Pozor! 30% in 40% POPUST na hormonski program celičnega POMLAJEVANJA (ANTI AGE ADAPTO) z adaptogeni in hormonski program za obdobje menopavze (ADAPTO MENO)
Pomoč in tel. naročila
02 62 00 230
Vaša košarica Je trenutno prazna

Endokrinska disfunkcija: simptomi in holistični pristop pri hormonskem neravnovesju

Endokrinska disfunkcija: simptomi in holistični pristop pri hormonskem neravnovesju

Simptomi endokrinske disfunkcije lahko vplivajo na številne sisteme v telesu. Ko pride do motenj v delovanju endokrinih žlez, se lahko pojavijo različni znaki, ki kažejo na prisotnost težave. V tem članku bomo raziskali simptome endokrinske disfunkcije, vrste motenj, diagnostične postopke ter možnosti zdravljenja in preprečevanja.

1. Kaj je endokrinska disfunkcija?

Endokrinska disfunkcija se nanaša na motnje v delovanju endokrinega sistema, ki vključuje različne žleze v telesu, odgovorne za proizvodnjo hormonov. Hormoni so kemične snovi, ki uravnavajo številne telesne funkcije, vključno s presnovo, rastjo, razvojem, reprodukcijo in čustvenim počutjem.

2. Pomen endokrinega sistema

Endokrini sistem je ključen za ohranjanje ravnovesja v telesu. Deluje v sodelovanju z živčnim sistemom in nadzoruje delovanje organov ter vzdržuje homeostazo. Ko pride do motenj v delovanju endokrinih žlez, se lahko pojavijo različni simptomi in motnje telesnih funkcij.

3. Vrste endokrinih motenj

Endokrine motnje se lahko pojavijo kot posledica hiperfunkcije (prekomerne proizvodnje hormonov) ali hipofunkcije (premalo proizvodnje hormonov). Različne žleze v endokrinem sistemu, kot so ščitnica, nadledvične žleze, trebušna slinavka in spolne žleze, lahko doživijo disfunkcijo.

Hiperfunkcija

Hiperfunkcija se nanaša na stanje, ko žleza proizvaja preveč hormonov. To lahko privede do prekomernega delovanja telesnih sistemov. Na primer, hiperfunkcija ščitnice lahko povzroči simptome, kot so povečanje srčnega utripa, povečano potenje, izguba telesne teže in tesnoba.

Hipofunkcija

Hipofunkcija pa se nanaša na stanje, ko žleza proizvaja premalo hormonov. To lahko povzroči upočasnitev telesnih procesov. Na primer, hipofunkcija nadledvičnih žlez lahko privede do utrujenosti, šibkosti, znižanja krvnega tlaka in težav s presnovo.

4. Simptomi endokrinske disfunkcije

Simptomi endokrinske disfunkcije se lahko razlikujejo glede na vrsto motnje in prizadeto žlezo. Vendar pa obstajajo nekateri splošni simptomi, ki se lahko pojavijo pri različnih endokrinih motnjah:

Splošni simptomi

 • Utrujenost in zmanjšana energija
 • Motnje spanja, kot so nespečnost ali pretirano spanje
 • Spremembe razpoloženja, vključno z depresijo, tesnobo ali razdražljivostjo
 • Spremembe telesne mase, kot so nenadna izguba ali pridobivanje teže
 • Motnje menstrualnega ciklusa pri ženskah
 • Slabšanje spolne sle
 • Težave s koncentracijo in spominom
 • Slabšanje imunskega sistema, kar vodi v pogostejše okužbe

 

Simptomi povezani s specifičnimi žlezami

 • Simptomi hipotiroidizma (zmanjšano delovanje ščitnice): utrujenost, suha koža, povečanje telesne teže, zaprtje, počasen srčni utrip
 • Simptomi hipertiroidizma (povečano delovanje ščitnice): povečan srčni utrip, povečano potenje, izguba telesne teže, tresenje rok, tesnoba
 • Simptomi diabetesa (motnje delovanja trebušne slinavke): povečana žeja, pogosto uriniranje, utrujenost, slabo celjenje ran
 • Simptomi disfunkcije nadledvičnih žlez: utrujenost, šibkost mišic, znižanje krvnega tlaka, težave s prebavo

5. Diagnosticiranje endokrinskih motenj

Za diagnosticiranje endokrinskih motenj zdravnik izvede več korakov, ki vključujejo:

Fizični pregled

Zdravnik opravi temeljit fizični pregled in pregleda simptome ter znake disfunkcije endokrinih žlez.

Krvni testi

Krvni testi se izvajajo za merjenje ravni hormonov v telesu. Odvzamejo se vzorci krvi, ki se nato preučijo v laboratoriju.

