Kopriva je tista rastlina, pri kateri najprej pomislimo na to, da nas speče, kadar se dotakne naše gole kože. Toda človek je sčasoma spoznal vse njene prednosti in uporabnosti, zaradi katerih je postala priljubljeno zelišče. Ljudsko zdravilstvo pozna koprive predvsem za splošne čistilne namene, torej za pospeševanje presnove in izločanje presnovkov in strupenih snovi iz telesa. Za pripravo poparkov uporabljamo tako svežo ali suho zel kot tudi korenine, vendar je kopriva glede uporabe ena izmed najbolj enostavnih zdravilnih rastlin, saj njene poganjke in liste enostavno – pojemo. Čez leto nabiramo vršičke (zgornjih 6-8 listov), pomladi pa lahko utrgamo celo rastlino brez stebla. Kopriva je izjemna rastlina, katero uporabljamo v prehrani, zeliščarstvu in kozmetiki.
Lastnosti:
- neuničljiv plevel, tista, tista, ki nikoli ne pozebe, ki odganja revmo in dragocen vir železa,
- bogat vir beljakovin
- semena koprive so polna žlahtnih olj in beljakovin
- ureja presnovo kalcija
- izmenično uživanje čaja iz listov in korenin uravnovesi pretok energije v telesu, povrne naravno odpornost
- namočena kopriva je odličen insekticid pa tudi gnojilo za vrt
Koprivin burek- zavitek
Za 6 oseb:
- 400 g pirine fine moke (ali pšenične fine moke)
- 150 g pšenične polnovredne moke
- 1 dcl olivnega olja
- 300 g sveže skute
- 1 jogurt
- 400 g svežih kopriv
- ½ čajna žlička kurkume
- 1 čajna žlička mletega koriandra
- 1 čajna žlička morske soli
- voda po potrebi
Kopriva je primerna tudi kot dodatek smutiju. Če smo malce bolj občutljivi, koprivine liste na hitro poparimo (kopriva še vedno ohrani vse odlične snovi) in jo nato dodamo v smuti, ki pa mora biti zelenjavni in ne sadni. Listnata zelenjava ima idealno razmerje kalija in natrija, če dodamo vodo, to ravnovesje porušimo. Tukaj nam na pomoč priskoči žlička himalajske soli, ki našemu smutiju zopet povrne ravnovesje.
Korenina koprive je nekoč veljala kot odlično sredstvo za nego las in kože.
Koprivna voda za masažo lasišča
Zavremo 200 ml vode ter dodamo 4 do 5 žlic čim drobneje zrezanih ali strtih suhih koprivnih korenik. Na zmernem ognju kuhamo nekaj minut, nato odstavimo z ognja ter pustimo 15 minut. Precedimo, prilijemo 50 ml etanola in shranimo v temnih stekleničkah na hladnem. Pripravek, ki spodbuja rast las, vtremo v lasišče po umivanju las in ga ne spiramo z vodo.
Še več o "čarobnih" lastnostih drugih, nam zelo poznanih rastlin, pa si lahko preberete tudi v knjigi Kako živeti v obilju?, kjer je del knjige namenjen tudi rastlinam. Vas zanima kakšne lastnosti ima bazilika ali pa recimo jasmin?
Kaj jo dela tako izjemno je povedala današnja gostja Marija Kočevar, podjetnica, neodvisna raziskovalka, pisateljica. Prinesla pa je tudi okusen koprivim zavitek:
Komentarji