Pozor! 30% in 40% POPUST na hormonski program celičnega POMLAJEVANJA (ANTI AGE ADAPTO) z adaptogeni in hormonski program za obdobje menopavze (ADAPTO MENO)
Pomoč in tel. naročila
02 62 00 230
Vaša košarica Je trenutno prazna

Kako in zakaj poskrbeti za dvig dopamina v telesu?

Kako in zakaj poskrbeti za dvig dopamina v telesu?

Kako pogosto pomislite na 80 milijard nevronov, ki jih imamo v možganih? Ti neprenehoma sodelujejo, komunicirajo in pomagajo nevrotransmiterjem, da opravljajo svojo nalogo v telesu. Ti pomembni prenašalci so ključni pri opravljanju vsakodnevnih funkcij v telesu, med njimi pa je najbolj raziskan dopamin. Ta nevrotransmiter poživljajoče vpliva na srce, krvni obtok in presnovo ter mobilizira energijske vire telesa. Rezultat zadostne količine dopamina v telesu – bolj smo dejavni, živahni in dobre volje. Dopamin tudi spodbuja mišljenje, preveliko pomanjkanje pa lahko povzroča nemotiviranost, brezvoljnost pa tudi čustveno praznino. 

Kako povečati količino dopamina v telesu? 

  1. Uživajte hrano, ki vsebuje tirozin

Tirozin je aminokislina, ki je prekurzor/predhodik za nastanek dopamina, noradrenalina in epinefrina. Z uživanjem hrane, ki vsebuje tirozin, lahko torej poskrbimo za ustrezno raven dopamina in ostalih naštetih nevrotransmiterjev. 

DOBRI VIRI TIROZINA:

  • oreščki (pinjole, pistacije, mandeljni …) in semena (bučna, sezamova,  lanena, čija …)

  • fižol in stročnice 

  • cela zrna (oves, rjavi riž, proso ... ) 

  • spirulina 

  • soja

 

  1. Dovolj spanja

Le ko globoko spimo, se možgani lahko regenerirajo in očistijo, hkrati pa z dovolj spanja omogočamo produkcijo ustrezne količine melatonina in tudi dopamina. Raven dopamina se naravno v večji meri izloča dopoldan, če pa ostajamo zvečer dolgo pokonci, se to ravnovesje poruši. Spanje je torej nujno za možgansko razstrupljanje. Hkrati se takrat izloči največ BDNF (snov, ki spodbuja izgradnjo novih možganskih celic). Da bi se telo dobro obnovilo in očistilo, ga lahko podprete še s fitokompleksom ekoloških rjavih alg. 

  1. Meditirajte 

Meditacija pomaga povečati raven dopamina in zmanjša občutke napetosti in anksioznosti. Z rednim meditiranjem boste poskrbeli za regulacijo izločanja tega pomembnega nevrotransmiterja. Hkrati se količina dopamina poveča pri izvajanju dejavnosti, v katerih uživamo (pogovor, ples, telovadba, seks …) 

  1. Prehranska dopolnila 

Elevterokok deluje pozitivno na duševno ravnovesje, odpravlja depresijo, nespečnost, utrujenost, pregorelost ter krepi psihične in fizične sposobnosti.

Rožni koren deluje na centralno živčevje in odpravlja neravnovesje monoaminov (zlasti dopamina in serotonina). Uporablja se za lajšanje depresije ter za izboljšanje kognitivnih sposobnosti, npr. spomina, pozornosti, učenja in računanja.

Vitamin D

Strokovnjaki opozarjajo na povezavo med pomanjkanjem vitamina D in depresijo.

Študija iz leta 2016 (vir: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4875352/) pa kaže, da se je vitamin D izkazal tudi kot odličen podporni vitamin pri zdravljenju odvisnosti od drog in drugih odvisnosti, povezanih z ravnmi dopamina. 

Probiotiki

Znanstveniki so odkrili, da se milijoni nevronov v črevesju obnašajo podobno kot možgani ter da med njima vsekakor obstaja dvosmerna povezava. Črevesje je na nek način na novo odkriti živčni sistem, ki proizvaja skoraj 95 % serotonina in 50 % dopamina v telesu. Probiotiki imajo tako rekoč neposreden vpliv na razpoloženje.

Kurkumin

Raziskava, objavljena v  Psychopharmacology (vir: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18766332/), poroča, da je dodajanje kurkumina povzročilo dvig ravni dopamina in serotonina pri miših.  

D3 in K2 v kapljicah – 100% organsko, ekološko, naravno

D3 in K2 v kapljicah

23,37
-20%
rjave morske alge

Nočno popravilo: fitokompleks ekoloških rjavih morskih alg za 90 dni

Fitokompleks NOČNO POPRAVILO se pridobiva iz najbolj kvalitetnih rjavih morskih alg na …

68,00
51,00
-17,00
Čaga z rožnim korenom

Čaga z rožnim korenom

KREPČILNO SREDSTVO kot podpora pri zdravljenju ali močna preventiva.

62,00
Kurkumin kompleks s Curcogreen (BCM-95)

Kurkumin kompleks s Curcogreen (BCM-95)

Klasični izdelki iz kurkume zgolj povečajo metabolične nivoje kurkumina v krvnem obtoku, …

37,50
Eko zelenje (28 vrečk) z zelenjem, algami in kalčki

Eko zelenje (28 vrečk) z zelenjem, algami in kalčki

Najbolj primerno za ljudi, ki imajo veliko obveznosti, malo časa za zdrav obrok, so veliko …

40,00

Sorodne objave

Izpadanje las in fotobiomodulacija ali rdeča svetlobna terapija (alopecija areata in androgenetska alopecija)

Tukaj boste našli zapis o resnem izpadanju las, ne samo o situaciji, kjer se ti zdi, da je morda na krtači malo preveč …

Tedenski jedilnik za manj kilogramov! Hujšanje, vitkanje in zdrava izguba telesne teže

Dolgoletna priporočila omejevanja kalorij z namenom izgube odvečnihkilogramov so zavedla mnoge in danes vemo, da so …

Kaj je pogoj, da ženska zanosi? Kaj potrebuje ženska, preden zanosi? Priprava na zanositev

Kengurujka je oplojena in proces brejosti lahko dobesedno zaustavi in zamrzne do 2 leti. To mi je osebno povedal …

Nazaj

Komentarji

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.