Pod zavihkom brezplačno preverite TEDENSKI JEDILNIK za zdravo izgubo telesne teže in e-revijo za Pomlad polno zdravja in vitalnosti!

Pomoč in tel. naročila
02 62 00 230
Vaša košarica Je trenutno prazna

4 tradicionalni obredi za nosečnice in mamice

4 tradicionalni obredi za nosečnice in mamice

Da obrede potrebujemo, dokazuje dejstvo, kako željno sprejmemo tuje, včasih tudi povsem potrošniške prakse. Vse to kaže, da v sebi nosimo potrebo po osmišljanju (posebnih) trenutkov. Čeprav so najboljši in najgloblji obredi tisti, ki izvirajo iz namere, ter so prilagojeni in posebej pripravljeni za določeno osebo (žensko, mamo, otroka, očeta) oz. družino, velja omeniti nekaj tradicionalnih obredov, ki nosečnico oz. novoustvarjeno družinico toliko ustavijo, da lahko izkusi svetost trenutka, in sicer: 

  1. Naznanitev nosečnosti: Nosečnost naznanimo po tretjem trimesečju, po možnosti ljudem, ki so nam pozitivno naklonjeni. Nosečnica načeloma sanja zanositev (nekje 3 mesece prej). Sanje so, če jih gledaš za nazaj, zelo povedne. Pišite sanjski dnevnik. 

  2. Blagoslov matere: Je alternativa slavnemu ameriškemu Baby showerju. Če je Baby shower namenjen otroku, je blagoslov matere namenjen nosečni ženski in njeni spremembi. Eden ključnih elementov je zapestnica, ki jo nadenejo vse prisotne ženske. Vsaka od njih nosi to zapestnico do prihoda otroka na svet.

  3. Obredni zakop posteljice: Z obrednim zakopom posteljico vrnemo materi Zemlji, posteljico pa večinoma zakoplje oče, z namero, ki jo dasta oba starša. Posteljico zakopljemo k izbranemu drevesu, kamor se otrok vrača, kadar mora sprejemati pomembne odločitve. 

  4. Obred zapiranja kosti: Zapiranje kosti z rebozo trakom je starodavna tehnika južnoameriških babic. Namenjena je ženskam po porodu, izvaja se jo vsaj 6 tednov po porodu, po potrebi lahko tudi večkrat. Namen zapiranja kosti je večplasten – obred zelo pomaga ženskam, ki imajo bolečine v medeničnem obroču, prav tako pa je to čas, ko se ženska lahko sprosti in prepusti negovanju, ko lahko skupaj s prisotnima ženskama predela svojo porodno izkušnjo in se ji nudi prostor za izlivanje čustev glede materinstva. Podrobno o tem ritualu najdete na: https://klepetobkavi.si/novice/podrobnosti/ta-obred-si-je-jasmina-privoscila-6-mesecev-po-porodu.html  

Še več vsebin za nosečnice in (bodoče) mamice najdete na www.gaja-akademija.si

 

 

Sorodne objave

Otroci in alergije: vodnik po prehrani, navadah in dopolnilih

Alergije so 'nenormalen' odziv našega telesa na snovi iz zraka (v naše telo pridejo z dihanjem), hrane, materialov s …

Ničesar ne naredim zase, vse dam za otroke in družino. Kaj pa jaz?

Ko postanemo starši, se pogosto zavemo, da smo pripravljeni storiti vse za svoje otroke. Nesebično se žrtvujemo za …

Kaj je pogoj, da ženska zanosi? Kaj potrebuje ženska, preden zanosi? Priprava na zanositev

Kengurujka je oplojena in proces brejosti lahko dobesedno zaustavi in zamrzne do 2 leti. Ko je Jasmina obiskala …

Nazaj

Komentarji

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.