Slikovne preiskave

V nekaterih primerih se lahko izvedejo slikovne preiskave, kot so ultrazvok, CT ali MRI, da se oceni struktura in delovanje žlez.

 

HOLISTIČNI PRISTOP

 

1. STEBER: NAVADE

Zdravljenje endokrinske disfunkcije z zdravimi navadami

Pri zdravljenju endokrinske disfunkcije je pomembno upoštevati zdrav življenjski slog in sprejeti zdrave navade. S tem lahko podprete delovanje endokrinih žlez in zmanjšate simptome. Spodaj so nekateri koristni nasveti:

1. Uravnotežena prehrana

Za spodbujanje zdravega delovanja endokrinega sistema je pomembno, da se prehranjujete uravnoteženo. Vključite sveže sadje, zelenjavo, polnozrnate izdelke, puste beljakovine in zdrave maščobe v svojo prehrano. Omejite uživanje predelane hrane, sladkih pijač, trans maščob in presežka soli.

2. Redna telesna aktivnost

Redna telesna aktivnost ima številne koristi za endokrinski sistem. Pomaga pri uravnavanju telesne teže, izboljšuje občutljivost na insulin, zmanjšuje tveganje za razvoj nekaterih endokrinih motenj in izboljšuje splošno zdravje. Posvetujte se s svojim zdravnikom, da ugotovite, katera vrsta telesne dejavnosti je primerna za vas.

3. Upravljanje stresa

Stres lahko negativno vpliva na delovanje endokrinih žlez. Zato je pomembno, da se naučite učinkovitih tehnik za obvladovanje stresa, kot so meditacija, joga, dihalne vaje ali hoja v naravi. Poiščite način sprostitve, ki vam najbolj ustreza, in ga redno vključujte v svoj vsakdan.

4. Zdravo spanje

Kakovosten spanec ima pomembno vlogo pri vzdrževanju zdravega delovanja endokrinega sistema. Poskrbite za reden spalni vzorec in ustvarite ugodno okolje za spanje. Izogibajte se kofeinu in elektronskim napravam pred spanjem ter vzdržujte mirno in temno spalnico.

5. Izogibanje škodljivim snovem

Izogibajte se kajenju in zlorabi alkohola, saj lahko ti škodljivi dejavniki negativno vplivajo na delovanje endokrinih žlez. Prav tako se izogibajte izpostavljanju strupenim kemikalijam in onesnaženju, kolikor je mogoče.

 

2. STEBER: PREHRANA

Zdravljenje endokrinskih disfunkcij s prehrano

Pravilna prehrana je ključnega pomena pri zdravljenju endokrinskih disfunkcij, saj lahko pomaga uravnavati ravni hormonov in izboljšati delovanje endokrinega sistema. Spodaj so nekateri prehranski nasveti, ki lahko pomagajo pri obvladovanju simptomov in podpori zdravja endokrinih žlez:

1. Uravnotežen obrok s celimi živili

Izogibajte se predelani hrani in se osredotočite na uravnotežen obrok, sestavljen iz celih živil. Vključite sveže sadje, zelenjavo, cela zrna, stročnice, oreščke in semena v svojo prehrano. Ti viri hrane vsebujejo esencialne hranilne snovi, vitamine, minerale in vlaknine, ki so pomembni za zdravje endokrinega sistema.

2. Omega-3 maščobne kisline

Vključite živila, bogata z omega-3 maščobnimi kislinami, kot so losos, skuša, lanena semena, chia semena in oreščki. Omega-3 maščobne kisline imajo protivnetne lastnosti in lahko pomagajo pri uravnavanju vnetnih procesov, ki lahko vplivajo na delovanje endokrinih žlez.

3. Zdrave maščobe

Uživajte zdrave maščobe, kot so avokado, oljčno olje, kokosovo olje in oreščki. Zdrave maščobe so pomembne za proizvodnjo hormonov in delovanje endokrinega sistema. Izogibajte se trans maščobam in hidrogeniranim oljem, ki jih najdemo v predelanih živilih, saj lahko negativno vplivajo na endokrinski sistem. Priporoča se tudi dodajanje omega3 v obliki dopolnila.

4. Beljakovine

Vključite kakovostne vire beljakovin v svojo prehrano. Beljakovine so pomembne za izgradnjo in obnovo tkiv ter igrajo ključno vlogo pri proizvodnji hormonov.

