Poletje je čas za bolj lahkotne, sezonske, zelene obroke, ki so lahko v velikem deležu surovi. Poleti nam itak ne ustreza pregrevanje kuhinje s pripravo kuhanih obrokov, kajne?
Na jedilnik umestite čim več živil zelenjavnega izvora, priporoča se zlasti temnolistnata zelenjava (ohrovt, kodrolistnati ohrovt, kopriva, radič, rukola, špinača, blitva) oz. čim več zelenja in grenke zelenjave oz. grenčic.
Če nimate idej, kaj pripraviti iz te zelenjave, vam spodaj izdamo recepte za 3 različne polnovredne solate – budino poletno bovlo, pisano poletno solato in grško solato. Vse so izjemno preproste za pripravo, če pa jih naložite v steklene kozarce, pa so tudi super malica za na pot.
Najprej pa … Zakaj je poleti tako pomembno pojesti dovolj zelenega?
Klorofil, ki ga dobimo iz zelenolistnate zelenjave, alg, raznih kalčkov in mladih trav, je odlična preventiva zoper kap in srčne bolezni, ki so v poletnem delu leta bolj prisotne. Klorofil namreč pospešuje kroženje krvi in zavira nastanek krvnih strdkov ter pomaga pri uravnavanju krvnega pritiska in holesterola, dveh dejavnikov, ki sta močno povezana s kapjo in srčno boleznijo.
Še več koristi za ohranjanje zdravja poleti najdete v brezplačnem priročniku Poletje, polno radosti in zdravih užitkov.
Zdaj pa recepti …
OSNOVA:
Za osnovo pri vseh treh solatah uporabite 60 g riža/rjavega riža/kvinoje/ajdove kaše (skuhano po navodilih).
BUDINA POLETNA SOLATA
Sestavine:
- 60 g kuhanega riža
- ½ avokada
- ½ manga
- rdeče zelje
- korenje
- redkvica
- 100 g skyr jogurta
- sok ½ limone
- 1 žlička tahinija
- sol
- sezam za posip
V kozarec dodajte riž, nato na trakce narezan avokado in na kocke narezan mango. Dodajte na tanko narezano ali naribano rdeče zelje, redkvice in korenje. Za preliv zmešajte skyr jogurt, sok limone in tahini. Del preliva prelijte čez zelenjavo. Po vrhu položite še malo manga in avokada, posujte s sezamom in prelijte s preostalim prelivom.
PISANA POLETNA SOLATA
- 60 g kuhane ajdove kaše
- zelena solata
- radič
- zelje
- rdeče zelje
- korenje
- češnjev paradižnik
- avokado
- 100 g skyr jogurta
- sok 1 limone
- poper
- sol
- 20 g olivnega olja
V kozarec dodajte ajdo, nato na trakce narezano zelenjavo (zelje, korenje), češnjeve paradižnike ter natrgano zeleno solato in radič. Dodajte narezan avokado in na kocke narezan mango. Za preliv zmešajte skyr jogurt, sok limone, sol, poper in olivno olje. Vse skupaj previdno premešajte.
GRŠKA SOLATA
- zelena solata
- olive (rdeče in zelene)
- češnjevi paradižniki
- 120 g feta sira
- popečeni narezani kruhki
- ½ rdeče čebule
- 1 kumara
- 20 g olivnega olja
- vinski kis
- sol
- poper
- sok ½ limone
V veliko posodo natrgajte oprano zeleno solato. Polovico mešanih oliv prerežite na polovice, ostale pustite cele. Solati dodajte olive, narezan češnjev paradižnik, na trakce narezano rdečo čebulo in na kocke narezano kumaro. Premešajte. Grški preliv pripravite tako, da zmešate olivno olje, kis, sok limone, sol in poper. Dodajte na drobne kocke narezan feta sir, prelijte s prelivom in premešajte. Po vrhu dodajte še malo nadrobljenega feta sira in popečene kruhke.
Komentarji