Pozor! 30% in 40% POPUST na hormonski program celičnega POMLAJEVANJA (ANTI AGE ADAPTO) z adaptogeni in hormonski program za obdobje menopavze (ADAPTO MENO)
Pomoč in tel. naročila
02 62 00 230
Vaša košarica Je trenutno prazna

Goljufija, komercialna zavajanja in kaznovanje branjevk z zdravilnimi zelišči?!

Goljufija, komercialna zavajanja in kaznovanje branjevk z zdravilnimi zelišči?!

Pri izbiri proizvodov iz programa sibirske fitoterapije mi je bil glavni kriterij vsebnost sekundarnih bioaktivnih metabolitov. Medtem ko so primarni metaboliti (ogljikovi hidrati, maščobe, beljakovine, nukleinske kisline, klorofil itd.)  pomembni za  osnovne presnovne procese in rast rastline, imajo sekundarni metaboliti (triterpeni, polifenoli, alkaloidi,  flavonoidi itd.) pomembno funkcijo obrambe pred rastlinojedi, pred patogeni in pri prilagajanju rastlin na neugodne razmere v okolju  kot so visoke ali nizke temperature, količina vode v rastlini, izpostavljenost UV žarkom, mineralni vsebnosti tal itd. Rastline so sekundarne metabolite razvile za svoje preživetje, saj v primeru nevarnosti ne morejo preprosto zbežati. Sekundarni metaboliti tako pri rastlinah delujejo kot orožje za obrambo, podobno imunskemu sistemu pri ljudeh in živalih.  Največjo vsebnost sekundarnih metabolitov imajo rastline, ki so izpostavljene težkim življenjskim pogojem. 

Znanstvene raziskave so pokazale potencialne zdravilne učinke sekundarnih metabolitov za ljudi.  Nekateri rastlinski sekundarni metaboliti, ki jih rastlina uporablja za samozaščito in so citotoksični za patogene mikrobe, lahko ob svojem antimikrobnem delovanju ugodno vplivajo na določena bolezenska stanja in npr. nižajo raven holesterola in krvni tlak ali pa imajo tudi antikancerogeno delovanje. Tudi snovi kot so andidepresivi, sedativi, relaksansi in anestetiki, ki jih rastlina proizvaja za zaščito pred rastlinojedci, so uporabni za ljudi zaradi njihovega učinka na živčni sistem. Sekundarni rastlinski metaboliti postajajo zato zanimivi za medicino kot zdravila, za prehransko industrijo pa kot aditivi. 

Tako znanstvene kot tudi klinične študije študij (clinical trials quercetin) so pokazale, da je zdravilno delovanje mnogih zdravilnih rastlin posledica visoke vsebnosti kvercetina.Kvercetin spada med flavonoide, sekundarne rastlinske metabolite, ki so znani kot močni antioksidanti, kar pomeni, da nevtralizirajo delovanje prostih radikalov v telesu. Flavonoidom pravimo tudi »naravni prikrojevalci bioloških odgovorov«, saj je dokazano, da imajo sposobnost prilagoditi reakcije organizmov na alergene, viruse in karcinogene. 

Kvercetin je prisoten v večini proizvodov iz programa sibirske fitoterapije: v čagi, rožnem korenu, elevterokoku, olju sibirske cedre, v živici ali smoli sibirske cedre in seveda tudi v sestavinah fungoterapije dr.Korepanova. 

Vsebnost kvercetina v naravnih proizvodih iz Sibirije je pomemben faktor delovanja le-teh na človekovo zdravje in tudi na bolezen. Vendar UREDBA (ES) št. 1924/2006 EVROPSKEGA PARLAMENTA IN SVETA z dne 20. decembra 2006 o prehranskih in zdravstvenih trditvah na živilih prepoveduje trditve o zdravilnem delovanju rastlin »pri komercialnem obveščanju, vključno z, med drugim, splošnim oglaševanjem živil in promocijskimi kampanjami, kakor so tiste, ki jih v celoti ali deloma podpirajo javni organi. Ne uporablja pa se za trditve pri nekomercialnem obveščanju, kot na primer za prehranske smernice ali nasvete organov javnega zdravstva ali za nekomercialna sporočila ter informacije v tiskanih medijih in v znanstvenih publikacijah. Ta uredba bi se morala uporabljati tudi za blagovne znamke in druga trgovska imena, ki se jih lahko razume kot prehranske navedbe ali zdravstvene trditve.« (Uradni list Evropske unije, 18.1.2007 SL L 12/3, 4.člen). 

