Zaradi prehoda na industrijsko predelano hrano se je preskrba teles s pomembnimi hranili in konkretno maščobnimi kislinami omega-3 precej zmanjšala. Živali zapirajo v hleve, pašnikov skorajda ne vidijo, zaradi česar je v jajcih, mleku in tudi v mesu omega-3-maščob ostalo presneto malo. Posledično se je porušilo ravnovesje med omega-3 in omega-6 maščobnimi kislinami. Pomembna raziskava o vsebnosti omega-3 je zgovorna – leta 1960 je imelo jajce enako razmerje obeh maščobnih kislih (omega-3 in omega-6), leta 2000 pa je bilo v konvencionalno pridelanem jajcu 20-krat več omega-6 maščobnih kislin. Kaj to pravzaprav pomeni? Optimalno bi morali imeti v telesu razmerje obeh kislin uravnoteženo, sicer tvegamo nastanek bolezni. Omega-6-maščobne kisline spodbujajo rast celic (pri odraslem človeku so to predvsem maščobne in rakave celice), povzročajo nastanek vnetij in pospešujejo strjevanje krvi. Omega-3, po drugi strani, zavirajo vnetja. Ustrezno razmerje je torej ključno za dobro delovanje obrambnih sistemov telesa.
Omega-6-kislin nam načeloma ne primanjkuje (Običajno razmerje med maščobnimi kislinami omega-6 in omega-3 v prehrani prebivalcev zahodnih držav je približno od 15 do 17 v korist omega-6, kar je več, kakor je za človeka naravno.)
Kako pa torej pridobiti dovolj omega-3? Z neko običajno hrano zelo težko, da bi z njo pokrili vse potrebe organizma.
Omega-3 se v največjih količinah nahaja v algah. Sicer so ljudem bolj znana živila, bogata z omega-3, ki so živalskega izvora (tuna, rakci, ribje olje, kril …), ampaj tu velja posebno opozorilo! Z uživanjem tovrstne hrane bi sicer zaužili omega-3-maščobe, a bi zraven pokasirali še abnormalno dozo težkih kovin, ki pa so seveda zelo destruktivne za človeško telo.
Klepetovi strokovnjaki priporočajo uživanje omega-3 direktno od glavnega vira, torej prek alg (ki testirano ne vsebujejo težkih kovin).
Omega-3 iz mikroalge BREZ TEŽKIH KOVIN ...
-
za srce, možgane, kožo, oči;
-
pri preprečevanju (ponovne) kapi;
-
pri povišanem holesterolu;
-
za boljšo koncentracijo in miselne procese;
-
za boljše počutje, proti otožnosti in apatičnosti;
-
proti vnetnim procesom (tudi tistim skritim), ki povzročajo kronične bolezni.
Komentarji