Danes pri nakupu nad 70 eurov prejmeš japonski kovinski kazalnik ZLATI LOTUS!

Pomoč in tel. naročila
02 62 00 230
Vaša košarica Je trenutno prazna

18 zanimivih dejstev o algah

18 zanimivih dejstev o algah

Alge so superživilo. Čistijo naš organizem. Poskrbijo da se iz njega izločijo vsi toksini. V današnjem članku pa vam bomo razkrili še nekaj novih zanimivosti, katerih mogoče še ne poznate.

 1. Zajemite sapo. Polovica kisika, ki ga dihate je narejenega iz alg. Alge so bile prve, ki so prinesle kisik v atmosfero Zemlje. Če bi alge jutri izumrle, bi kmalu izumrli tudi mi.
 1. Zajemite kapljico morja in zajeli boste na tisoče majhnih alg. Zanimivo dejstvo je, da je v morju več alg kot je zvezd v vesolju.
 1. Alge so osnovna hrana za morsko prehrambeno verigo.
 1. Vse rastline so se razvile iz alg.
 1. Kmetovalci že na tisoče uporabljajo alge kot krmo za živali, saj so opazili presenetljive pozitivne zdravilne učinke na njihove živali. Prav tako alge dodajajo prsti, da je bolj rodovitna.
 1. Koralni grebeni so odvisni od alg. Simbiotske alge živijo znotraj koral in ustvarjajo sladkor skozi fotosintezo. Te sladkorji zagotavljajo 90% energijskih potreb za korale.
 1. Določena vrsta alg živi znotraj koral, ki so živali. Alge proizvajajo sladkorje, ki jih predajajo koralam. Brez te simbioze ne bi imeli koralnih grebenov, ki pa so izrednega pomena za človeštvo. Milijoni ljudi so odvisni od koralnih grebenov za prehrano, zaščito pred nevihtami in navsezadnje tudi za zaposlitev.
 1. Topla voda v oceanih povzroča da korale izločijo alge. To povzroča škodo koralnim grebenom. Kar 60% koralnih grebenov v Karibskem morju je že izginilo.
 1. Vašo možgani so odvisni od joda in omega 3, ki jih vsebujejo alge. Če ne boste uživali alg tvegate za obolenji ščitnice in nižjega IQ.
 1. Tudi agar, ki je nenadomestljiv del medicine in znanosti je hidrokoloid alg. Zanj ni nadomestka.
 1. Alge se nahajajo v vaši kuhinji in kopalnici. Navedene so kot karagenan. Našli jih boste v sladoledu, kjer preprečujejo nastajanje ledenih kristalov, v čokoladnem mleku, da kakav ostane suspendiran in v solatnem prelivu, da se sestavine premešajo. Alge gelirajo tudi vašo zobno pasto, zgostijo vaš losjon za telo in prekrijejo tablete, da držijo sestavine skupaj. In to je šele začetek!
 1. Oksibenzon in podobne kreme za sončenje, ki se sperejo z vašega telesa, so smrtonosne za korale in drugo morsko življenje. Havaji ter nekatere druge države prepovedujejo take kreme za sončenje. Obetujoče so kreme za zaščito pred soncem narejene iz alg. Alge so namreč razvile zaščito pred UV žarki.
 1. Ameriška mornarica uporablja za gorivo za svoje ladje in letala gorivo, narejeno iz olja iz alg. Cena olja iz alg se je znižala in se bo zniževala tudi v prihodnosti.
 1. Alge lahko nadomestijo nafto in zemeljski plin v plastiki. Podjetje iz ZDA izdeluje podplate za tekaške copate iz alg. V letu 2019 so porabili več kot pet milijon kilogramov odpadkov. Letno se izdela deset milijard parvo tekaških copat. Potencial za plastiko iz alg je velik.
 1. Škodljivo cvetenje alg postaja vse večje in traja vedno dlje. To cvetenje povzroča ribičem in turističnim delavcem milijonske izgube.
 1. Rdeče alge, ki živijo na ledeni plošči Grenlandije predstavljajo pet odstotkov krčenja ledene plošče. Alge obarvajo sneg rožnato že ob najmanjšem taljenju. Tak sneg absorbira svetlobo, ki ga segreje in ustvari povratno zanko, ki pospeši izginotje snega.
 1. Riganje in napenjanje živine predstavlja 15% toplogrednih plinov, ki jih človeštvo vsako leto izpusti. Avstralski raziskovalci so pred kratkim odkrili, da malo morske alge dodane živalski krmi, prepreči nastajanje plinov v živalih. Emisije se tako zmanjšajo za 50 do 85%.
 1. Ali se lahko alge borijo proti globalnemu segrevanju? To pa je zaenkrat še vprašanje na katerega nimamo odgovora.

 

Več o algah pa si lahko pogledate tudi v naši oddaji.

rjave morske alge

Nočno popravilo: fitokompleks ekoloških rjavih morskih alg za 90 dni

Fitokompleks NOČNO POPRAVILO se pridobiva iz najbolj kvalitetnih rjavih morskih alg na …

68,00
51,00
-17,00

Sorodne objave

Ko je vsega preveč: preveč holesterola, kiline, sladkorja in povišan tlak

Danes z vami delimo zapiske iz oddaje

Povzetek knjige o Rdeči svetlobni terapiji (fotobiomodulaciji) avtorja Marka Sloana

FOTOBIOMODULACIJA (Rdeča svetlobna terapija) obetavna medicinska profesionalna terapija za domačo uporabo Kaj pa, če bi …

Reševanje napihnjenosti za jedilno mizo! 9 praktičnih rešitev

Napihnjenost po obroku je lahko neprijeten občutek, ki nam lahko pokvari uživanje ob hrani, vpliva na …

Nazaj

Komentarji

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.