Šlo naj bi za zaščito potrošnika oz. njegovega zdravja! Nad tem bedijo inšpekcijske službe in številne agencije, zdravje je namreč naše največje bogastvo, zlasti še, če lahko služi v namen bogatenja farmacije! Zato branjevka na tržnici kamilic ne sme prodajati kot zdravilnih, v lekarni pa lahko kupite zdravilni kamilični čaj. Verjetno enakost pred zakonom v primeru branjevke in farmacije ne velja, pa čeprav bi kakšen zavzet pravnik verjetno uspel s tožbo  na Evropskem sodišču za človekove pravice. Le, da so branjevkam inšpekcijske službe zaradi prodaje zdravilnih čajev naložile tako visoke kazni, da denarja za tožbo preprosto nimajo. Pa ne gre le za branjevke, tudi  ljudje imajo  pravico vedeti kaj jedo in kaj v hrani ima zdravilni učinek in kaj ne.   Codex alimentarisu in uredbe EU, ki so mu sledile, so v »skrbi za človekovo zdravje« onemogočile  možnost, da bi ljudje dobili verodostojne informacije o zdravilnem učinku hrane, v katero sodijo tudi zdravilne rastline. 

Če na spletu iščete kremo proti bolečinam v sklepih, vam kot je videti iz spletne strani, Ministrstvo za zdravje ponuja kremo Hondrostrong iz Sibirije. Seveda gre za »goljufivo zavajanje, ki ga omogoča svetovno medmrežje«, komentirajo na Ministrstvu za zdravje. Seveda gre za goljufijo, dr.medicine, prof.Anja Petrič ne obstaja, tudi njen oče znani kirurg Borut Petrič ne (naš plavalec s tem imenom je bil trener mojih otrok in zagotovo ni bil kirurg), pa vendar v tem primeru inšpekcije niso tako učinkovite kot na primer na ljubljanski ali mariborski tržnici, od koder so pregnale vse zeliščarke. Hondrostrong se na spletu namreč še vedno prodaja in oglašuje v okviru Ministrstva za zdravje.  Na spletu se očitno  lahko trži in reklamira vse kot zdravilno, branjevke na tržnicah  pa so zaradi nekega Codex Alimentariusa prenehale prodajati svoje zdravilne čaje.  Codex alimentarius in uredbe EU, ki so mu sledile, so tudi vzrok, da ljudje ne morejo dobiti verodostojnih informacij o delovanju naravnih proizvodov, v katerih so zdravilne rastline.
V nekem višjem interesu je namreč, da potrošnik ne dobi informacije o zdravilnosti rastlin, ki bi jih sicer lahko nabral ali gojil sam, še bolj verjetno pa kupil kot prehransko dopolnilo nekega proizvajalca, ki ni farmacevtska družba. Medtem big pharma zakupi celotne reklamne bloke v najbolj gledanih oddajah in reklamira zdravila proti holesterolu (ki jih pošteni zdravniki svojim pacientom zaradi neželenih stranskih učinkov odsvetujejo), prehladu, visokemu tlaku, zaprtju itd… Nenavadno pri tem pa je, da v reklamnem sporočilu ne povedo prav ničesar o stranskih učinkih, kar bi glede na zakonska določila morali jasno povedati, ne pa zdrdrati tisto opozorilo: »Pred uporabo natančno preberite navodilo. O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom!« Razlog je seveda jasen: če bi v reklamnem sporočilu navedli tudi tveganja in neželene učinke, bi potencialni potrošnik   zagotovo poiskal alternativno  pomoč v zakladnici narave. 

