Pozor! 30% in 40% POPUST na hormonski program celičnega POMLAJEVANJA (ANTI AGE ADAPTO) z adaptogeni in hormonski program za obdobje menopavze (ADAPTO MENO)
Pomoč in tel. naročila
02 62 00 230
Vaša košarica Je trenutno prazna

3 montessori principi, ki jih lahko uvedete v domače okolje

3 montessori principi, ki jih lahko uvedete v domače okolje

Montessori principi so oblikovani za vzgojo samostojnega, samozavestnega otroka, ki bo v odrasli dobi zadovoljen s svojim življenjem in zanj prevzemal tudi odgovornost. Stremijo k temu, da otrok najde svoje življenjsko poslanstvo in razvija svoje potenciale. Montessori v odspredje postavlja vrline samozavesti, radovednosti, iznajdljivosti, prilagodljivosti, ki posamezniku v odraslem življenju pridejo še kako prav.


  1. Spoštujte otroka

Otroka dojemamo kot celo osebo, ne kot manjvredno bitje, ki še ni povsem razvito. Kljub temu, da otrok še nima svojega mišljenja, volje, razvitega govora, mu prisluhnemo in ga poskušamo razumeti. Preprost nasvet je, da namesto da otroku govorimo iz višine ali pa se celo oglašamo iz sosednje sobe, k otroku pristopimo, pokleknemo na njegovo višino, ga pogledamo v oči in mu povemo kaj želimo. Z otrokom ne komuniciramo pomanjševalno, ampak kot z odraslo osebo.


  1. Otroku prilagodite dom

Najprej je dobro pomisliti, kako otrok vidi družinski dom. Ker je zelo majhen, pohištvo in stvari okoli njega pa so velike, je potrebno narediti prilagoditev, da se bo otrok lahko doma vedel bolj samostojno. Lahko poskusite tako, da se vsedete na tla v vsakem domačem prostoru in opazujete, kako domači prostor dojema otrok. Kaj vidi in kaj doseže?  

Odlična pripomočka za razvijanje samostojnosti doma je pručka ali pomagalček. Z njo lahko otroku omogočimo, da sodeluje pri opravilih, ki ga zanimajo. Npr. si sam umije roke, pomaga pri kuhanju ali pomivanju posode,... Prilagodimo lahko tudi police, tako da jih spustimo nižje. Zelo praktična sta tudi majhna mizica in stol, ki otroku omogočita, da se sam vsede za mizo, brez pomoči ali plezanja na visoki stol.


  1. Vključite otroka v vsakdanja opravila

Otroke je zelo pomembno vključevati v vsakdanja opravila, vendar takrat, ko sami pokažejo interes za določeno opravilo, ne takrat, ko mi mislimo, da je otrok nanj pripravljen. Na tak način pri opravilih ne naletimo na odpor, ampak si otrok želi sodelovati. Na tak način se opravila vtisnejo v njegov spomin in navade in tako v odrasli dobi nima težav z opravljanjem le-teh. Pri tem, ko nam otrok pri opravilih pomaga, moramo ohraniti zavedanje, da stvari ne bodo narejene tako, kot jih naredimo mi in moramo spustiti pričakovanja.

Montessori principi so resnično podporni za otrokov razvoj. Podpirajo ga na način, da se razvije v samostojnega in odgovornega posameznika, ki se zaveda svojih potencialov in jih razvija in starši lahko za to največ naredimo v zgodnjem otroštvu. 

 

Vabljeni na Montessori vikend oddih, ki je namenjen sproščenemu druženju otrok ter mamic, izmenjavi mnenj in svetovanju pri otrokovem razvoju. Potekal bo na čudoviti lokaciji v Strunjanu, med 28. in 30. Oktobrom. Pridružile se nam bodo montessori pedagoginje, ki bodo skozi praktične delavnice pokazale, kako lahko otroka podpremo pri razvoju. Več o dogodku: https://klepetobkavi.si/dogodki/podrobnosti/montessori-oddih-za-mamice-z-malcki-1-3-leta.html

Sorodne objave

Otroci in alergije: vodnik po prehrani, navadah in dopolnilih

Alergije so 'nenormalen' odziv našega telesa na snovi iz zraka (v naše telo pridejo z dihanjem), hrane, materialov s …

Ničesar ne naredim zase, vse dam za otroke in družino. Kaj pa jaz?

Ko postanemo starši, se pogosto zavemo, da smo pripravljeni storiti vse za svoje otroke. Nesebično se žrtvujemo za …

Kaj je pogoj, da ženska zanosi? Kaj potrebuje ženska, preden zanosi? Priprava na zanositev

Kengurujka je oplojena in proces brejosti lahko dobesedno zaustavi in zamrzne do 2 leti. Ko je Jasmina obiskala …

Nazaj

Komentarji

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.