Pozor! 30% in 40% POPUST na hormonski program celičnega POMLAJEVANJA (ANTI AGE ADAPTO) z adaptogeni in hormonski program za obdobje menopavze (ADAPTO MENO)
Pomoč in tel. naročila
02 62 00 230
Vaša košarica Je trenutno prazna

Jasminina osebna zgodba o cukru, mikrobiomu, njen plan in nenavaden video trebuha

Jasminina osebna zgodba o cukru, mikrobiomu, njen plan in nenavaden video trebuha

Mikrobiom zgodba je pravzaprav zgodba zdravja. 

Največji del zasnove za naš mikrobiom so opravili naši starši in verjemite mi, prav vsak starš je opravil to vlogo najboljše kot je znal, ni bilo pa takrat tega znanja in tudi družba je v tistih časih ženske izjemno pritiskala, češ da je materino mleko slabša izbira, da je veliko bolje za otroka, da pije adaptirano mleko iz flaške, kar je seveda danes totalen neznastveni smisel, na katerega znanost res ni ponosna. 

Moj mikrobiom je dobil to darilo, da sem se rodila vaginalno, kar je izjemnega pomena za dober štart mikrobioma, skupaj z dojenjem, ki je pri meni sicer trajalo samo 4 mesece in se končalo z ugrizom v zizo moje mame, celo do krvi, tako da je potem nadaljevala brez dojenja. 

To so izjemno pomembni podatki za razumevanje lastnega mikrobioma, kot tudi kaj se je dogajalo v prvih letih otroštva. 

Sama sem imela veliko izzivov z vnetji ušes, s ponavljajočimi anginami, ki so mi jih ciklično "zdravili" z antibiotiki. Spomnim se, da sem v 3. razredu osnovne šole že poznala Amoksiklav, Ospen, celo miligrame le teh. V tistih časih ni bilo znanja, da moraš po vsakem jemanju narediti kuro s probiotiki, niti se ni vedelo točno, kaj to probiotiki so in moja prehrana je predstavljala še večji izziv. Mesa nisem marala in to sem skrivala na vse načine, kar ni bilo težko, saj smo vedno imeli velike pse, ki so bili navajeni, da kaj dobijo od mize. Nadomestkov mesa takrat niso poznali, zato sem bila večino časa v pomanjkanju beljakovin, kar pa sem lepo kompenzirala z visokim vnosom sladkorja, ki je še bolj ranil moj mikrobiom. Oboževala sem sladkor, saj je bila to edina opcija, da sem občutila sitost. To in pa mleko in mlečni izdelki ter kruh. 

Sladkor pa vemo, kaj naredi telesu in postal je moja velika odvisnost, ki sem jo začela čustveno povezovati. Jedla sem svoja čustva in se s sladkorjem tako nagrajevala kot kaznovala. Ko se je zgodilo nekaj res krasnega - sladkor lahko za nagrado. In potem slaba vest in kaznovanje. Ko je šlo nekaj v franže, seveda ... sladkor za pocrkljat pred televizijo, kako pak. In potem spet slaba vest. 

Ti cikli gor in dol so trajali vse moje življenje. Ko pa sem pred štirimi leti začela pisati mesečni dnevnik (ki ga še vedno pišem in sem ga tudi ustvarila - zdaj se imenuje Dnevnik rasti), sem začela dobivati uvid v to cikličnost, saj sem mesečno zapisovala tudi kilograme in nek povzetek prehrane za tisti mesec in videla kaj se mi dogaja. 

Trajalo je več let, da sem si priznala, zbrala dovolj poguma, dovolj znanja in nehala z izgovori: saj to je zdrav cuker, pa sej to je veganska in presna sladica .... 

In zgodilo se je februarja 2022, ko sem se odločila, da naredim največji korak za svoje zdravje, za svoje počutje in optimiziram tudi svoje delovanje, saj si po sladkorju veiko bolj nervozen, manj zbran, manjši imaš fokus. 

