Pod zavihkom brezplačno preverite TEDENSKI JEDILNIK za zdravo izgubo telesne teže in e-revijo za Pomlad polno zdravja in vitalnosti!

Pomoč in tel. naročila
02 62 00 230
Vaša košarica Je trenutno prazna

Hrana, ki vsebuje omega-3-maščobne kisline (in ni riba)! + VPLIV NA LEPOTO IN ZDRAVJE

Hrana, ki vsebuje omega-3-maščobne kisline (in ni riba)! + VPLIV NA LEPOTO IN ZDRAVJE

Esencialne maščobne kisline omega-3 so bistvenega pomena za dobro fizično in duševno zdravje in tudi hranilo, ki najbolje vpliva na lepoto in zdravje kože. Omega-3-maščobne kisline namreč ohranjajo zdravje celičnih membran ter preprečujejo prodiranje škodljivih snovi vanje. Moč in zdravje celične membrane je ravno tisti dejavnik, ki vpliva na sposobnost celice, da zadrži vodo, in prav zdrava membrana pomeni tudi hidrirano celico. 

Obenem je hrana, bogata z omega-3-maščobnimi kislinami dobra dodatna zaščita pred virusi. Kakovostne maščobe omega-3 in kakovostne srednjeverižne nasičene maščobe namreč naredijo celične ovojnice bolj kompaktne, zaradi česar se virusi ne bodo mogli kar tako prebiti mimo njih. In nasprotno – vnetne maščobe omega-6, ki jih najdemo v klasičnih margarinah, rafiniranih maščobah in industrijsko procesirani hrani, slabijo celične ovojnice in jih naredijo bolj ranljive za vdor virusov.

Ko pomislimo na maščobne kisline omega-3, najprej pomislimo na ribe, rakce in dodatke na osnovi ribjega ali krilovega  olja, vendar so takšni viri kislin omega-3 pogosto problematični zaradi vsebnosti težkih kovin, toksinov in velikokrat, če gre za gojene ribe, antibiotikov. 

A vendar − omega-3 rabimo. Če želite biti prepričani, da uživate dovolj omega-3 maščobnih kislin brez tveganja za vnos težkih kovin, se lahko odločite za primaren (in preverjen, ekološki) vir omega-3 − olje  iz alg, ki so pravzaprav vir teh hranil za ribe. Na ta način iz celotne zgodbe odstranite posrednika in greste neposredno do vira. 

Sicer pa je tudi v domači kuhinji nekaj zelo kvalitetnih rastlinskih živil, ki so bogate z omega-3: 

  • semena: sončnica, buča, lan, konoplja in čija

  • zelena zelenjava: špinača, ohrovt

  • stročnice: mung fižol, rdeči fižol in soja

  • morske alge

Zavedati pa se morate še nečesa. Ni dovolj, da zgolj povečate vnos omega-3-maščobnih kislin, temveč da tudi zmanjšate vnos omega-6-maščobnih kislin. 

Prehrana, v katero so vključeni živalski proizvodi, predelana hrana in rafinirana olja, je običajno bogata z omega-6 maščobnimi kislinami − te pa povzročajo oksidativni stres, ki je odgovoren za pospešitev procesa staranja. 

Še nekaj zanimivih dejstev o omega-3: 

  • Omega-3-maščobne kisline pomagajo pri spodbujanju rasti in preprečevanju razgradnje kostnih celic.

  • Pomanjkanje omega-3 je lahko vzrok za nastanek krčnih žil. 

  • Suha koža pri ženskah pomeni preveč vlage znotraj telesa. V tem primeru se priporočata kalcij ter česen, ki vežeta nase sluz in E vitamin ter omega-3.

  • Pri ljudeh, ki ne uživajo omega-3 maščob, a pojedo veliko sodobne, predelane hrane, je depresija veliko pogostejša. Na univerzi v Kolumbiji so analizirali 59 pacientov, ki so imeli postavljeno diagnozo depresije in 18 od njih še anksioznosti, in med vsemi so prevladovale izjemno nizke količine omega-3 maščob. 

  • Ljudje, ki uživajo maščobne kisline omega-3, redkeje obolevajo za rakom na prsih, na prostati, na debelem črevesju in za levkemijo.

  • Omega-3 ima vlogo pri zdravju srca, možganov ter oči.

  • V študiji, opravljeni na univerzi Harvard, so odkrili, da nam omega-3 maščobne kisline pomagajo priti do globljega in daljšega spanca. 

    Omega-3 maščobne kisline so sicer pomembne za dobro delovanje srca in zdravo ožilje, pomagajo pri depresiji in upočasnjujejo upad miselnih funkcij v procesu staranja.

  • Omega-3-maščobne kisline niso koristne le za duševno, pač pa tudi telesno zdravje, zato so nujne v vsakodnevni prehrani.

     


Omega 3 iz mikroalge + E vitamin (1+1)

Omega 3 in mikroalge

Izdelek je preverjene kakovosti, s certifikatom. Je rastlinskega izvora, primeren tudi za …

46,00
40,00
-6,00

Sorodne objave

Izpadanje las in fotobiomodulacija ali rdeča svetlobna terapija (alopecija areata in androgenetska alopecija)

Tukaj boste našli zapis o resnem izpadanju las, ne samo o situaciji, kjer se ti zdi, da je morda na krtači malo preveč …

Tedenski jedilnik za manj kilogramov! Hujšanje, vitkanje in zdrava izguba telesne teže

Dolgoletna priporočila omejevanja kalorij z namenom izgube odvečnihkilogramov so zavedla mnoge in danes vemo, da so …

Kaj je pogoj, da ženska zanosi? Kaj potrebuje ženska, preden zanosi? Priprava na zanositev

Kengurujka je oplojena in proces brejosti lahko dobesedno zaustavi in zamrzne do 2 leti. To mi je osebno povedal …

Nazaj

Komentarji

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.