Odprte so prijave za duhovne počitnice na Ižu v juliju ter za Egipt v oktobru. Posebna FIRST MINUTE ponudba velja do konca tega meseca ... 
Pomoč in tel. naročila
02 62 00 230
Vaša košarica Je trenutno prazna

Fotobiostimulacija ali Red Light terapija, terapija z rdečo svetlobno terapijo in bližnja infrardeča terapija

Fotobiostimulacija ali Red Light terapija, terapija z rdečo svetlobno terapijo in bližnja infrardeča terapija

Razumevanje rdeče svetlobne terapije in bližnje infrardeče terapije 

Rdeča LED svetlobna terapija je postala ena izmed najbolj priljubljenih in učinkovitih metod zdravljenja ter izboljšanja različnih stanj. Ta napredna terapevtska tehnika izkorišča zdravilno moč rdeče svetlobe z določeno valovno dolžino, kar lahko prinaša številne pozitivne učinke na vaše zdravje in dobro počutje. 

A od kod izvira? Je to samo nova modna muha?  

Starodavne Kulture in Uporaba Svetlobe v Zdravljenju

Svetlobna terapija, kot jo poznamo danes, ima bogato zgodovino, ki sega v preteklost različnih civilizacij.

Uporaba svetlobe v terapevtske namene sega v starodavne kulture, kot so bili Egipčani, Kitajci, Grki in Rimljani. Egipčani so na primer verjeli v zdravilno moč sončne svetlobe in so jo uporabljali pri zdravljenju različnih bolezni ter za izboljšanje splošnega počutja. Tudi v kitajski medicini je bila svetloba pomembna sestavina terapije, saj so uporabljali tehniko akupunkture, pri kateri so iglice vnašali na določene točke na telesu in jih nato izpostavljali svetlobi za povečanje učinkovitosti zdravljenja.

Posnetek najdete tukaj:

 

Kaj je rdeča svetlobna LED terapija ali fotobiostimulacija? 

Rdeča svetlobna terapija, znana tudi kot fotobiostimulacija, je postala izjemno priljubljena metoda za zdravljenje in izboljšanje različnih stanj. 

V svetovnih medijih boste tako brali o uporabi rdeče svetlobne terapije v kombinaciji z bližnjo infrardečim valovanjem pri številnih izzivih v bolnicah, pri resnem okrevanju po operacijah, opeklinah, hkrati pa tudi pri pomlajevanju kože, spodbujanju rasti las. 

Do danes je več kot 50.000 študij dokazalo, da je to spodbudna terapija pri različnih stanjih. Učinkov in metod uporabe je zares ogromno.

Kaj je osnovni, najbolj temeljni princip delovanja fotobiostimulacije? 

TEMELJA DELOVANJA  IN RAZUMEVANJE FOTOBIOSTIMULACIJE z dvema mehanizma

Kaj je temeljni gradnik telesa? Celica. 

Kaj je temeljni princip delovanja svetlobne terapije in bližnje infrardeče svetlobe: ZDRAVJE CELICE IN CELIČNE FUNKCIJE.

Kako to lahko razume vsak, tudi izven medicinskega okolja?

 1. MEHANIZEM FOTOBIOSTIMULACIJE: mitohondriji, ATP in citokrom oksidaza

Vsaka celica lahko vsebuje tudi do 1000 mitohondrijev. 

 

Mitohondriji so elektrarne naših celic.

Za kaj mitohodnriji potrebujejo "elektriko"?

 Za dihanje, bitje srca, prebavo, krčenje mišic in podobno ... za delovanje človeka.

V mitohondrijih poteka tudi produkcija ATP. 

ATP (Adenozin-5'-trifosfat) = »molekularna valuta« = vir energije

 

Kaj pa, če mitohondriji ne naredijo dovolj energije? Nastopi mitohondriopatija, kar pomeni, da elektrarna ne deluje, ni "elektrike" v telesu. 

Ali lahko telesne elektrarne ponovno zaženeno? DA!

Terapija z rdečo in bližnjo infrardečo svetlobo celicam direktno dovaja primerno valovne dolžine svetlobne energije, ki aktivira telesne elektrarne - mitohondrije. Specifični fotoni iz spektra tega valovanja se povežejo s fotoreceptorjem v celici, imenovanim CITOKROM OKSIDAZA. 

