Pod zavihkom brezplačno preverite TEDENSKI JEDILNIK za zdravo izgubo telesne teže in e-revijo za Pomlad polno zdravja in vitalnosti!

Pomoč in tel. naročila
02 62 00 230
Vaša košarica Je trenutno prazna

Izpoved staroverke o skrivnih obredih predkrščanskih prednikih

Izpoved staroverke o skrivnih obredih predkrščanskih prednikih

V zadnjih letih opažam, kako se ljudje obračajo nazaj k naravi in s tem navznoter vase. Iščemo svoje korenine in duh prednikov. Hrepenimo po povezavi z nečim „višjim“, ker imamo občutek, da lahko le tako najdemo pravo pot zase. Marsikomu so blizu staroselske kulture obeh Amerik, indijski in drugi modreci, kulture, pozabljamo pa, da imamo vse to tudi Slovenci in vsi Slovani na dlani.


Pri nas skoraj na vsakem koraku srečamo svete potoke, izvire, gore, jame, kamor so naši predkrščanski predniki skrivoma še nedavno zahajali in opravljali sveta obredja. Tradicija se je prenašala iz roda v rod, zahvalimo pa se lahko mnogim terenskim raziskovalcem, ki so uspeli pridobiti zaupanje ljudi, tudi v najbolj odročnih krajih, ki so povedali mnoge skrivnosti.
Morda kdo ne ve, da Triglav ni le naša gora, tudi ne le personificirano troglavo božanstvo, ki ga lahko primerjamo s hindujskim Trimurti. Je kompleksna filozofija svete trojnosti s katero je prežet ves slovanski svet in tudi druge stare kulture. Da so naši predniki gradili svetišča v svetem trikotu, tročanu.
Še dandanes varuhi stare vere, ki smo se odločili za javno delovanje, opravljamo obredja, kamor vključujemo prvinske elemente. Poslužujemo se tudi uporabe starodavnih simbolov, ki niso samo okrasi na vezeninah in pisanicah, marveč imajo magijsko vrednost, nam pomagajo na vseh nivojih življenja in skozi celotni naravni utrip leta.

Pomlad velja za začetek novega leta, ko gromovnik Perun s svojo strelo oplodi zemljo. Mara in Jarilo pa se dvigata iz podzemlja ter pričneta nov rodni cikel. Jarila oz. Jarnika srečamo kot ostanek prastare tradicije v Zelenem Juriju. Poleti srečamo sonce ob največji moči, ko praznujemo tudi sveto poroko med nebom in zemljo. Jeseni se Mara spremeni v Morano in se z zemlje preseli v nebo. Poskrbi, da se umirimo, očistimo ter se znamo uspešno pogovoriti s seboj. Zemljo odpelje počivat, da lahko na nov cikel zopet rodi. V mrzlem delu leta vlada podzemni Veles, bog modrosti, magije, zaščitnik živali, umetnosti, gospodar volkov.
Z rojstvom novega sonca – Božiča Svarožiča, okoli katerega je krščanstvo postavilo Jezusvo rojstvo, pa po sklenjenem krogu dosežemo obdobje, ko smo dovzetnejši za sporočila iz onostrastva, ko smo deležni mnogih spoznanj. Mlademu soncu so ob zimskem solsticiju, po točno določenem postopku, zakurili kres, vedeževali iz plamenov, ogenj polivali z vinom. Tako so pomagali soncu do večje moči.

Staroverci – pripadniki stare, predkrščanske vere, skrbimo za to, da ne ugasne vedenje ter da vse te tradicije tudi nadaljujemo iz spoštovanja do tistih, ki so skozi dolga stoletja ohranjali plamen lastnega duhovnega izročila in zanj celo dali svoje življenje.
Energije našega prostora so z nami tukaj in zdaj. Ne glede na to, kje smo se rojevali poprej in kam gremo po tem prehodnem obdobju – smo z njimi močno obdani. Zdravijo nas in nas ščitijo, če se jim le znamo odpreti.

V oddaji smo se teme le dotaknili a duhovna zakladnica naših prednikov je neskončna.
Mnogo nas je, ki te teme že dolga leta preučujemo, in jih v obliki člankov in na mnoge ustvarjalne načine podajamo v vednost drugim, a znanje ni znanje, če ga tudi ne živimo. In nekaj nas je, ki nam to pomeni pot samospoznavanja in samouresničevanja. Ta pot pa vključuje tudi pomoč drugim preko tistih, ki so pomagali nam. NAŠI bogovi, NAŠI predniki.


Irena Urankar Temnozora

www.veles.si

Sorodne objave

Trenutno ni novic.

Nazaj

Komentarji

Komentiral Mira |

Odlično knjigo na to temo je napisal g. Boris Čok z naslovom V soju mesečine. Zelo izčrpna in zanimiva.
Prisrčen pozdrav,
Mira

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.