Črtala sem sladkor. Zapisala sem si vse izgovore, ki jih redno uporabljam zato, da bi kaj pojedla. Napisala sem si vse možne scenarije, kdaj se ponavadi kršim in to razumevanje mi je dalo pisanje mesečnega dnevnika. In ja, od takrat naprej ne jem sladkorja, razen seveda naravno prisotnega v sadju in pa medu (vendar z njim ne pretiravam). 

Moj mikrobiom je vsekakor hvaležen, ni pa sladkor edina stvar, ki je moj mikrobiom ne prenaša. 

Moj trebuh se lahko ob neustrezni prehrani napihne kot balon. Prav sram me je tega, prav grozno je, ampak se dogaja, sploh na kakšnem potovanju in dopustu, če pojem preveč surove hrane, ki je za moj nizek prebavni ogenj prevelik šok. Ne predstavljaš si, koliko časa za študij in raziskovanje in koliko denarja sem že vložila v svoj mikrobiom. Poizkusila sem vse napredne in starodavne metode iz celega sveta, bila po različnih klinikah in moj mikrobiom še vedno ni "na zeleni veji", da bi lahko jedla karkoli bi želela, pa bi bila ok. To ti pišem predvsem zaradi tega, da se zavedaš kako pomembno je, kakšen imaš štart in kakšno škodo lahko naredijo antibiotiki mikrobiomu, ki ga sterilizirajo, dobesedno pobijejo vse dobro in slabo. Naš mikrobiom izgleda kot golosek, moral pa bi izgledati kot pragozd. Kaj to pomeni zame v praksi? 

Danes vem, kaj moram vzeti in kako se moram prehranjevati zato, da nisem napihnjena kot balon. In ko sem bila letos v Egiptu sem znova doživela to stanje balona, kjer sem izgledala kot noseča. Naredila sem celo video, ker nazadnje pred leti, ko sem to objavila so padali komentarji, da sem trebuh držala ven zanalašč, da je bla z naslednjim dnem (po tem, ko sem vzela probiotik) razlika večja. Pa ni bilo res, čisto realna slika, upam da bo tokrat bolj za verjeti, ker sem poslala video. 

V Egiptu s sabo nisem imela probiotikov ali pa fermentiranega napitka, sem pa imela s sabo formulo za jetra in črevesje in naslednji dan je moj trebuh izgledal takole!

Noro, kajne? Kakšno moč ima naš mikrobiom! Kaj nam dela ...


Zame je tako, da moram s svojim poškodovanim mikrobiomom upoštevati naslednja pravila, ki sem ti jih strnila v najkrajši možni obliki, so pa plod 10+let raziskovanja in testiranja ,...

če imate tudi sami izzive z mikrobiomom ali pa zanje sploh ne veste, pa samo čutite druga neravnovesja, lahko upoštevate spodnje smernice. Človek seveda pričakuje, da s tem reši napihnjenost, slabo počutje, driske, zaprtja in podobno. Ampak preseneti pa te, ko se tako izboljša fokus, nivo energije, občutek lahkotnosti. Prav občutek lahkotnosti! Razdražljivost, nervoza popusti. Ok, torej tukaj je moj plan, ki mu sledim sama ...


PREHRANA
Kuhana hrana, juhe, enolončnice, fermentirana hrana kot zelje in zraven fižol.
Malo več surove hrane samo v poletnem času, ko je res vroče. Pozimi ni šans, razen jabolko zjutraj oziroma dopoldan. Sicer pa je samo človeška neumnost pripeljala do tega, da lahko jagode kupimo tudi decembra, po sicer višji ceni, ki naredijo tudi visoko škodo telesu.

Ekološko, sezonsko in lokalno je preprosto idealno, če je pa še na žlico, gre pa tvoja prehrana v samo špico!


