Pod zavihkom brezplačno preverite TEDENSKI JEDILNIK za zdravo izgubo telesne teže in e-revijo za Pomlad polno zdravja in vitalnosti!

Pomoč in tel. naročila
02 62 00 230
Vaša košarica Je trenutno prazna

Kaj se dogaja z vami, ko spite

Kaj se dogaja z vami, ko spite

Ko spite, se v vašem telesu dogajajo različni procesi, ki so ključnega pomena za vaše zdravje. Spanec omogoča možganom in telesu, da se umiri in obnavlja ter poskrbi za boljše psihofizične sposobnosti naslednji dan in seveda dolgoročno.

Kaj se dogaja, ko ne spite? Zgoraj opisani procesi so skrajšani in vplivajo na vašo sposobnost razmišljanja, koncetracije, ravni energije in razploženja. Dober spanec je odločilen za večino stvari v vašem življenju.

Kako se spanec spreminja čez noč?

Čez normalno spalno periodo greste čez 4 do 5 ciklov spanja. Vsak cikel je sestavljen še iz podciklov. Štiri faze spanje se delijo v dve kategoriji in sicer v REM in ne REM spanje. Prve tri stopnje spanja so sestavljene iz ne REM spanja. Faza ena je kratka in predstavlja počasno 'ugašanje' in zdrsnitev v spanec. V fazi dve se upočasnita telo in misli. Med tema dvema fazama se najlažje prebudite. Faza tri je znana kot globoki spanec, tu se telo obnavlja, umiritev uma in telesa se poglobita. Četrta faza je faza REM. Med to fazo vaši možgani preidejo na enako raven, kot takrat ko ste budni. Zato sem med to fazo dogajajo najbolj intenzivne sanje. Dihanje in srčni utrip se povečata, večina mišic pa je paraliziranih, kar vam preprečuje, da bi aktivno sodelovali v vaših sanjah. Vsaka faza traja med 70 do 120 minut.

Kaj se dogaja z vašim telesom in možgani med spanjem?

Vsak del vašega telesa občuti spremembe med spanjem. Ko zaspite, na tisoče nevronov v možganih pošlje signale telesu, da greste iz budnega stanja v spanec.

  1. Dihanje

Dihanje se upočasni v času ne REM faze in doseže najnižjo raven v fazi tri. V REM fazi postane drugačno.

  1. Srčni utrip

Se začne upočasnjevati v fazi ena in je najnižji v fazi tri. Vendar v fazi REM preide v enako valovanje, kot takrat, ko ste budni.

  1. Mišice

Mišice se med vsako fazo ne REM spanja postopoma sprostijo in skupna telesna poraba energije se zmanjša. V fazi REM je večina mišic paraliziranih v stanju, znanem kot atonija. To preprečuje, da bi noge in roke mahale kot odziv na vsebino sanj. Vendar pa dihalne in očesne mišice ostanejo aktivne.

  1. Možgani

Ko se merijo možganski valovi med spanjem, te kažejo jasne vzorce, povezane z vsako fazo spanja. V zgodnjih delih ne REM spanja se možganski valovi znatno upočasnijo; vendar so v drugi in tretji stopnji številni hitri izbruhi možganske aktivnosti.

V fazi REM spanja se aktivnost možganov pospeši, kar kaže izrazito različne vrste možganskih valov. Povečana aktivnost možganov je razlog, zakaj je spanje REM znano kot faza, ki je najbolj povezana z živimi sanjami.

Spanje REM naj bi omogočilo kritične kognitivne sposobnosti, vključno s konsolidacijo spomina. Spanje v ne REM fazi z zmanjšano aktivnostjo možganov, prav tako igra pomembno vlogo pri delovanju možganov med budnostjo.

  1. Sanje

Sanjanje je najbolj intenzivno med REM fazo, vendar se lahko pojavi tudi v drugih fazah.

  1. Hormoni

Spanje in telesna notranja ura oziroma cirkadni ritem igra pomembno vlogo pri regulaciji vaših hormonov in sicer pri:

  • melatoninu, ki pomaga pri izboljšanju spanja,
  • rastnem hormone, ki podpira metabolizem ter kostno gostoto in rast mišic,
  • kortizolu, ki nadzira stresni odziv telesa,
  • leptinu in grelinu, ki nazdorujeta vaš apetit.

 

Med 16.1. in 22.1. poteka tudi teden spanja, zato bomo ta teden veliko govorili o spanju. Za boljši in lažji spanec priporočamo B kompleks, ki ga vzemite zjutraj. Zvečer uporabite omega 3, alge in magnezijev gel. Magnezijev gel namažite pod kolena in podlaht

Oglejte si še naš video naravni načini za izboljšanje spanca

Omega 3 iz mikroalge + E vitamin (1+1)

Omega 3 in mikroalge

Izdelek je preverjene kakovosti, s certifikatom. Je rastlinskega izvora, primeren tudi za …

46,00
40,00
-6,00

Sorodne objave

NASA, astronavti in fotobiomodulacija (rdeča svetlobna terapija), ki je bila odkrita po nesreči ...

Vse se je začelo leta 1993, ki je odigralo pomembno vlogo pri rojstvu same terapije z rdečo svetlobo. Leta 1993 je …

Kaj lahko narediš za svoje zdravje v APRILU? Biohacking aprila

Dragi moji, ko smo sedeli z družino za velikonočno mizo sem na koncu dodala molitev, da si želim da nas …

Da bi se zavarovali pred krvnimi strdki, razkisajte svoje telo!

Nevarnost pred strdki je postala aktualna tema zlasti v zadnjih letih …   Pretresljivo dejstvo, da vsak šesti, ki …

Nazaj

Komentarji

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.