Kaj je citokrom oksidaza? 

Gre za encim, ki ga je nemški znanstvenik dr. Otto Heinrich Warburg odkril že v 30. letih prejšnjega stoletja. Ko encimi citogrom oksidaze v mitohondrijih vseh naših celic vsrkajo to svetlobo, se energija poveča. Ko se poveča celična energija, dobijo energijo vsa tkiva in organi.

 

 1. 2. MEHANIZEM FOTOBIOSTIMULACIJE: hormeza = celična zaščita

Hormeza omogoča izgradnjo antioksidativnega in protivnetnega obrambnega sistema celic.

Hormeza je koncept, ki temelji na ideji, da lahko blag stres ali dražljaji spodbudijo prilagoditvene mehanizme v organizmu. To pomeni, da se organizem odzove na stresorje tako, da aktivira svoje obrambne mehanizme, kar lahko privede do izboljšanja njegove odpornosti in funkcij. Primeri hormeze vključujejo fizično vadbo, izpostavljenost nizkim temperaturam in tudi rdečo svetlobno terapijo in bližnjo infrardečo terapijo.

UPORABA IN UČINKI

 

 1. Zmanjšanje bolečine

Rdeča LED svetlobna terapija je znana po svoji sposobnosti zmanjšanja bolečine pri različnih boleznih in poškodbah. Svetloba prodre globoko v tkiva, spodbuja pretok krvi in sproži procese, ki lajšajo bolečino. To je lahko koristno pri zdravljenju bolečin v mišicah, sklepih, vnetjih ter kroničnih bolečinah.

V klinični študiji je bila neuropatska bolečina, povzročena zaradi spinalne poškdobe dramatično zmanjšana ob uporabi rdeče svetlobne terapije. Bližnje infrardeče valovanje nasploh zmanjjša bolečina, manjša spazme, znižuje vnetja, izboljša cirkulacijo, manjša togost v telesu.

 1. Izboljšanje kožnega zdravja

Rdeča svetlobna terapija lahko dramatično vpliva na stanje vaše kože. Valovanje rdeče svetlobe targetirajo mitohondrijske kromopore v kožni celici in tako se generira kolagenski protein na bolj holistični način, kar je najbolj vidno na sami površini kože. Prav tako se aktivirajo matične celice, ki popravljajo poškodbe tkiva. 

Najbolj je torej rdeča svetlobna LED terapija (fotobiostimulacija) znana po izjemni spodbudi proizvodnje kolagena, kar je ključno za elastičnost in zdravje kože. To lahko zmanjša videz gubic, drobnih gubic ter izboljša teksturo kože. A ne uporablja se samo za pomlajevanje, saj so študije pokazale tudi odlične rezultate pri hipertroničnih brazgotinah, aknah in drugih kožnih težavah. Prav tako pomaga pri odvajanju celulita.

 1. Pospeševanje celjenja ran

Ena izmed izjemnih prednosti rdeče LED svetlobne terapije je njena sposobnost pospeševanja celjenja ran. Svetlobna energija spodbuja celično aktivnost, kar pripomore k hitrejšemu obnavljanju tkiva. To je zelo koristno pri zdravljenju manjših ran, opeklin ter drugih poškodb kože.

 1. Zmanjšanje vnetnih markerjev

Rdeča svetloba lahko zmanjša vnetja tako na površini kože kot tudi globoko v tkivih. Drastično zmanjša vnetne markerje. Svetloba pomaga uravnavati imunski odziv telesa ter zmanjšuje otekline in rdečico, ki sta pogosto povezani s vnetnimi procesi. Zaradi rezultatov znižanja vnetnih markerjev se fotobiostimulacija uporablja tudi pri vseh avtoimunih boleznih, artritisu, travmatskih poškodbah možgan, poškodbah hrbtenjače. 

 1. Izboljšanje mišične mase

Svetlobna terapija lahko prispeva k izboljšanju mišične mase in moči. Svetloba spodbuja pretok krvi v mišicah, kar pripomore k boljši oskrbi s hranili in kisikom. To lahko izboljša mišično regeneracijo in pripomore k hitrejšemu okrevanju po vadbi.