DOPOLNILA
Nasploh so lahko dopolnila izjemno škodljiva za naše telo (in denarnico), saj z njimi v telo prinašamo tujke, sintetične spojine in telo lahko mečemo iz neravnovesja, če kar nekaj dodajamo brez nekega znanja kdaj, kaj in v kakšni kombinaciji, kakovosti.
Že 10 let nazaj sem začela raziskovati kaj je dobro in kaj ni, v Sloveniji ni bila praktično nič kvalitetnega, saj je bil trg tako svež, da smo sprejeli vse, raziskav pa še ni bilo.
Skratka, to je eno izmed najbolj kompliciranih področij (poleg kozmetike), ker je veliko zavajanja, ampak tole so pa stvari, za katere dam roko v ogenj, da delajo na najvišji biorazpoložljivi ravni in sodijo v sam vrh tega, kar se da dobiti na SVETOVNi ravni!


Fermentacijski napitek: MIKROBIOM30
Vsaj 1x letno 3 mesece (najboljše jesen, pozimi in_ali spomladi)
Zjutraj na tešče: 1 šilček
Zakaj ga priporočam? Ker je tole 30 vrst sadja, zelenjave, oreškov, semen, ki nikoli niso bila segrevana, ampak pripravljena po počasnem postopku fermentacije, brez vsega prehitevanja (kot je ponavadi pri drugih fermentacijskih napitkih, ki so sicer v istem cenovnem razredu).
Tole je primerno tudi za otroke, tudi zelo majhne.


Biotiki
3 mesece po jemanju antibiotikov ali kakšnih zdravil.
Jaz naredim kuro z njimi ali pa jih uporabim za SOS situacije, recimo ko grem na kako praznovanje ali kakšen dogodek, kjer ne jem idealno. Ali pa po kakšni pizzi ali kaj podobnega.


Formula jetra in črevesje: ekološka zelišča
Tega izdelka ne morem prehvalit. Res ne, tole me je rešilo že milijonkrat in je ena izmed najboljših stvari, kar jih lahko človek zaužije za svoje črevesje in za mikrobiom. Vlaknine, ki dobesedno zdravijo poškodbe v črevesju, od krpanja lukenj, do umirjanja vnetij, skratka nora moč zelišč, ki so bila včasih dražja od zlata! In to v pravi kombinaicji!
Ženske s to formulo tudi hujšajo, jaz pa jo uporabljam kot kuro ali kot SOS situacijo, kot je bila zadnjikrat v Egiptu. Tako razliko sem dosegla v enem dnevu samo z eno žličko formule za jetra in črevesje.
Vzameš eno merico zjutraj z vodo in fajn piješ vodo cel dan, v črevesju gelira in sčisti vsak kotiček črevesja.


NAVADE
Ne pijte vode 30 minut pred obrokom in vsaj 30 minut po obroku.
Vsako stvar prežveči vsaj 35x (zaradi encimov)
Ko dobiš hrano pred sabo jo poglej za trenutek in povohaj (tako se tudi želodec ustrezno pripravi)
Zjutraj si zmasiraj trebuh še v postelji (že minutka ali dve je dovolj)
Nič mrzlih pijač, še posebej pa ne sladke, gazirane. Jaz pijem samo vodo, vino, čaj, kombucho, vodni kefir, limonado.



Raziskuj naprej:
Najboljša knjiga: The body ecology diet
Izziv 30 dni brez sladkorja


Bom pa vesela tudi tvoje mikrobiom zgodbe, lahko te tudi spremljam čez proces, piši mi na info@klepetobkavi.si


Morda koristne oddaje zate tudi tukaj:

Poglej tudi, kako je dr. Sabina Senčar odgovorila na Jasminino vprašanje o tem, kakšno vlogo ima naš mikrobiom za zdravje ljudi: 

 

Sorodne objave

Jasminino osebno sporočilo vsem ženskam v marcu + darilo: ZLATI LOTUS

Draga ženska, rada bi ti priznala, da sem bila toliko let izjemno stroga, povsem neizprosna do sebe. Preganjala sem sebe …

Jasmina osebno: Kako sem dojela kaj pomeni dom in ... roža življenje kot ključ, ki je lahko tvoj obesek za ključ! Darilo zate ...

Začel se je naš mesec. Mesec MAJ, ko pri nas praznujemo številni v ekipi, sama pa ga zaključim na zadnjega maja, ko bom …

Nazaj

Komentarji

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.