Kis je vsestransko živilo, ki ga lahko uporabimo za kisanje solat in še kup drugih priložnosti. Med drugim lahko iz kisa in vode pripravite preproste mešanice za sijočo in napeto kožo, za odstranjevanje pigmentnih madežev zaradi aken, za mehke lase brez prhljaja pa tudi kot nožno kopel proti neprijetnemu vonju stopal itd. Če ga zmešate z dvema čajnima žličkama ingverja in eno čajno žličko soka limone in 1 dl mineralne vode, dobite efektiven napitek proti napihnjenosti in neurejeni prebavi, nepogrešljiv je tudi pri čiščenju − saj se že zavedate, kako strupena so običajna sredstva za čiščenje, kajne?
ZA SIJOČO IN NAPETO KOŽO: 1 žlica kisa + 1 žlica medu.
Na koži pustite 20 minut, nato sperite. Po potrebi ponovite večkrat.
ZA AKNASTO KOŽO: 1 žlica mletih ovsenih kosmičev + 1−2 žlici kisa.
Na koži pustite 20 minut, nato sperite. Po potrebi ponovite večkrat.
ZA MEHKE LASE IN LASIŠČE BREZ PRHLJAJA: 0,5 dl kisa + 0,5 dl vode.
Vtrite v mokre lase in pustite stati 10 minut. Sperite z vodo, nato pa lase umijte kot običajno.
PROTI NEPRIJETNEMU VONJU STOPAL: 2 dl kisa + par kapljic eteričnega olja čajevca.
Pripravite nožno kopel. Stopala namakajte 20 minut.
DETOKS KOPEL: 2 dcl kisa + 1 skodelica soli + eterično olje po želji.
Pripravite kopel za telo, ki naj traja 20 minut.
PRI RAZDRAŽENEM ŽELODCU, PROTI NAPIHNJENOSTI IN NEUREJENI PREBAVI: 2 čajni žlički kisa + 2 čajni žlički ingverja + 1 čajna žlička soka limone + 1 dl mineralne vode (+ opcijsko med). UNIVERZALNO NARAVNO ČISTILO: 2 dl kisa + 2 dl vode + eterično olje limonske trave (10 kapljic) + eterično olje čajevca (6 kapljic).
PROTI PLESNI: soda bikarbona + limonin sok + kis + sol. Premešajte. Pasto nanesite na plesen in pustite stati 5–7 ur. Sperite z vlažno krpo. Po potrebi ponovite.
ZA SIJAJ STEKLA IN PROTI VODNEMU KAMNU: kis dodajte pralnemu/pomivalnemu stroju oz. ostalim aparatom.
PROTI BAKTERIJAM IN GLIVICAM V ODTOKIH IN WC-ŠKOLJKAH: kis nalijte v odtok oz. školjko. Pustite delovati 2 uri.
Komentarji
Komentiral Marinka Marjanca JANČAR |
zelo lepo in pohvalno za te dobre recepte, ki nam jih posredujete, predvsem pa, da jih lahko sami pripravimo doma, hvala, lp Marinka