Torej o zdravilnih učinkih naravnih proizvodov, ki so hrana, ne smemo pisati, če te proizvode tudi prodajamo. Hipokratov izrek »Naj bo hrana vaše zdravilo in zdravilo vaša hrana« je nedovoljena zdravstvena trditev! Ker pa je v večini proizvodov iz programa sibirske fitoterapije kvercetin, ki je sicer v izobilju tudi v čebulnih olupkih, v nadaljevanju pišem o zdravilnosti čebulnih olupkov. Verjetno jih po prebranem zapisu ne boste metali v smeti ali shranjevali le za barvanje pirhov, ampak uporabljali v skladu s Hipokratovim priporočilom.
V tradicionalni medicini so se čebulni olupki od nekdaj   uporabljali kot sredstvo za preprečevanje in zdravljenje številnih bolezni:  za zdravljenje alergij, bronhialne astme, ateroskleroze, vnetja ledvičnih čašic, bolezni ledvic in sečil, stomatitisa in parodontoze, adenoma in kroničnega prostatitisa, krčnih žil, kožnih bolezni itd. Iz čebulnih olupkov so si ženske nekoč pripravljale barvilo in tonik za lase,  prevretek čebulnih olupkov pa so uporabljale tudi pri umivanju las, da so bili lasje zdravi in sijoči. 

Danes znanost zdravilni učinek čebulnih olupkov dokazuje z njihovo farmakološko vsebnostjo:   vitamini E,C, vitamini skupine B, niacin, karoten, kvercetin, hlapne in mineralne soli železa, kalija, kalcija, askorbinska kislina in fitoncidi.
Vitamin E kot močan antioksidant  upočasni proces staranja, preprečuje kopičenje holesterola v telesu in deluje tudi kot preventivna  pri diabetesu, raku ter boleznih srca in ožilja.
Askorbinska kislina in fitoncidi  krepijo imunski sistem  in so tudi pogoj zdravega stanja dlesni in zob, krvnih žil, hrustanca in kosti.
Niacin  in karoten sta pomembna za normalno delovanja prebavnega sistema in presnove ogljikovih hidratov, odpravljanje prebavnih motenj in za boljšo aktivnost možganske skorje.
Poseben pomen pa ima biološko aktivna spojina kvercetin. Ta snov ima protivnetne, imunostimulirajoče, baktericidne in antialergijske učinke, pospeši proces celjenja ran, izboljša elastičnost  krvnih žil ter s tem prepreči možganske kapi in srčni napad. Prevretek čebulnih olupkov iz telesa odstrani odvečne natrijeve in klorove soli, s tem odpravlja bolečine v nogah ter utrujenost in je zato je v prehrani preprosto nenadomestljiv.  

Kvercetin je antioksidant in preprečuje  razvoj številnih bolezni, saj ščiti celične membrane, blokira delovanje prostih radikalov eksogenega in endogenega izvora.   Dokazano je, da kvercetin kot antioksidant krepi vezivna tkiva žil in srčne mišice, spodbuja hitro obnavljanje očesne roženice in se uporablja tudi pri zdravljenju katarakte in glavkoma.    Kvercetin preprečuje tudi prezgodnje staranje (ki je v bistvu vedno prezgodnje), zato se intenzivno uporablja v kozmetologija. 

Kvercetin ima močno antialergično delovanje in  zmanjšuje številne simptome alergijskih reakcij tako, da  moti proizvodnjo alergijskih mediatorjev  histamina in serotonina. 

Kvercetin deluje tudi antisklerotično, ima preventivni učinek za nastanek skleroze, preprečuje nastanek holesterolnih oblog na stenah krvnih žil, saj nevtralizira oksidativne procese lipoproteinov.

 Kvercetin ima kardioprotektivno in hipotenzivno delovanje in znatno zmanjšuje tveganje za trombozo,  možgansko kap in srčni infarkt, uporablja pa se tudi za zdravljenje krčnih žil.  Znatno izboljšuje delovanje miokarda, saj poveča energijsko oskrbo s kardiomiociti zaradi antioksidativnega učinka,    preprečuje strjevanje krvi, zmanjšuje verjetnost nastanka krvnih strdkov in zavira sintezo tromboksana.   S krepitvijo tonusa krvnih žil, arterij in kapilar pride tudi do izboljšanja krvnega obtoka in normalizacije krvnega tlaka pri srčnih obolenjih.   Redni vnos kvercetina tako znatno zmanjša tveganje za bolezni srca in ožilja. 

