Jasminino rojstnodnevno presenečenje! Izkoristite dneve brezplačne poštnine za nakupe v spletni trgovini.

Pomoč in tel. naročila
02 62 00 230
Vaša košarica Je trenutno prazna

Kako izbrati pravilno obliko vadbe glede na dosho (konstitucijo) po ajurvedi?

Kako izbrati pravilno obliko vadbe glede na dosho (konstitucijo) po ajurvedi?

Ste danes že kaj migali? Morda vas bo s kavča vrgel podatek, da lahko z redno telesno aktivnostjo živimo tudi do 10 let dlje od tistih, ki raje poležavajo. V 80. so bili vsi mahnjeni na aerobiko ... Malo kasneje so se razpasli zumba pa joga in pilates … Od vedno fantje radi hodijo v fitnes pa na fuzbal ali košarko … Športov je res, kolikor hočeš, ampak, a je vsako športanje primerno za vsakega? Ali izbira aktivnosti sovpada s človekovo konstitucijo? Ja! Ustrezno fizično aktivnost je dobro izbrati glede na konstitucijo oz. dosho! Pozabili pa nismo niti na starejše in nosečnice.

Kako torej izbrati pravilno obliko vadbe glede na dosho (konstitucijo po ajurvedi)?

Telovadba za nosečnice

V času nosečnosti je treba paziti in izbrati le aktivnosti, ki so primerne za ta čas, ko se telo drastično spreminja. Vse je odvisno od predhodne telesne pripravljenosti, načeloma pa se priporočajo univerzalna navodila: 

  • Redno gibanje vsaj 30 minut dnevno. 

  • Prilagojene oblike telovadbe: joga za nosečnice, pilates za nosečnice ...

Katerim oblikam športa se izogibati? V času nosečnosti se je treba izogibati aktivnostim, pri katerih obstaja večja možnost padcev, pa tudi vajam, ki lahko poškodujejo trebuh (tresoči gibi, kontaktnim športom oziroma hitrim spremembam smeri, aktivnostim, ki zahtevajo veliko skakanja, poskakovanja, preskakovanja oziroma pozibavanja, pozibavanju med raztezanjem, zvijanju bokov v stoječem položaju), intenzivni vadbi po daljših premorih brez aktivnosti ter vadbi v vročem in vlažnem vremenu.

Telovadba za starejše 

Če ne telovadimo in povečamo vnos hrane, se nam bo hitreje začela nabirati maščoba (začela se bosta zmanjševati testosteron in rastni hormon, kar bo tudi vplivalo na zmanjševanje mišične mase). 

Priporoča se kombinacija lahkih vaj (joga za starejše, tai chi, qi gong, sprehod, plavanje …) in dvigovanja uteži (vsaj 2–3-krat tedensko). 

Doslej je bilo opravljenih tudi veliko znanstvenih študij, ki proučujejo vplive kitajskih gibalnih veščin (tai chija, qi gonga itd.) na zdravje in dobro počutje.

Te ugotavljajo ugodne vplive:

  • na fizično kondicijo,

  • kostno maso,

  • izboljšanje ravnotežja in preprečevanje padcev;

To pa je pomembno zlasti za starejše! Če vas zanima tovrstna vadba, v kratkem organiziramo tečaj QI GONGA. Spremljajte info pod zavihkom DOGODKI!

https://klepetobkavi.si/dogodki.html

Sorodne objave

RECEPT: veganski čufti v omaki

Tokrat se lotevamo priprave verjetno najbolj priljubljenega kosila po mnenju otrok. Roke gor, kdor ni maral čuftov! …

FIZIKALNI NESMISEL?! Kako je mogoče hoditi bos po žerjavici in se pri tem ne opeči?

Če zvesto spremljate oddajo, potem veste, da smo lani našega Kristijana inciirali v Klepetovega člana s posebnim …

Kaj nam prinašajo junijske energije z vidika karme, astrologije/numerologije in feng shuija?

Mesec junij je v vibraciji števila 6, ki govori o lepoti, denarju, umetnosti, ljubezni in vrednotah. Šestica si želi, da …

Nazaj

Komentarji

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.