Profesionalni športniki v okviru svojih klubskih zdravnikov in trenerjev rdečo LED svetlobno terapijo uporabljajo že zelo dolgo časa, z razvojem in cenovno dostopnostjo pa je na voljo tudi posameznikom za domačo uporabo.

 1. Pomiritev nervnega sistema in vpliv na spanec

Rdeča svetlobna terapija ima tudi pomirjujoč učinek na živčni sistem. Pomaga zmanjšati stres, tesnobo ter izboljšuje spanec. Sproščen živčni sistem ima pozitiven vpliv na celotno telesno in duševno počutje.

Uporaba rdeče LED svetlobne terapije izboljša spanje in ta pogumna trditev temelji na njenem učinku na ravnovesje hormonov in vpliv na biološko uro. Rdeča svetloba spodbuja proizvodnjo melatonina, hormona, ki uravnava spanje. Z redno izpostavljenostjo rdeči svetlobi se raven melatonina poveča, kar bi izboljša kakovost spanja. Se pa uporaba ne priporoča tik pred spanjem, najbolj idealno je zjutraj.

 

 

 1. Spodbujanje lasne rasti

Zaradi svojih spodbujevalnih učinkov na celično delitev in pretok krvi lahko rdeča LED svetlobna terapija pomaga tudi pri spodbujanju rasti las. Zdrava lasišča imajo večjo sposobnost proizvodnje zdravih lasnih mešičkov.

Svetlobno valovanje rdeče svetlobe stimulira epidermijsko matično celico v lasnem foliklu, kar aktivira folikel v anageno stanje, torej stanje aktivne rasti.

Lase obnavlja tudi na plešastem lasišču!

 1. Izboljšanje krvnega pretoka, cirkulacije

Svetloba izboljšuje pretok krvi tako na površini kože kot tudi v globljih plasteh tkiv. Boljši krvni pretok pripomore k boljšemu prenosu hranil in kisika po telesu ter spodbuja regeneracijo in obnovo tkiv.

 1. Lajšanje simptomov artritisa

Zaradi svoje sposobnosti zmanjšanja vnetij in lajšanja bolečine lahko rdeča svetlobna terapija pomaga tudi pri lajšanju simptomov artritisa. To je lahko koristno pri izboljšanju gibljivosti sklepov ter zmanjševanju nelagodja.

 1. Povečanje plodnosti

Trditev, da rdeča svetlobna terapija lahko poveča plodnost, primarno izhaja iz njenega splošnega pozitivnega učinka na celično delovanje in krvni obtok. Zagovorniki te terapije trdijo, da svetloba spodbuja boljše delovanje reproduktivnih organov ter posledično izboljšuje možnosti za zanositev. Po uporabi se zviša tudi libido, tako pri ženskah kot moških.  Prav tako naj bi rdeča svetloba zmanjševala stres in tesnobo, kar lahko prav tako pozitivno vpliva na plodnost. A tukaj imamo še izmerjen vpliv na moški testosteron, saj rdeča svetlobna terapija stimulira fotoreceptorske proteine, ki zvišuje testosteron. Druge študije so pokazale, da aktivira tudi pinealno žlezo v možganih, ki je prav tako povezana s plodnostjo pri moških in ženskah. 

 1. Vpliv na gostoto kosti

Rdeča LED svetloba z določeno valovno dolžino prodre v globlje plasti kosti in sproži procese, ki spodbujajo rast kostnega tkiva ter povečujejo gostoto kosti. Prav tako naj bi svetloba spodbujala boljšo absorpcijo kalcija in drugih mineralov, ki so ključni za zdrave kosti. Učinki so bili dokazani v številnih laboratorijskih raziskavah, bolj znana iz Brazilije, leta 2013, ko so testirali učinke na celjenje kosti. Ugotovili so, da fotobiostimulacija znatno poveča stopnjo mineralizacije že po sedmih dneh uporabe, po 14 dneh pa se že pokaže vpliv na gostoto kosti.

