Danes BREZPLAČNA POŠTNINA + revija Duša in telo.

Pomoč in tel. naročila
02 62 00 230
Vaša košarica Je trenutno prazna

6 znakov pomankanja vitamina B 12

6 znakov pomankanja vitamina B 12

Vitamin B12 ali kobalamin je zelo pomemben zato, ker skrbi za kakovost krvi, pravilno delovanje živčnega sistema, udeležen je v procesu nastajanja celic, vsrkavanja hranil itd. Telo brez njega ne bi moglo delovati, ob njegovem pomanjkanju pa nas prizadenejo različne zdravstvene težave.

Vitamin B12 je kofaktor dveh encimov: metionin sintaze in L-metilmalonil-CoA mutaze. Posredno preko teh encimov oz. procesov, v katerih sodelujeta, vitamin B12 med drugim sodeluje pri nastajanju rdečih krvnih celic – eritrocitov, ohranjanju integritete živčnega sistema, presnovi makrohranil ter rasti in razvoju.

 

Vitamin B12 je nujen za hitro sintezo DNA med delivijo celic. To je še posebej pomembno v tkivih, kjer se celice delijo hitro, npr. v kostnem mozgu, kjer nastajajo eritrociti. Če pride do pomanjkanja vitamina B12, je sinteza DNA motena, posledica pa so nenormalne celice, imenovane megaloblasti.

 

Vitamin B12 sodi v skupino vitaminov B-kompleksa. Ima zelo zapleteno kemično zgradbo – med drugim vsebuje kovinski ion kobalt. Zato ga imenujejo tudi kobalamin. Ko nam primanjkuje vitamina B12, kmalu začutimo utrujenost, pomanjkanje energije, apatičnost, razdražljivost, lahko postanemo slabokrvni … Lahko utrpimo tudi druge s krvjo povezane motnje, izgubimo tek, postanemo omotični, imamo težave z ravnotežjem, oslabljen občutek za položaj, motnje vida, zaprtje ali drisko, prezgodaj nam sivijo lasje …

 

Seznam težav, ki se lahko pojavijo ob pomanjkanju tega pomembnega vitamina je dolg. Zanimivo je, da lahko težave, povezane z njegovim pomanjkanjem, razrešimo že z vnosom nekaj milijonink grama vitamina B12. V katerih živilih ga je največ?

 

Ne glede na to, koliko ste stari in kakšne prehranske navade imate, bodite pozorni na simptome, ki so lahko posledica pomanjkanja vitamina B12. Če čutite utrujenost, ste depresivni, imate znake slabokrvnosti, demence, težave z živci ali katero koli drugo kronično (predvsem avtoimunsko) bolezen, pomislite tudi na B12. Od zdravnika zahtevajte merjenje ravni vitamina B12.

 

 

Znaki pomankanja vitamina B 12:

 1. utrujenost kljub zadostni količino spanca
  Se vas popoldne pogosto loti zaspanost oziroma huda utrujenost, čeprav ste ponoči spali najmanj 8 ur? To je običajno eden prvih znakov pomanjkanja vitamina B12. Od tega vitamina je namreč odvisna proizvodnja rdečih krvničk, ki prenašajo kisik do posameznih organov oziroma celic. Oslabljena oskrba celic s kisikom povzroči, da ste utrujeni, ne glede na to, koliko spite. Utrujenost je sicer lahko tudi simptom mnogih drugih zdravstvenih stanj, zato še ni nujno, da gre v vašem primeru za pomanjkanje vitamina B12. Običajno se to kaže v obliki več kot enega simptoma.

 

 1. občutek šibkosti

Ljudje, ki doživljajo pomanjkanje vitamina B12, pogosto opisujejo tudi občutek šibkosti v rokah. Vrečka z nakupljenimi živili postane kar naenkrat neznosno težka, podobno pa se dogaja tudi pri prenašanju drugih stvari, ki ljudem pred tem niso predstavljale posebnega napora. Tudi ta simptom je povezan s pomanjkanjem kisika v vaših celicah, zaradi česar pride do oslabitve mišic.

 

 1. težave s spominom
  Pospravljanje stvari na napačno mesto in pogosto pozabljanje informacij sta prav tako zelo pogosta znaka pomanjkanje vitamina B12. Pri starejših ljudeh se ta simptom zelo hitro poveže z začetkom Alzheimerjeve bolezni, čeprav se težava v resnici skriva drugje.

 

 1. vrtoglavica in nestabilnost
  Če vam primanjkuje vitamina B12, lahko že hoja po stopnicah sproži hudo vrtoglavico, kar se lahko konča celo z nezgodo. Pomanjkanje tega vitamina lahko sproži tudi občutek nestabilnosti. Tako se vam zdi, da težko stojite na nogah in ohranjate ravnotežje. 
 1. rumenkasta polt
  Pomanjkanje vitamina B12 ni povezano samo z zmanjšano tvorbo rdečih krvničk, ampak postanejo obstoječe krvničke precej bolj občutljive in se lažje poškodujejo. Pri tem se sprošča pigment, imenovan bilirubin, ki povzroči rumenkasto obarvanje vaše kože.
 2. pretirana občutljivost
  Vas vsaka malce bolj groba opazka spravi v jok? Pomanjkanje vitamina B12 ima velik vpliv na vaše razpoloženje, pripelje pa lahko celo do depresije ali anksioznosti. Domneva se, da je to povezano z dejstvom, da vitamin B12 sodeluje pri sintezi serotonina in dopamina.

Trenutno še ni nobenega artikla.

Sorodne objave

Ledvične kamne lahko stopimo s hrano!

Ledvice imajo v našem telesu pomembno funkcijo, saj filtrirajo kri, izločajo toksine, nevtralizirajo kislino, ustvarjajo …

Živčni in nemirni otroci? Lahko da so krive SLADKARIJE!

Ali otroke razvajte s sladkarijami? Po možnosti s tistimi procesiranimi gumjevimi bonboni ali piškoti, polnimi cukra? …

Ne dopustite, da vas stres položi v posteljo za več mesecev!

Včasih smo res preobremenjeni, naložili smo si preveč dela, poskušamo izpolnjevati pričakovanja, ki mislimo, da jih …

Nazaj

Komentarji

Komentiral STANE |

Minimalna vrednost vitamina B 12 80 letnika

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.