ter stremi za poglabljanje znanja o fitomedicini in tudi o uporabi fitoterapije kot smiselnega in uspešnega načina zdravljenja ter lajšanja številnih bolezenskih težav. 

Ob tem mi je prišla na misel ideja, da bi napisal nekakšno razpredelnico, ki naj bi prikazala nekaj možnih in morda tudi verjetnih medsebojnih relacij naših zdravnikov in bolnikov ob vprašanju uporabe  fitoterapije (FT).

 

ZDRAVNIK                                 BOLNIK                                 REZULTAT IN  UČINEK  

Ga ne zanima FT                        Slišal za FT a                          Zdravljenje poteka zgolj klasično

                                                   ne razmišlja o uporabi             za stranske učinke rabi sintetična             

                                                                                                    zdravila – lahko zato nove težave

 

Ve za FT pa ga ne                     Poskusil s FT preparati             Bolnik lahko doživi pozitiven

zanima ali je odklonilen           vendar o tem ne pove                učinek pa zdravnik za to ne zve

                                                  zdravniku, ker se boji,              in morda dober rezultat pripiše

                                                  da bo okaran                             zgolj dani klasični terapiji

 

Od bolnika zve za FT                Pove zdravniku                          Vzpostavljena komunikacija

sam ne pozna učinkov               za FT in želi njegovo mnenje     olajša bolniku, da  uporablja

pripravkov, ki jih bolnik                                                                FT, morda dobi mnenje zdravnika

jemlje, vendar ni odklonilen                                                         če se ta poduči o FT

 

Zahteva od bolnika, da              Želel bi FT, a posluša                 Upravičeno, če gre za klinično

podpiše, da ne bo jemal            zdravnika                                     raziskavo, in se bolnik strinja

drugo kot predpisano terapijo                                                       Bolnik zavestno ostaja le na

                                                                                                      predpisani terapiji                                                                                              

 

Odklonilen do FT in pove        Se ukloni,                                      Slaba komunikacija, etično

bolniku, da ga ne bo zdravil,   (ga ne javi na Zbornico)                sporno, slabo deluje na zaupanje in

če bo bolnik jemal FT                                                                    počutje bolnika

 

 

Ve za FT in se                          Pove zdravniku da bi jemal FT      Vzpostavljeno zaupanje in

pozanima o delovanju                                                                     pričakuje se učinek zdravljenja

 

Pozna učinke FT, svetuje         Ve za FT in sprejme zdravnikov     Zaupanje in plodno sodelovanje!

bolniku uporabo                       nasvet o uporabi                             Morda v bodočnosti, sicer danes               

                                                                                                         še utopija

 

Zelo dobro se zavedam, da so danes naši zdravniki nesprejemljivo hudo obremenjeni ne le z delom pač pa celo bolj s pretiranim administriranjem. Zato je vsako dodatno obremenjevanje, morda tudi z dodatnim znanjem pričakovano odveč. Res pa je tudi, da smo zdravniki zavezani vse-življenskemu učenju, ki pa ga je seveda že na področju klasične medicine vse več. Pa vendar v interesu bolnika in končno tudi zato, ker je danes fitomedicina vendarle racionalna medicina, vse bolj znanstveno podprta in utemeljena, bi bilo dobro, da bi o Fitomedicini zdravnik le nekaj vedel, ali pa morda celo čim več.

 

Prof. dr. Eldar M. Gadžijev, dr.med.

 

Vir: ISIS, revija Zdravniške zbornice

Prihajajoče dogodke v Ljubljani, Celju, Novi Gorici in na Jezerskem, vezane na sibirsko fitomedicino z Mario Ano Kolman lahko najdete pod zavihki DOGODKI.

Sorodne objave

Izpadanje las in fotobiomodulacija ali rdeča svetlobna terapija (alopecija areata in androgenetska alopecija)

Tukaj boste našli zapis o resnem izpadanju las, ne samo o situaciji, kjer se ti zdi, da je morda na krtači malo preveč …

Tedenski jedilnik za manj kilogramov! Hujšanje, vitkanje in zdrava izguba telesne teže

Dolgoletna priporočila omejevanja kalorij z namenom izgube odvečnihkilogramov so zavedla mnoge in danes vemo, da so …

Kaj je pogoj, da ženska zanosi? Kaj potrebuje ženska, preden zanosi? Priprava na zanositev

Kengurujka je oplojena in proces brejosti lahko dobesedno zaustavi in zamrzne do 2 leti. To mi je osebno povedal …

Nazaj

Komentarji

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.