Pozor! 30% in 40% POPUST na hormonski program celičnega POMLAJEVANJA (ANTI AGE ADAPTO) z adaptogeni in hormonski program za obdobje menopavze (ADAPTO MENO)
Pomoč in tel. naročila
02 62 00 230
Vaša košarica Je trenutno prazna

4 skrivnostna inkovska mesta v današnjem Peruju

4 skrivnostna inkovska mesta v današnjem Peruju

Starodavno ljudstvo predkolumbovske dobe, Inki, je v kratkem času doseglo razvoj od majhnega plemena do stopnje najbolj razvitega imperija svojega časa. Religija in njihov vsakdan sta bili med seboj izjemno povezani področji, njihova religiozna prepričanja in običaji pa so v andskem svetu marsikje živi še danes.

Eno pomembnih inkovskih obrednih središč je bilo na polotoku Paracas v južnem Peruju, kjer so našli številna mumificirana trupla (več kot 400), zavita v umetelno poslikane tkanine. Dokazi kažejo, da so bile glave nekaterih umrlih (verjetno obredno) odstranjene ter nato ponovno pokopane. Te izsušene mumije predstavljajo prve začetke dolge tradicije mumificiranja v andski civilizaciji.

Drugo pomembno civilizacijsko področje, Nazca, se je razcvetelo na južnih obalah Peruja. Dve najpomembnejši naskovski naselbini sta bili Cahuachi in Ventilla. Prvo je bilo sveto mesto, kjer so prebivalci izvajali verske obrede in kjer so pokopavali mrtve. Tudi tu je religija prevladovala nad vsakdanjim življenjem Naskov, kar je še posebej razvidno iz slavnih naskovskih geoglifih. Gre za puščavske like in vzorce (geometričnih oblik, ravnih črt, podob živali …). Črte, ki so najbolje vidne iz zraka, so bile narejene z odstranjevanjem zgornje plasti puščavskega peska in kamnov. Z geoglifi je pokritih več kot 3900 km2 puščave. Interpretacije teh geoglifov so različne. Nekateri jih razlagajo kot kot inkovske ceste, namakalne sisteme, obredne poti, bile naj bi astronomske in koledarske točke, najbolj kotroverzna pa je gotovo teorija o tem, da naj bi služile kot pristajalne steze za plovila vesoljcev. Njihova točna vloga in razlog, zakaj so nastale, še danes nista pojasnjena.

Posebno zanimiva je tudi dolina Cuzco, imenovana popek sveta. Legenda pravi, da naj bi se izvor oz. stvarjenje Inkov začelo ravno v okolici Cuzca in jezera Titicaca. Cuzco je tudi nekdanja prestolnica inkovskega imperija, ki se skriva visoko na andskih planotah. Nedaleč iz mesta ležijo vas krompirja, kjer se lahko seznanite z več sto vrstami krompirja, ki jih poznajo v Peruju, vas kruha in celo vas čarovnic, kjer se lahko pogumni udeležijo ceremonij, ki jih pripravljajo lokalni šamani.

Najbolj simboličen kraj inkovske zgodovine pa je brez dvoma izgubljeno mesto – Machu Picchu (»stara gora«), kamor so pribežali ljudje pred španskimi osvajalci, ki so požigali njihova zemljišča in podirali templje. Več kot 400 let je bil kraj skrit pred očmi javnosti, o njem so pripovedovali zgodbe in legende, njegov dejanski obstanek pa je dokazal Hiram Bingham III. Kompleks Machu Picchu je poleg sončnega templja obsegal še ostale običajne stavbe – kraljeva bivališča, objekte za duhovnike, samostan za izbrane žene idr. Na vrhu stopničaste piramide lahko še danes občudujemo ostanke sončne ure in žrtvenega oltarja.

Peru je letos tudi na programu potovanj, ki jih organizira Klepet ob kavi. Vabljeni, da se nam pridružite! https://klepetobkavi.si/dogodki/podrobnosti/peru-15-dni-dezela-skrivnostne-inkovske-dediscine.html

Sorodne objave

Sončev mrk 8. aprila lahko prinese globalne pretrese ... povežite se s sabo!

Zapis je pripravil astrolog Jimmy, ki pripravlja tudi tedenske horoskope.  Zapis iz energij meseca aprila 2024. …

Energije meseca aprila

April prinaša veter sprememb in prenove, ko se energije Ovna prelivajo v pogumna dejanja in nas postavljajo v središče …

Kozmični vpliv na človeka in na dogajanje na Zemlji

Mnogi spomladi tožijo nad spomladansko utrujenostjo, slabim psihofizičnim stanjem in splošnim poslabšanjem razpoloženja …

Nazaj

Komentarji

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.