 

 1. Zmanjšanje visceralne maščobe na trebuhu 

Rdeča svetlobna terapija naj bi imela več različnih mehanizmov, ki lahko vplivajo na izgubo trebušne visceralne maščobe. Eden izmed teh mehanizmov je spodbujanje metabolizma, kar lahko pospeši razgradnjo maščob. Prav tako rdeča svetloba spodbuja boljšo cirkulacijo in pretok krvi v trebušni regiji, kar lahko pripomore k zmanjšanju kopičenja maščob.

Pripomore tudi k boljšemu odvajanju maščobnih kislin iz celic. Prav tako naj bi rdeča svetloba zmanjševala vnetja v telesu, kar lahko prispeva k izgubi maščobe.

Rdeča svetlobna terapija in bližnja infrardeča terapija se uporablja tudi kot podpora pri: 

 • fibromialgiji;
 • hašimotu, težavah s ščitnico;
 • depresija in anksioznost;
 • tendinitis je akutno vnetje tetiv mišic;
 • boleznih dlesi.
 • bolezni srca in ožilja.

 

 

POGOSTA VPRAŠANJA 

 

Kako dolgo lahko uporabljam napravo?

Pravilna in redna uporaba je ključ do hitrih in dolgoročnih rezultatov. 

Napravo lahko uporabljate dnevno približno 10-20 minut. 

Lahko tudi 2 x na dan po 5-10 minut.

Stojte približno 15-20 cm stran od naprave. 

Ali moram nositi zaščito za oči?

Zaščita za oči ni nujna. Se pa ne priporča gledanje direktno v lučke, ker je lahko neprijetno.

Ali sem med terapijo v oblačilih? 

Vsekakor ste lahko oblečeni, izpostavite samo del, ki ga želite tretirati. V primeru splošne uporabe (brez specifičnega predela) uporabljajte goli, najbolj optimalno po jutranjem tuširanju. 

Ali terapija vpliva na jemanje zdravil? 

Tisoče kliničnih študij je dokazalo, da je terapija varna in efetkivna. 

Posvet z zdravnikom pred uporabo je potreben samo za pacienti, ki jemljejo Tetracycline, Digoxin, Retin A ali druge fotosenzitivne droge. 

Ali lahko otroci uporabljajo terapijo?

Da, vendar pod nadzorom skrbnika. Otroci pod 12 let naj izpostavljen čas priporočen za odrasle,  razpolovijo. Domača uporaba pri dojenčkih se ne priporoča. 

Ali svetlobna terapije deluje tudi na živali? 

Vsekakor. Morda boste opazili, da bodo med vašim terapiranjem živali kar same prišle in se namestile poleg vas. 

Kdaj pričakovati rezultate?

Čas, ki je potreben za dosego opaznih rezultatov, se lahko razlikuje glede na posameznika, stanje in resnost težav, ki jih želimo rešiti s pomočjo rdeče svetlobne terapije. Rednost terapij je ključnega pomena za doseganje optimalnih rezultatov. 

Najhitreje se pokažejo rezultati, če uporabljate svetlobno napravo za zmanjšanje bolečin. Za izboljšanje spanja, pri sistemskih, bolj resnih stanjih, tudi vidnemu izboljšanju kože, boljšem hormonskem zdravju pa boste potrebovali od 8 do 12 tednov. 

Ali lahko vidim bližnjo infrardečo LED svetlobo?

Rdečo svetlobno valovanje bo obarvalo celoten prostor. Bližnjo infrardečo LED svetlobo pa ne boste vidli. S prostim očesom se je ne vidi, ker je izven našega vidnega spektra.

Sorodne objave

Vaginalna suhost: popoln vodnik

Poznana je ženskam v vseh življenjskih obdobjih in ne samo v meni. O tem smo posneli oddajo z dr. Urško …

Težave, povezane s pomanjkanjem omega-3-maščob!

V zadnjem desetletju smo znanstveno gledano precej napredovali v poznavanju maščob. Za sam začetek smo ugotovili, da jih …

Razlika med IR savno in uporabo RedLight panela - rdeče svetlobne terapije z bližnjo IR svetlobo

Infrardeča (IR) savna in rdeča svetlobna terapija z fotobiomodulacija ali rdeča svetlobna terapija z bližnjo infrardečo …

Nazaj

Komentarji

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.