Če se odločite za rastlinsko prehrano ali želite povečati vnos rastlinskih beljakovin, obstaja veliko zdravih virov, ki vam lahko pomagajo zadovoljiti vaše prehranske potrebe. Tu je nekaj rastlinskih virov beljakovin:

 1. Žita: polnozrnata žita, kot so kvinoja, ajda, proso, rjava in divja riža, pšenica, ječmen, oves in pira, vsebujejo pomembno količino beljakovin. Poskusite vključiti ta žita v svojo prehrano za zdrav vir rastlinskih beljakovin.
 2. Stročnice: leča, fižol, čičerika, grah, soja in druge stročnice so odličen vir beljakovin. Dodajte jih v juhe, solate, enolončnice ali pripravite okusne rastlinske burgerje in namaze.
 3. Oreščki in semena: mandlji, lešniki, orehi, indijski oreščki, arašidi, sončnična semena, bučna semena, lanena semena, chia semena in sezamova semena so bogati z beljakovinami ter zdravimi maščobami. Uživajte jih kot prigrizek ali jih dodajte v smoothieje, solate ali pekovske izdelke.
 4. Tofu in tempeh: tofu in tempeh sta priljubljena rastlinska nadomestka za meso, ki sta bogata z beljakovinami. Dodajte ju v obroke, kot so stir-fry jedi, curryji ali solate.
 5. Quorn: Quorn je rastlinski izdelek, pridobljen iz mikroorganizmov in bogat z beljakovinami. Uporabite ga kot nadomestek za meso v različnih jedeh, kot so lazanje, enolončnice in omake.
 6. Zelenica: špinača, brokoli, ohrovt, kale in druga zelenica vsebujejo tudi nekaj beljakovin. Vključite jih v svoje obroke za dodatno hranilno vrednost.

Pri sestavljanju rastlinske prehrane je pomembno raznolikost in uravnoteženost, da zagotovite zadostno količino esencialnih aminokislin. Kombiniranje različnih virov beljakovin, kot so žita in stročnice, lahko zagotovi popoln profil aminokislin.

Posvetujte se s prehranskim strokovnjakom, da dobite dodatne nasvete o pravilnem prehranjevanju in zadostnem vnosu beljakovin v rastlinski prehrani.

 

5. Omejite sladkor in rafinirane ogljikove hidrate

Omejite vnos rafiniranega sladkorja in preprostih ogljikovih hidratov, saj lahko negativno vplivajo na ravni krvnega sladkorja in povzročajo neravnovesje hormonov. Izogibajte se sladkim pijačam, sladkarijam, pecivu, beli moki in hitri hrani. Namesto tega izbirajte polnozrnate izdelke, kot so polnozrnata žita, rjavi riž, kvinoja in polnozrnati kruh. Ti živila vsebujejo vlaknine, ki pomagajo pri stabilizaciji ravni sladkorja v krvi in podpirajo zdravje endokrinega sistema. Priporočamo vam, da vsaj za 30 dni povsem izločite sladkor in sledite protokolu 30 dni brez sladkorja, ki ga najdete brezplačno pod zavihkom BREZPLAČNO na strani www.klepetobkavi.si

 

6. Vnos zadostne količine tekočine

Poskrbite, da pijete dovolj vode čez dan. Dobra hidracija je ključnega pomena za zdravje endokrinega sistema in optimalno delovanje žlez. Izogibajte se prekomernemu uživanju sladkih pijač, alkohola in kofeina, saj lahko negativno vplivajo na ravnovesje hormonov.

7. Antioksidanti

Vključite živila, bogata z antioksidanti, kot so jagode, borovnice, zeleni čaj, temna čokolada in zelenolistna zelenjava. Antioksidanti pomagajo zaščititi celice pred poškodbami prostih radikalov in spodbujajo zdravje endokrinega sistema.

Bljižnica (ne pa zamenjava za bazno prehrano) do več antioksidantov je tudi izdelek REDS PAK ali Rdeči antioksidanti, ki vsebuje številne antioksidante, skupaj s probiotiki in encimi. 

8. Nadzorujte vnos joda

Če imate težave s ščitnico, se posvetujte z zdravnikom glede ustrezne ravni vnosa joda. Jod je pomemben za delovanje ščitnice, vendar prekomeren ali pomanjkljiv vnos lahko negativno vpliva na delovanje žleze. Najboljši vir joda so alge, ki jih lahko uporabljate tudi v kuhinji, dodate pa kot dopolnilo. Priporočen izdelek je Nočno popravilo, fitokompleks rjavih morskih alg.

9. Pravilni čas obrokov

Poskusite ohraniti redne čase obrokov in se izogibajte preskakovanju obrokov. Pravilno uravnoteženi obroki skozi dan pomagajo uravnavati raven sladkorja v krvi in podpirajo delovanje endokrinega sistema.

Pomembno je opozoriti, da je vsako stanje endokrinskih disfunkcij specifično in da se prehranski pristop lahko razlikuje glede na vrsto motnje in individualne potrebe. Zato je pomembno posvetovati se s strokovnjakom, kot je prehranski svetovalec ali endokrinolog, da dobite prilagojen prehranski načrt in ustrezno zdravstveno oskrbo za vaše potrebe.