Kvercetin je imunostimulator, saj povečuje  aktivnost fagocitov, T- in B-limfocitov ter proizvodnjo protiteles,  udeleženih  pri nastajanju  imunoglobulinov, ki delujejo proti vnetjem in virusnim okužbam.  Kvercetin se je izkazal kot zelo učinkovit pri hipoksiji   pri otrocih, ki pogosto trpijo za SARS (sindrom akutne respiratorne stiske). Zahvaljujoč kvercetinu se pospeši proces regeneracije tkiv, vključno s kostnim tkivom. Nepogrešljiv je  po poškodbah sluznice ust in požiralnika ter  pri zdravljenju zastrupitev, opeklin, ozeblin ter pri poškodbah tkiv in kapilar med zdravljenjem z antikoagulanti, arzenom, bizmutom, tiocianati.   Kvercetin  krepi imunski sistem in pospeši proizvodnjo encimov za razstrupljanje, s čimer se  iz telesa izločijo potencialno rakotvorne snovi. 

Koristne učinke kvercetina so dokazale številne raziskave in dolgoletna klinična preskušanja, ki so potrdila tudi  njegovo onkoprotektivno delovanje. 

 Leta 1996 je dr.David R. Ferry v reviji »Klinične raziskave raka« objavil raziskavo z naslovom  "Prva faza kliničnih preskušanj kvercetina flavonoida : farmakokinetika in dokazi inhibicije tirozin kinaze in vivo " (Phase I Clinical Trial of the Flavonoid Quercetin: Pharmacokinetics and Evidence for in Vivo Tyrosine Kinase Inhibition1 David R. Ferry,2  Vol. 2, 659-668, April 1996 Clinical Cancer Research 6). Študija je dokazala, da ima kvercetin   resnično edinstveno lastnost obnavljanja funkcije gena p53 v rakavih celicah. Mutacije gena p5 povzročijo  50-60% primerov rakavih bolezni. V poskusih so zato z delovanjem na gen p53 z večjimi odmerki kvercetina dokazali uspešno zdravljenje raka  dojke, prostate, debelega črevesa, pljuč, možganov, limfosarkoma in limfogranulomatoze.
 
Farmakološko delovanje kvercetina so dokazale številne raziskave. Farmacija je seveda sintetizirala in ekstrahirala kvercetin, ki je na voljo v različnih oblikah kot prehransko dopolnilo in zdravilo.
Naše naravno okolje nam ponuja kvercetin v naravni obliki in konstantno uživanje proizvodov, ki imajo visoko vsebnost kvercetina je zato odlična podpora zdravju.
Seveda so vse navedbe o zdravilnosti kvercetina verodostojne zdravstvene trditve in se nanašajo na običajne čebulne olupke! 

Maria Ana Kolman

Sorodne objave

Letos znova odhajamo na IŽ! 7 dni za dušo in telo v JULIJU!

Otok Iž, skriti dragulj v Jadranu, je destinacija, ki ponuja veliko več kot le čudovite plaže in kristalno čisto morje. …

Diabetes in fotobiomodulacija ali rdeča svetlobna terapija

Rdeča svetlobna terapija, znana tudi kot fotobiomodulacija, je postala precej raziskana metoda za različne zdravstvene …

Kaj bi morali jesti kronično utrujeni, izčrpani, izgoreli ljudje?

Srčno vam priporočamo ogled spodnjega posnetka, ki je poln modrosti, predvsem pa razumevanja in strategije, kaj narediti …

Nazaj

Komentarji

Komentiral MARINA |

Kako pa pripravis čebulne olupke za uživanje. Hvala za odgovor

Komentiral Mery |

Pozdravljeni!
Kak se pripravljajo cebulni olupki za uzivanje?
Lp

Komentiral Olga Pejović |

Prosim za recept priprave in način uporabe prevretka iz čebulnih olupkov.
Hvala

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.