Čeprav je bilo o pre- in probiotikih že veliko povedanega, poudarjamo še enkrat: uravnovešena črevesna flora je steber naše obrambe, ravnovesja in zdravja. V črevesju imamo kar 1,5 kg bakterij, katerega v različnem razmerju naseljujejo dobre oz. slabe bakterije. Če je slabih več kot 5 % ter če ob tem ni dovolj dobrih/nevtralnih, prihaja do pojava, imenovanega disbioza. Od tod pa tudi več kot 80 % težav, s katerimi se spopadamo, med drugim, na primer, šibko delovanje imunskega sistema, kandida, alergije, zaprtje, razvoj avtoimunih in psihičnih bolezni, urogenitalne težave, prebavne težave itd. Tokrat smo s trenerko za hormone in ščitnico Simone Godina razjasnili, kako dobiti pre- in probiotike iz hrane. Zaupala nam je še preprost recept za pripravo domačega probiotičnega napitka in kup ostalega. Ne zamudite ogleda posnetka. Ne spreglejte pa tudi delavnice, ki jo pripravlja v kratkem: Kuhajmo za svoje hormone s Simone Godina. Več info na njeni spletni strani www.simonegodina.com.
Probiotiki omogočajo telesu, da se lažje brani pred nezaželenimi posledicami sodobnega načina življenja. Z okrepljeno črevesno floro je namreč imunski sistem močan, črevesno ravnovesje pa se zrcali tako na počutju kot videzu. Zlasti pomembni so v času med in po zdravljenju z antibiotiki, pri čemer je treba z jemanjem vztrajati vsaj 3 mesece. In kako vemo, kateri probiotiki so res kvalitetni (kajti, roko na srce, kljub prenasičenosti z vsemi informacijami velikokrat kupimo mačka v žaklju, ki se izkaže za slabšega, kot smo pričakovali)?
-
Preverite enoto za koncentracijo probiotinih kultur (k. p.).
-
Pozanimajte se, ali vsebujejo tudi prebiotično mešanico (ki je hrana za probiotike) ter
-
koliko vrst sevov vsebujejo probiotiki (zaželeno je do 5 različnih vrst sevov).
Na Klepetu ob kavi prisegamo na take, ki ustrezajo vsem standardom prave kvalitete.
Komentarji