Spomnite se, da je pravilna prehrana le ena od komponent celostnega zdravljenja endokrinskih disfunkcij. Poleg tega je pomembno slediti zdravemu načinu življenja, vključno z redno telesno aktivnostjo, dovolj spanja, obvladovanjem stresa in rednimi zdravniškimi pregledi.

 

3. STEBER: POMAGALA

Popravljanje endokrinske disfunkcije z adaptogeni: tulsi, ašvaganda, cordyceps, rožni koren

Pri zdravljenju endokrinskih disfunkcij se pogosto uporabljajo različni adaptogeni, ki pomagajo uravnavati delovanje endokrinega sistema. Adaptogeni so naravne rastline, ki pomagajo telesu pri soočanju s stresom in obnovi ravnovesja. V nadaljevanju so predstavljeni nekateri adaptogeni, ki se uporabljajo za zdravljenje endokrinskih disfunkcij:

1. Tulsi (sveti bazilika)

Tulsi, znan tudi kot sveti bazilika, je adaptogen z izjemnimi lastnostmi. Pomaga pri uravnavanju ravni stresnih hormonov, zmanjšuje utrujenost, izboljšuje energijo ter spodbuja delovanje imunskega sistema. Poleg tega tulsi pomaga uravnavati raven sladkorja v krvi in zmanjšuje vnetje v telesu.

2. Ašvaganda

Ašvaganda je adaptogen, ki izhaja iz tradicionalne ajurvedske medicine. Ima pomirjujoče lastnosti in pomaga pri obvladovanju stresa. Ašvaganda lahko podpira tudi delovanje ščitnice, zmanjšuje utrujenost, izboljšuje spanje in spodbuja ravnovesje hormonov v telesu.

3. Cordyceps

Cordyceps je adaptogen z zdravilnimi lastnostmi, ki se pogosto uporablja v tradicionalni kitajski medicini. Pomaga pri povečanju energije, izboljšuje vzdržljivost in spodbuja delovanje imunskega sistema. Cordyceps lahko tudi podpira ravnovesje hormonov in delovanje endokrinih žlez.

4. Rožni koren

Rožni koren, znan tudi kot rodiola, je adaptogen, ki pomaga telesu pri soočanju s stresom. Izboljšuje odpornost proti stresu, zmanjšuje utrujenost, izboljšuje razpoloženje in spodbuja energetsko ravnotežje. Poleg tega rožni koren lahko koristi delovanju nadledvičnih žlez in spodbuja njihovo zdravje.

Priporočen izdelek adaptogenov: 

Drugi priporočeni izdelki pri hormonskem neravnovesju:

Za podporo pri jodu in hranilih za hormone: 

rjave morske alge

Nočno popravilo: fitokompleks ekoloških rjavih morskih alg za 90 dni

Fitokompleks NOČNO POPRAVILO se pridobiva iz najbolj kvalitetnih rjavih morskih alg na …

68,00
51,00
-17,00

Paket hormonskega čiščenja:

 

paket HORMONSKI DETOKS

paket HORMONSKI DETOKS

Paket vsebuje: Eko zelenje, Nočno popravilo, 2x Omega 3 iz mikroalge

97,00
75,78
-21,22

Omega 3 maščobe iz mikroalge (ne iz tune ali drugih virov):

 

Omega 3 iz mikroalge + E vitamin (1+1)

Omega 3 in mikroalge

Izdelek je preverjene kakovosti, s certifikatom. Je rastlinskega izvora, primeren tudi za …

46,00
40,00
-6,00
Želite izvedeti več?
Preverite aktualne dogodke, kjer nudimo vikend opcije, da spoznate svoje hormone in se naučite sami uravnovešati vse hormonske izzive in hkrati pomlajevati svoje telo. 

Sorodne objave

Izpadanje las in fotobiomodulacija ali rdeča svetlobna terapija (alopecija areata in androgenetska alopecija)

Tukaj boste našli zapis o resnem izpadanju las, ne samo o situaciji, kjer se ti zdi, da je morda na krtači malo preveč …

Tedenski jedilnik za manj kilogramov! Hujšanje, vitkanje in zdrava izguba telesne teže

Dolgoletna priporočila omejevanja kalorij z namenom izgube odvečnihkilogramov so zavedla mnoge in danes vemo, da so …

Kaj je pogoj, da ženska zanosi? Kaj potrebuje ženska, preden zanosi? Priprava na zanositev

Kengurujka je oplojena in proces brejosti lahko dobesedno zaustavi in zamrzne do 2 leti. To mi je osebno povedal …

Nazaj

Komentarji

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.