Pod zavihkom brezplačno preverite TEDENSKI JEDILNIK za zdravo izgubo telesne teže in e-revijo za Pomlad polno zdravja in vitalnosti!

Pomoč in tel. naročila
02 62 00 230
Vaša košarica Je trenutno prazna

Jetra in tradicionalna kitajska medicina: izkoristi pomlad

Jetra in tradicionalna kitajska medicina: izkoristi pomlad

Pomislite na jetra - organ, ki skrbi za filtriranje in razstrupljanje našega telesa. Toda ali ste vedeli, da tradicionalna kitajska medicina pripisuje jetrom tudi pomembno vlogo pri čustvenem ravnovesju? V tem članku bomo raziskali povezavo med jetri in tradicionalno kitajsko medicino ter kako lahko skrbimo za zdravje jeter v skladu s tem pristopom.

Uvodno razumevanje

Jetra so eno najpomembnejših organov v telesu. Poleg svoje vloge pri presnovi in razstrupljanju igrajo tudi ključno vlogo pri vzdrževanju čustvenega ravnovesja. Tradicionalna kitajska medicina, s svojim celostnim pristopom k zdravju, prepoznava pomembnost jeter in ponuja načine za ohranjanje njihovega zdravja ter harmonije v telesu.

Jetra in njihov pomen v telesu

V tradicionalni kitajski medicini se jetra obravnavajo kot organ, ki uravnava pretok energije (qi) in krvnega obtoka v telesu. Jetra so odgovorna tudi za shranjevanje krvi in vzdrževanje prostega pretoka qi-ja. Ko so jetra v ravnovesju, se energija in krvni obtok nemoteno pretakata po telesu, kar prispeva k splošnemu zdravju in dobremu počutju.

Tradicionalna kitajska medicina in jetra

V tradicionalni kitajski medicini jetra niso le fizični organ, temveč tudi energijski sistem, ki je povezan s čustvi in duševnim zdravjem. Kitajski zdravniki verjamejo, da so jetra povezana z občutki jeze, jeze, stresa in frustracije. Ko so jetra v ravnovesju, omogočajo pretok energije, kar ustvarja čustveno harmonijo in notranji mir. Toda čustveni stres, jeza in frustracije lahko povzročijo blokade in neravnovesje v delovanju jeter, kar lahko vodi do telesnih in čustvenih težav.

 

Povezava med čustvi in jetri

V tradicionalni kitajski medicini se jetra pripisujejo tudi vloga sedeža čustev. Ko smo pod stresom, jezo ali frustracijo, se lahko to odrazi v disfunkciji jeter. Na primer, pogosti simptomi neravnovesja jeter vključujejo razdražljivost, nihanje razpoloženja, tesnobo in depresijo. To poudarja pomembnost skrbi za zdravje jeter in vzpostavitve čustvenega ravnovesja.

Vpliv čustev na delovanje jeter

Emocionalno neravnovesje lahko negativno vpliva na delovanje jeter. Močna čustva, kot so jeza ali dolgotrajni stres, lahko povzročijo zastoj energije v jetrih, kar lahko vodi v stagnacijo, slabo prebavo in težave s spanjem. To lahko posledično vpliva na splošno počutje, zdravje prebavnega sistema in odpornost organizma.

Skrb za zdravje jeter v skladu s tradicionalno kitajsko medicino

Za ohranjanje zdravih jeter in čustvenega ravnovesja v skladu s tradicionalno kitajsko medicino lahko izvajate naslednje prakse:

Prehrana za zdrava jetra

Uživajte živila, ki spodbujajo zdravje jeter, kot so zeleno listnata zelenjava, citrusi, rdeče jagodičevje, oljčno olje, kurkuma, ingver in zeleni čaj. Prav tako je pomembno omejiti uživanje predelane hrane, alkohola in maščobnih živil, ki lahko obremenjujejo jetra.

Uporaba zelišč in naravnih sredstev

V tradicionalni kitajski medicini se uporabljajo različna zelišča in naravna sredstva za podporo delovanju jeter. Na primer, mlečni osat je zelišče, ki se pogosto uporablja za čiščenje jeter in spodbujanje regeneracije celic. Druga zelišča, kot so čičerika, regrat in repinca, prav tako lahko koristijo zdravju jeter. Obstaja pa tudi kombinacija ekoloških zelišč, ki deluje na celotno sfero jeter in črevesja. 

To so: 

  • ekološka lanena semena - Linum usitatissimum
  • ekološki indijski trpotec - Plantago ovata
  • ekološka kumina - Carum carvi
  • ekološki koriander -Coriandrum sativum
  • ekološki origano - Origanum vulgare,
  • ekološki peteršilj -Petroselinum crispum.

 

Telesna dejavnost za podporo delovanju jeter

Redna telesna vadba je ključnega pomena za splošno zdravje, vključno z zdravjem jeter. Telesna dejavnost pomaga izboljšati pretok krvi in energije po telesu, kar prispeva k zdravju jeter. Sprehod v naravi, jogo, tai chi ali druge telesne aktivnosti, ki vključujejo gibanje in sprostitev, so lahko koristne pri ohranjanju zdravja jeter.

 

Skrb za zdravje jeter v skladu s tradicionalno kitajsko medicino nam omogoča, da se povežemo z notranjim ravnovesjem in dosežemo celostno dobro počutje. Poskrbite za svoja jetra, negujte svoje čustveno zdravje in odkrijte pot do zdravja, sreče in izpolnitve.

Ali je tradicionalna kitajska medicina primerna za vse ljudi?

Tradicionalna kitajska medicina je holističen pristop k zdravju, ki temelji na individualnem ravnovesju in energijskem pretoku v telesu. Čeprav je lahko koristna za mnoge ljudi, se posvetujte s strokovnjakom za tradicionalno kitajsko medicino, da ugotovite, ali je primerna za vaše specifične potrebe in zdravstveno stanje.

Kako dolgo traja, da se dosežejo rezultati pri skrbi za zdravje jeter?

Čas, potreben za doseganje rezultatov pri skrbi za zdravje jeter, je odvisen od posameznika in njihovega trenutnega stanja. Rednost in doslednost pri upoštevanju priporočil ter prilagajanje življenjskega sloga lahko prispevajo k izboljšanju delovanja jeter v nekaj tednih ali mesecih. Vendar je pomembno, da se zavedate, da je skrb za zdravje jeter dolgoročen proces, ki zahteva vztrajnost in kontinuirano prizadevanje. 

Vsekakor pa bodo velike razlike vidne tudi na koži, razpoloženju in občutju že po dveh, treh tednih uživanja formule jetra in črevesje. 

Ekološka podpora - formula ČREVESJE in JETRA

Ekološka podpora - formula ČREVESJE in JETRA

Izdelek začnite uživati v manjših količinah, ena merilna žlica na dna, po treh do štirih …

44,00

Sorodne objave

Letos znova odhajamo na IŽ! 7 dni za dušo in telo v JULIJU!

Otok Iž, skriti dragulj v Jadranu, je destinacija, ki ponuja veliko več kot le čudovite plaže in kristalno čisto morje. …

Diabetes in fotobiomodulacija ali rdeča svetlobna terapija

Rdeča svetlobna terapija, znana tudi kot fotobiomodulacija, je postala precej raziskana metoda za različne zdravstvene …

Kaj bi morali jesti kronično utrujeni, izčrpani, izgoreli ljudje?

Srčno vam priporočamo ogled spodnjega posnetka, ki je poln modrosti, predvsem pa razumevanja in strategije, kaj narediti …

Nazaj

Komentarji

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.